tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 38 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

Music Hall stereo tuner HST 2001

'

 

Stereo tuner HST 2001

Music Hall stereo tuner HST 2001

 

Neklamným znakom rozrastania sa sortimentu mojej zbierky je vytvorenie sekcie s názvom Vintage komponenty. Samozrejme, nie je to oblasť, ktorou by som sa chcel zaoberať vo veľkom, ale tento tankový tuner z dielne Nemeckého výrobcu značky Music Hall mi od prvej chvíle padol do oka a obchádzal som ho asi pol roka, pretože neviem prečo ho majiteľ nedokázal možno aj vyše roka nikomu predať. Pritom cena nebola až taká likvidačná. Tak mi ho prišlo ľúto a už je doma! Pripomína mi nejaký modul vysielača vybraný z rádiovoza vojenskej Pragy V3S. Akurát tá khaki zelená mi na ňom chýba.
Doniesol som si ho domov v pomerne dobrom stave, samozrejme na čiernej farbe je vidieť každý oder, takže si matný čierny sprej trošku zafučal, a zakryl odery až do kovu, ale žiadna tragédia. Akurát ma štvú distribútori sprejov, dnes som kúpil 600 gramov matného spreja už za 7,40€. Myslím, že pred mesiacom ma stál tento istý 6,35€, nuž každý si svoju krízu láta rôznym spôsobom. No a 400 gramový metalizovaný strieborný už stojí 8,53€. Podnet na vzburu! A bolo mi čudné, že už sa toľko nerobí grafittov po stenách, jasné, writeri si radšej ubalia jointa ako vyfučať nejaký smradľavý acetóňák na ošarpanú stenu!

Čo sa teda skrýva v útrobách mašiny? Pohľad zvrchu nám ukazuje pomerne veľký prievan vovnútri, ale čo už chceme mať v obyčajnom tuneri? Jedna doska na tunerovej časti a vybavené, ak nerátam malú DPS, ktorá podopiera potenciometer variabilného výstupu a prepínač rozsahov, ktoré sú tam až dva! Stredné vlny MW a CCIR norma FM. Bahnil som si pohľadom na kovový vzduchový ladiaci kondenzátor, to je ono, nie tie plastové minikrabičky, ktoré sa dávajú dnes do rádií! Z neho sa potom odvíja ladiace lanko, ktoré pokračuje do prednej časti prístroja cez tučný zotrvačník, ktorý má tiež svoj veľký pocitový význam. Ladenie staníc sa tým stáva úplným zážitkom, keď pod svojou váhou a fyzikálnou zotrvačnosťou pri krútení ladením vyslovene uteká pod prstami. Celý prístroj je pekne osvetlený troma 7V žiarovkami, ktoré boli samozrejme asi po minútovom zapnutí všetky vypálené. Dve boli vypálené od žačiatku a posledná odišla asi zo šoku, že sa prístroj po dlhom čase zapol. Z napájacieho transformátora ide zelený spletaný kábel iba na žiarovky a nameral som na ňom v záťaži 6,4V samozrejme striedavý, čo budú musieť náhradné 6,3V žiarovky nejak vydržať. Kuriozitou pri premeriavaní bolo, že som pravdepodone skratol póly na svorke a ozval sa jemnučký puk. Nevenoval som tomu žiadnu pozornosť, ale neskôr som musel, lebo zrazu na žiarovkách nebolo napätie. Prístrojová poistka na zadnom paneli bola OK a nikde inde som poistku nenašiel. Áno, uvažoval som ešte o tavnej poistke v samotnom transformátore, ale to som dúfal, že nebude. Krútil som nad vecou hlavou, až som sa lepšie prizrel na svorkovnicu a zistil som, že jeden zelený kábel z transformátora končí v strede na úchyte svorkovnice a nie na očku z ktorého sa kŕmia káble žiaroviek. Nechápal som, čo to má za zmysel, ale v tom momente sa pre zmenu mne rozsvietilo v hlave. Technicky to bolo neuskutočniteľné, ale nebola na druhej strane svorkovnice nejaká poistka, alebo vec, čo slúžila ako poistka? Sme doma! Po pozretí sa na svorkovnicu zospodu som našiel utavený kus drôtika, ktorý zrejme pod skratom odišiel, čo naozaj slúžilo ako poistka. Dobre, ale toto malo byť od výroby??? Snáď nie! Neviem koľkými rukami prešiel tento tuner, ale toto by asi projekčnou kontrolou neprešlo ak by to takto dávali do výroby. Na tomto obrázku si pozrite ako to vlastne vyzerá. Červenou šípkou je označené, kde bol z druhej strany neviditeľne naletovaný drôtik slúžiaci ako poistka. Samozrejme, po prerušení tejto "poistky" nešiel na žiarovky prúd ďalej do žltého kábla. Tak kto toto má na svedomí neviem. Urobil som však to isté, urobil som starostlivý výber vhodného spleteného kábla a rovnakým spôsobom som tam aj ja umiestnil "poistku" Najprv som však vyskúšal úplne tenký vlas, aby som vedel zhruba aký priemer má mať drôtik slúžiaci ako poistka. Fungovalo to, vyslovene vlas odišiel a keď som dal hrubší, a skratol trafo, odpálil sa v momente. Záťaž zo žiaroviek znáša v pohode. OK, poistka na svete.
No a teraz ma napadla jedna vec, na tuneri ešte nefungovala funkcia RAUSCH FILTER. Je to jeden páčkový prepínač na prednom paneli, ktorý má pravdepodobne za úlohu skresať vysoké frekvencie vo zvukovom výstupe. Túto funkciu mám aj na mojich hifiplackách Grundig modelovej rady RPC, ktoré čakajú na repas a pri jej zapnutí sa zvuk zo zariadenia podobá na reprodukciu MP3-ky v dátovom toku do 56 kb/s. Skrátka frekvenčne značne osekané. Funkcia je založená na zopnutí kondenzátora, konrétne 15nF, ktorý následne očeše zvuk. Veľmi pochybujem, že je odídený tento keramický kondenzátor, ale ešte ho musím vymeniť, aby som sa v tomto utvrdil. Ak to nebude kondíkom, mám aj plán B. Tento vypínač budem používať na žiarovky s polohou ON-OFF. Večer síce tuner pekne svieti, ale cez deň je svietenie úplne zbytočné, lebo je ho ledva vidieť, tak načo vykurovať interiér a dávať dôvody kondenzátorom na vysychanie. Aj keď bude skôr súčasťou výstavky ako by som ho mal denne počúvať, veci po repase zvyknem po poskladaní niekoľko dní znovazahorovať, aby som ešte vychytal nejké prípadné muchy.
Kecáme, kecáme, ale povedzme si niečo z oblasti výbavy tohto tunera. Takže ako som spomenul, disponuje strednými vlnami a západnou normou FM, funkciou Rausch filter, čo som už vyššie spomínal, FM muting slúži na to, že keď hľadáte stanice a medzi nimi sa pri ladení dosť dvíha šum, zapnutím tejto funkcie sa zapne akýsi squelch a odbúra šum medzi stanicami. Samozrejme slabé stanice odídu do ticha, ale s tým sa ráta. Mimochodom, po dlhšej dobe som mal asi na stole poriadny tuner, lebo toľko staníc na FM čo som chytil, to nebýva zvykom. Ani nie slovenské, ale objavili sa mi tam Maďari a halda Rakušákov, nakoľko bývam vo veľmi blízkom pohraničí, kde keby som mal lepšiu kondičku, rozbíjam v Rakúsku zemiakmi obloky. Ďalej je tu ešte poloha prepínača FM MONO a veľmi dobrá funkcia oddeleného variabilného zvukového výstupu a pevného výstupu. Potenciometrom na prednom paneli si môžete ovládať silu výstupného audia. V stupnici sú umiestnené dva analógové budíky, jeden ukazuje silu prijímanej stanice a druhý funguje ako ladička. Palička presne v strede indikuje najoptimálnejšie vyladenú stanicu. Na ľavej strane stupnice rádioškály sú 3 LED diódy, jedna na vyladenie STEREO, a zvyšné dve signalizujú, na ktorom rozsahu je prepnutý volič pásiem, či FM, alebo MW. Keď už sme pri tom prednom paneli, oku určite neujdú dve mohutné madlá, ktoré sú tam viacmenej ako vizuálny efekt, ale aj tak, prístroj sa dobre pomocou nich prenáša :-)). Videl som tentu tuner aj v striebornom prevedení, ale tu už madlá nie sú. No a najlepšie na koniec, objavil som na internete aj takúto verziu, myslím, že prístroj bol používaný pri vysokej peci, kde sa taví oceľ. Inak si toto povrchové opotrebenie neviem vysvetliť. Videl som aj zosilňovač do tejto zostavy, tak to je paráda, taká istá mohutná konštrukcia s madlami a 5x toľko gombíkov, veď sa pozrite. No a ešte jeden obrázok, samozrejme z internetu, tu je celá ožehnutá zostava:
Nezabudnem ani na zadný panel, nachádza sa tu niekoľko terminálov, ideme zľava: Pripojenie drôtovej antény na stredné vlny, Uzemnenie, symetrický (300Ω) a nesymetrický anténny terminál (75Ω), v strede je feritová anténa na príjem stredných vĺn, prepínač DE- EMPHASIS 25 - 50μS, CINCH (RCA) zásuvky na pevný a variabilný zvukový výstup, prístrojová poistka a napevno zafixovaný sieťový napájací kábel.

Je neuveriteľné aké nízke sú ceny takéhoto elektrošrotu v Nemecku, našiel som predaný takýto kus od 6,90€ do 19€, ale ten bol vo výbornom stave. Len tá doprava a človek keď to kupuje, chce aj vidieť o čom to je. Nie, nemohol by som bývať v Nemecku.

Pozrite si ďalšie fotky:

Stereo tuner Music Hall HST 2001 Stereo tuner Music Hall HST 2001
Stereo tuner Music Hall HST 2001 Stereo tuner Music Hall HST 2001

Ďakovačka: Miroslavovi z Prievidze za skoro pravidelné dodávky výplne mojej zbierky. Teší ma!

Rok výroby: nezistené
Váha: 6,50 kg
Rozmery d x v x h: 40 x 34 x 13 cm

Späť na hlavný zoznam VINTAGE KOMPONENTY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -