tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 81 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

PHILIPS OS 685/12 - CD BOOMBOX

'

OS 685/12

CD SOUNDMACHINE

 

 

 

 

 

 


Pravidelní návštevníci nášho chatu si určite pamätajú moment, kedy sa rozvinula téma o jednom výrobku firmy PHILIPS, a to boomboxoidným prenosným zariadením s CD mechanikou a možnosťou napojenia iných multimédií PHILIPS OS 685/12 CD SOUNDMACHINE. Veľmi ma zaujal aj vďaka vydareným produktovým fotografiám na oficiálnej stránke dovozcu. Začal som teda pátrať po bližších informáciách a dostupnosti tohto novodobého zázraku v nezastaviteľnej túžbe dostať sa tejto plastovej hracej skrinke "pod kožu". Nakoniec ma oslovil natoľko, že som ho zaradil do boomboxovej zbierky, pretože očakávania boli skromné, ale výsledky prekvapivé!


Tento článok je iba môj subjektívny pohľad na testovaný výrobok, nemusíme sa v názoroch stretnúť, o to tu ani nejde. Nech si každý urobí svoj triezvy úsudok. Boombox ma zaujal, tak som si povedal, že ho trošku prevetrám. Ak príde nejaký iný výrobca s niečím podobným a jeho výrobok ma zaujme, nemám problém urobiť recenziu aj naňho, bez nároku na nejakú finančnú odmenu, ako to bolo aj v tomto prípade.

Koniec rečí, ide sa na činy! Priblížme si, čo nám vlastne toto zariadenie ponúka. Výrobca opísal mašinu vo svojom produktovom liste takto:

"Tento boombox s retro dizajnom vyzerá štýlovo a prehráva hudbu lepšie a hlasnejšie. Technológia Bass Reflex vytvára výrazné a hlbšie basy a vďaka podpore diskov MP3-CD a pripojeniu USB máte k dispozícii všetky možnosti, ktoré vdýchnu život vašej hudobnej zbierke. "

Nemám najmenší dôvod namietať niečo iné. Vyzerá na súčasnú dobu naozaj štýlovo a v podstate spĺňa požiadavky modernej doby a ekonomického vnímania producentov spotrebnej elektroniky. Takže žiaden hliník na predných paneloch, žiadne kovové gombíky a páčky, prevaha kovových súčastí, samostatné logá výrobcov vyrobené z pravého kovu zasadené hrdo do čelných panelov atď.
Všetko je dnes o peniazoch a každý ušetrený cent, alebo nebodaj dolár vo výrobe sa prenáša do počtu vyrobených kusov. Takže ak výrobca neosadí prístroj prepínačom MONO-STEREO, ušetrí na vývoji, materiále a práci dajme tomu 20 €-centov, ktorý sa zase vynásobí počtom vyrobených kusov v sérii, čím nám vznikne jedno zaujímavé číslo, ktoré nám povie, že ak vyrobíme z tohto prístroja 800 tisíc kusov, úspora na materiále a práci nám vyjde 160 tisíc €. Nechám na vašej fantázii, čo by sa dalo za tieto "ušetrené" peniaze kúpiť, prípadne kam tieto peniaze ako fima radšej zainvestovať. Druhá stránka veci je zase to, že ak by som sa rozhodol predávať niečo, čo by mi mali ľudia kupovať, mal by som tým ľuďom ponúknuť niečo v takom komforte, aby boli s výrobkom spokojní a prípadne si od mojej značky nabudúce kúpili aj niečo iné. A sme medzi dvoma mlynskými kameňmi, kde na jednej strane stojí podnikateľský subjekt, ktorý chce za málo peňazí ponúknuť naoko veľa muziky reklamnou kampaňou, na druhej strane barikády však dnes stojí zhýčkaný spotrebiteľ, ktorý si má možnosť medzi značkami vybrať a váha, či si kúpi niečo za 109€, k čomu nie je žiadne príslušenstvo, alebo pridá radšej 3,50€, zaplatí 112,50€, pričom má k prístroju navyše 4GB SD kartu zdarma. Myslím, že by som radšej dal prednosť výrobku s kartou, tá sa vždy hodí. Veď vychádza lacnejšie ako keby som ju kupoval zvlášť v elektroobchode!

Ďalšími lákadlami opisujúcimi výrobok v dobrom svetle sú tieto informácie od výrobcu:

Bohatý a čistý zvuk
• Dynamické zvýraznenie basov pre hlboký a vzrušujúci zvuk
• Celkový výstupný výkon 7 W RMS, jedinečný zážitok z počúvania
• USB Direct pre prehrávanie hudby vo formáte MP3/WMA
• Prehrávanie MP3/WMA-CD, CD a CD-RW
• FM tuner pre príjemné rozhlasové melódie, jednoduché používanie
• 20 naprogramovaných skladieb z disku CD
• CD náhodne/opakovať pre osobné potešenie z hudby
• Zvukový vstup pre jednoduché prehrávanie hudby z prenosných zariadení

K jednotlivým bodom pridám svoj názor:

Dynamické zvýraznenie basov je vyriešené veľmi dobre. Preputím prepínača DBB do polohy ON naberie na posluchu život a zvuk je naozaj dynamickejší nielen v basoch, ale aj celkovom hudobnom prednese.

Celkový výstupný výkon 7 W RMS (pri audiozariadeniach sa zvykne udávať výkon na jeden kanál násobený dvoma, takže by to malo byť 2 x 3,5W) som nemal možnosť premerať, pretože nedisponujem zariadením na relevantné meranie výkonu a nepoznám referenčné hodnoty, podľa ktorých by sa meranie malo uskutočniť. Na reproduktore som však našiel hodnotu 4
Ω, 2W, norma neuvedená, čo teoreticky znamená, že je reproduktor pri udávanom výkone 3,5W na kanál značne poddimenzovaný. V praxi je to ale možno inak a nemám guľatú pečiatku na to, aby som o tomto urobil súd. V praxi sa ale zvuk správa normálne, žiadne znaky toho, že by sa reproduktory namáhali, naopak, musím podotknúť, že som mal pri prvom zapnutí obavu, že sa prístroj nebude dať počúvať skoro vôbec. Opak je pravdou. Názor, že si PHILIPS nemôže dovoliť riskovať svoje meno na trhu nejakým nepodarkom v tejto kategórii zariadení bol na mieste a moje skryté túžby sa prejavili. Celkové hodnotenie zvuku s prihliadnutím na kategóriu zariadenia, predajnú cenu a letopočet v kalendári má známku nadpriemerné+.

 • Prístroj je na vrchnom paneli osadený USB zásuvkou (5V, 500 mA) pre prehrávanie hudobných súborov vo formáte MP3/WMA či cez USB kľúč, alebo USB čítačku kariet rôznych technológií.
Podmienkou je prítomnosť takýchto súborov na pamäťovom médiu. V prípade, že by ste mali na karte aj iné súbory, ako napr. dokumenty, nekompatibilné videá, aplikácie atď, sú tieto súbory bez chyby preskočené a zhrávané iba prípony *.MP3 a *.WMA. Podporované sú formáty USB 2.0 alebo USB 1.1, formáty pamäťových súborov FAT12, FAT16, FAT32 (veľkosť sektora: 512 bajtov). Čo sa prenosovej rýchlosti týka, MP3 číta od 32 až do 320 kbit/s, alebo aj variabilný dátový tok (VBR - variable bit rate). WMA podporuje v9, alebo starší. Priečinky číta do maximálnej hĺbky 8 úrovní, počet albumov/priečinkov maximálne 99, počet skladieb/titulov maximálne 999, označenie ID3 v2.0 alebo novšie. Názov súboru vo formáte Unicode UTF8 (maximálna dĺžka: 128 bajtov)
. Tu sa pozastavím nad tým, že v podstate nám tu je ID tag na dve veci, pretože displej nezobrazuje nič, čo by sa z toho tagu dalo vytiahnuť, o názve skladieb nehovoriac. Takže tu je otázka, čo sa z tejto informácie použije, ale každému je to po prvom zapojení USB kľúča jasné, že to bude iba časový údaj. Prístroj ďalej nepodporuje zvukové súbory AAC, WAV, PCM, súbory WMA chránené prostredníctvom DRM (.wav, .m4a, .m4p, .mp4, .aac), alebo bezstratové (loosless) WMA súbory. Tak isto ako pri prehrávaní CD, dá sa naprogramovať maximálne 20 skladieb do playlistu.

Sekcia CD mechaniky dokáže prehrať ako lisované audio CD-DA (Digital audio), tak aj CD nosiče obsahujúce súbory MP3 a WMA vo formáte CD-R, alebo RW.
 V CD mechanke je použitý polovodičový laser, Audio DAC (Digital Audio Converter) spracúva dáta 24 bitovým prevodníkom pri vzorkovacej frekvencii 44,1 kHz. Mechanika rozoznáva napaľované médiá v normách ako ISO9600, tak aj Joliet.
Dvierka priestoru pre CD nosič sa otvárajú mechanicky stlačením tlačidla so symbolom EJECT v rade tlačidiel na vrchnom paneli a pomocou pnutia pružiny sa vyklápajú smerom dopredu. Prehrávanie CD nosiča sa spúšťa automaticky po ručnom uzavretí dvierok, čo je fajn, netreba už potom šibrinkovať a triafať sa na nejasne označené symboly povelov pre spustenie CD mechaniky. Na päťmiestnom displeji (prvý segment je jednotka kvôli rozhlasovej frekvencii) sa odrátava uplynutý čas skladby. To sú všetky možnosti zobrazovania, ak nepočítame malé červené symboly, ktoré sa zobrazujú pri režime opakovania skladieb, programovaného prehrávania, alebo náhodného výberu skladieb. Číslo skladby sa na displeji pri prehrávaní nezobrazuje, je však možné ho na krátku dobu cca 5 sekúnd vyvolať stlačením tlačidla MODE. Číslo skladby sa tak isto objaví na 5 sekúnd pri preskočení na ďalšiu skladbu po odohratí predošlej. V návode som túto informáciu ale nenašiel.

Prehrávanie z externého zvukového zariadenia, jednoducho povedané AUX vstup je osadený 3,5 mm jackom, ktorý umožňuje široké možnosti pripojenia externých zariadení. 

Na 650mV vstup môžeme teda napichnúť svoj telefón ak má jackový výstup, alebo MP3 prehrávač, alebo cez redukcie 3,5 Jack - RCA (CINCH) kazetový deck, minidiskový prehrávač, prenosný DVD prehrávač, notebook... Na otázku, či je vhodne zvolená poloha zásuvky práve na hornom paneli si odpovie každý sám, ale myslím, že toto je najlepší spôsob. Nakoľko je prístroj určený ako prenosné zariadenie, pchať v jednom kuse niečo dozadu prístroja a nahmatávať zásuvku by bolo nepraktické.
Displej nám v tomto prípade zobrazuje nápis "AU in" (Audio in) a po zapojení externého zariadenia do tejto zásuvky sa nám prioritne predvolí tento vstup, takže už nie je nutné prepínať na externú jednotku.Toto sa stane aj keď hrá CD. Mechanika automaticky zastaví médium a prístroj je pripravený zhrať signál z audiovstupu. Prepojovací kábel sa k boomboxu nedodáva, výrobca predpokladá, že tieto káble sú bežnou súčasťou napájaných externých zariadení. O predražení výroby sme už hovorili, a nakoniec aj ten kábel niečo váži, z hľadiska logistiky tiež nezanedbateľné.

FM tuner pre príjemné rozhlasové melódie, jednoduché používanie.

Takto znie popis rádioprijímača jazykom výrobcu. To, či z rozhlasového vysielania lezú príjemné melódie veľakrát nezáleží od poslucháča, ale od dramaturgie rozhlasovej stanice, takže si treba držať palce, aby sme si našli tú svoju obľúbenú stanicu a ostali jej verní.
Rozhlasové vysielanie reprodukuje tento prístroj veľmi pekne a s pomocou funkcie zvýraznenia dynamiky DBB budú so zvukom určite spokojní aj náročnejší poslucháči, ktorí sa pri prvom pohľade na túto plastovú krabičku neveriacky obávali práve tejto, zvukovej zložky.
Údaj o naladenej stanici poskytuje univerzálny päťmiestny "188" displej. Na krátku dobu sa pri prepínaní predvolieb rozhlasových staníc objaví číslo predvoľby v tvare "P05", krátko na to sa však usadí na displeji naladená frekvencia v tvare napr. 96,80. Nemusím pripomínať, že RDS by ste na tomto prístroji márne hľadali, určite by to bola dobrá funkcia, ale buďme pri zemi. Čo mi však chýba omnoho viac, je absencia prepínača MONO-STEREO. Predsa len, je to prenosné zariadenie a nie všade musí byť prítomný korektný stereo signál, pri prepnutí na MONO by aspoň zmizol šum a "príjemné počúvanie" by bolo znesiteľnejšie. Displej nezobrazuje ani vyladenie STEREO, takže iba skúsené ucho priložené pri reproduktoroch pri slabom vf signále vie posúdiť, či sa stanica chytila v režime STEREO. Príjemnejšou záležitosťou už však je prítomnosť ladiaceho gombíka rozhlasových staníc na boku prístroja. Môžeme si tak nasimulovať ručné ladenie motúzovej mechaniky na ladiacom kondenzátore, ktoré mali niektoré boomboxy, alebo bolo toto ladenie riešené prevodom cez ozuby na ladiacom gombíku. Nakoľko je to ale digitálne ladenie, jeden krok ladiaceho "prepínača" je skok 50 kHz, čo nás pri dvoch skokoch posunie o celú desatinu MHz. Ďalším spôsobom preskakovania rozhlasových staníc je automatické vyhľadávanie, kde nám bežec nájde najbližšiu stanicu, alebo prepínanie si staníc pomocou naladených presetov (predvolieb), ktorých môžeme do pamäte naládovať až 20. Taktiež zvolením funkcie automatického ukladania staníc do pamäte pri ladení si zjednodušíme ukladanie predvolieb, avšak na úkor núteného poradia podľa frekvencie, t.j. zdola 87,5 MHz až po strop 108 MHz.

Ovládanie prístroja:

Prístroj sa pripája k elektrickej sieti bežným odnímateľným dvojlinkovým káblom, ktorý sa pri prenášaní, ak nepoužívame batérie, dá uložiť do priestoru pre batérie. Zapína sa hlavným páčkovým vypínačom smerom dole, čo som sa trošku začudoval, lebo ak sa niečo zapína, trebárs aj svetlá v dome, vypínače sa cvaknú smerom hore a nie dole. Myslím, že toto by takýto výrobca, ktorý sa celé desaťročia zaoberá výrobou elektroniky, mal vedieť, ale ktovie aký bol zámer. Rovnako prepínač zvukového efektu DBB (Dynamic Bass Boost) funguje rovnako. Akousi ekologicko - ekonomickou vychytávkou je zabudovanie úsporného elektrického obvodu, ktorý automaticky po 15 minútach nečinnosti zariadenia prepne prístroj do pohotovostného režimu. Z tohto režimu sa dá vyvolať späť do prevádzky stlačením tlačidla PLAY/PAUSE na vrchnom paneli. Stav zapnutého prístroja signalizuje hranatá zelená LED dióda. Spotreba prístroja v prevádzke je udávaná 15W, v pohotovostnom režime menej ako 0,5W.
 

Ked už sme pri tých ekonomických aspektoch, za zmienku stojí funkcia, ktorá riadi jas displeja v troch úrovniach. Naplno, stredne a ledva. Nechápem však aký má zmysel táto funkcia, môžem iba dedukovať. Buď to šetrí displej, alebo elektrickú energiu, alebo je to komfortná funkcia, ktorá keď počúvame rádio v tme, alebo prítmí a nechceme, aby nám do očí bil displej, tak si ho stíšime, je to logické, ale tá zelená LED dióda signalizujúca stav zapnutia potom čo? Tá kole oči ešte viac. Tak neviem... Ale! Musím, a toto si neodpustím, som veľmi vďačný výrobcovi, že neosadil na tento svoj skvost LED diódu svietiacu na modro. VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM!!!!!! Som averzívny na všetky zariadenia svietiace na modro, je to výdobytok modernej doby a možno liečenie si komplexu, že modrá LED dióda bola donedávna technologicky najnáročnejšia na výrobu a náklady na realizáciu boli vtedy tak vysoké, že cena jedného kusu bola niekoľkonásobne vyššia ako ostatné farebné spektrá. Určite si ich všimnete na supermoderných "HiFi" vežiach, prístrojoch na výrobu sódy,  zvončekoch, čítačkách kariet, nabíjačkách, WC poklope.....

Pri ovládaní, spomeniem ešte jednu zaujímavú vec. Tou je ovládač hlasitosti VOLUME. Fyzikálne, pri otáčaní sa chová ako bežný potenciometer s dorazom vľavo, aj vpravo. Ale pri pridávaní a uberaní hlasitosti nereaguje okamžite. Aj keď prudko vykúrite hlasitosť na maximum, pocitová hlasitosť sa zvýši jemným nábehom, čo beriem ako veľmi zaujímavý zámer a počin. Chválim, znie to príjemne, až mám pocit, akoby som hýbal ťažkým zotrvačníkom a želaný efekt sa dostavil po pár milisekundách. Nutné vyskúšať! Osobne som ocenil ešte fakt, že potenciometer hlasitosti bol zvolený taký, aby šiel ťažko na oske. Neznášam ovládacie potenciometre, ktoré je, obrazne povedané, schopný otočiť aj silnejší prievan.
No a ďalšou nezanedbateľnou zaujímavosťou je automatické ovládanie skreslenia pri reprodukcii. Vážení, vyskúšal som a funguje to! Pri akomkoľvek vstupe, počúvaní rádia, aj keď som vytočil volume úplne doprava, zvuk nevrešťal a nehral skreslene za hranicami svojich možností. Dovolím si prezentovať môj rýdzo subjektívny názor, že je vrcholom sedliactva vykúriť nejaké audiozariadenie na plné pecky, kde hudba už nehrá, reve, skresľuje, basy prevalené tak, že krájajú závesy reproduktorov, no a nechápem ako toto dokáže ešte niekto aj počúvať. Typický príklad: Idete okolo otvoreného okna nejakého domu, bytu a počujete plačúcu vežu s výkonom 2x5W ako sa snaží rozhýbať stropné svetlo za pomoci prdiacich basov a boostrovaného hlasu speváka. Že maximálna sedlačina???...

Toto sa vám pri tejto "soundmašine" nestane. Zvuk je čistý a plne zrozumiteľný.


Myslím si, že by to hádam aj stačilo. Koho mala recenzia odradiť, už sa stalo, koho zaujala, tak je len dobre. Cieľom nebolo urobiť reklamu na tento výrobok. Ale z môjho osobného pocitu som rád, že sa našiel producentský subjekt, ktorý vskriesil tému BOOMBOX a nebál sa ísť s kožou na trh so zariadením, ktoré samozrejme svojou kvalitou, hmotnosťou, funkciami, komfortom nemá šancu konkurovať vintage boomboxom z 80. rokov, ponúkol však novodobé ponímanie prenosného zariadenia s určitou dávkou retrospektivity. To sa aspoň u mňa cení. Mne sa len stačí pozrieť v obchodoch na tie príšerné kozmické, futuristické oblé patvary a hneď mám po nálade, avšak s tým pocitom, že keď prídem domov, prvé čo uvidím, je moje múzeum s mojimi exponátmi, čo mi náladu zase vráti. K celkovému hodnoteniu by som sa vyjadril asi takto:

Klady:

  • Na súčasnú dobu príjemný zvuk aj vďaka obvodu zvýraznenia dynamiky a basov DBB (Dynamic Bass Boost)
  • Spojenie starej koncepcie boomboxu s novodobým trendom dizajnu a využívania moderných (žiaľ plastových) materiálov
  • Automatické vypínanie prístroja 15 minút po dohraní média (vhodné pred spaním)
  • Dizajn. Tu vyjadrím iba klady: Prístroj je na prvý pohľad pekný, strieborné sa snúbi s chrómom, veľmi pekné sú kovové mriežky na reproduktoroch a použité chrómované vrchlíky na reproduktoroch zachraňujú syndróm súčasnej doby - "všetko z plastu". Staré Toshiby, ale aj Philipsy mali v 80. rokoch dokonca repromriežky z plastov, ktoré sa pri páde kazeťáku na predný panel tak spoľahlivo lámali a prevaľovali.
  • Nízka hmotnosť, udávaná je 2,3 kg, na prenosné zariadenie je to výhoda. Rozmery sú (Š x V x H) 447 x 230 x 116 mm - ani veľký, ani malý
  • Možnosť ručného ladenia stanic (aj keď digitálne) gombíkom na boku prístroja ako na starých boomboxoch
  • Široká flexibilita pripojených zariadení, v podstate všetko, treba si iba vybrať, AUX, alebo USB
  • Riešenie ovládania hlasitosti (funkčnosť som opísal vyššie)
  • Cena je relatívny pojem, ale čo chcete dnes za 100€ + - ? Za túto cenu sa ponúka pekné značkové zariadenie s dvojročnou zárukou
  • Ekológia + úspora financií: K prístroju sa dodáva iba rýchly návod na použitie a dokument o bezpečnom používaní a ekologickej likvidácii.
    Používateľskú príručku ponúka výrobca na stiahnutie na svojej oficiálnej stránke. K nej si môžete stiahnuť aj produktový letáčik. Všetky dokumenty sú spracované s dôrazom na estetiku. (ku gramatickej stránke návodov sa vyjadrím v záporoch) Považujem to za dobrý krok. Kto chce vedieť ako sa prístroj používa, stačí mu aj Quick start, kto chce vedieť viac, navštívi internet a dočíta si informácie dodatočne s možnosťou uloženia v el. podobe PDF. OK, schvaľujem!

Zápory:

  • Použitý materiál na bedni. Žiaľ, tomu sa dnes nevyhneme. Povrchová úprava bola mienená ako reliéfovaná, strieborná s akýmsi povrchovým náterom. Obávam sa, že tu pri čistení naozaj dodržím návod na použitie a budem kisňu čistiť iba jemnou handričkou a slabým saponátovým roztokom.
  • Jednopásmová (širokopásmová) "reprosústava". Zvuk je riešený iba jedným širokopásmovým reproduktorom na kanál, tie pekné strieborné mriežky, ktoré majú chrániť výškový reproduktor, chránia v praxi iba plastom zaslepený priestor predného veka s grafickým náznakom výškových reproduktorov. Je otázne, do akej miery tie výškové reproduktory chýbajú. Aj v prípade dvojpásmového riešenia zvuku na reproduktoroch z bežnej praxe vieme, že by bol aj tak použitý klasický piezomenič a nie membránový reproduktor. Osadené širokopásmové reproduktory však dostatočne túto absenciu výškáčov vykrývajú.
  • Používateľská príručka: Obávam sa, že neprešla gramatickou úpravou, pretože inak by sa v dokumentoch nemohli vyskytnúť určité do očí bijúce nespisovné výrazy. Hneď na prvej strane na nás vybľafne "Príručka užívateľa". Fuj! Užívajú sa lieky, kvapky, jedlo. A nie rádioprijímač. Ten sa používa, takže by to mala byť Používateľská príručka!!! A ten kto veci používa, nie je užívateľ, ale používateľ. Výraz "užívateľ" je bohemizmus (čechizmus), použitý zo slova "uživatel". Na druhej strane Návodu na použitie nám zase vykole oči veta, resp. informácia. "Čo je v škatuli". No snáď čo je v krabici, nie? Slovo škatuľa by som použil na veľmi slušné pomenovanie, alebo označenie osoby nežného pohlavia, ktorá by mi pred krátkym časovým úsekom nabúrala moju psychointegritu a v návale emócii by som jej dal takúto pečiatku na čelo. 
    Humorné mi príde aj pomenovanie priestoru na vloženie CD: "Priečinok na disk".
  • Absencia výstupného konektoru na pripojenie slúchadiel! Ja si myslím, že aj keď ľudia dnes disponujú omnoho skladnejšími prenosnými zariadeniami, konektor na slúchadlový výstup by tu určite mal miesto. Darmo, úspora je úspora.
  • Absencia prepínača MONO/STEREO na rádioprijímači + chýba indikácia na displeji, či príjem je, alebo nie je v režime stereo.

  Na zamyslenie:

Mozgové impulzy, ktoré na chvíľu zamestnali moju fantáziu, čo by som u tohto prístroja privítal, ale životne nevyžadoval. Veci tu uvedené nie sú príliš na škodu

  • Páčkové prepínače POWER ON/OFF, DBB ON/OFF: Zveličene povedané, ich chod pripomína páčkový prepínač používaný 24 hodín denne po dobu 3 rokov. Polohy sú nejasné, máte pocit, akoby boli vybehané, opoužívané, necvakajú presne, neviete kedy je poloha 0, alebo 1. S takýmto novým vypínačom, ktorý by mal takéto vôle som sa ešte nestretol.
  • Chýbajú tónové korekcie. Ale mne na prekvapenie nie. Prístroj hrá vyvážene, tento ovládač s prehľadom oželiem.
  • Potešil by som sa možno širším možnostiam displeja pri prehrávní CD. Je tu iba jeden časový údaj a to uplynutý čas skladby. Aj pri prvom načítaní sa na chvíľu objaví údaj o počte skladieb na CD, potom už ide iba čas.
  • Daň zo spôsobu vkladania CD: Som človek, ktorý si na svoje CD nosiče dáva pozor a vkladám ich do mechaniky s maximálnou opatrnosťou. Tu je však nevyhnutné na vloženie a vybratie, resp. vylupnutie CD určitý grif, ktorý si ale po troch koňakoch neodvážim použiť. Síce na prst tam jamka je, ale CD-čko sa môže vyšmyknúť a odrieť o niektorú z hrán v mechanike. Prepáčte mi moju precitlivelosť.
  • Aj tak si ešte raz neodpustím absenciu slúchadlového výstupu. Priemerný elektrotechnik si s týmto však hravo poradí. Bez znalostí fyziológie pani elektriny to však určite neskúšajte!!!

Čo dodať na záver recenzie?
Pri posudzovaní tohto výrobku apelujem na triezve ponímanie súčasnej ekonomickej situácie v elektrotechnickom priemysle. Zabudnime na to, že za túto cenu dnes niekto vyrobí boombox s náročnými technológiami na výrobný proces, hlavne čo sa týka ľudských zásahov do montáže. Medzi najväčšie bremená výrobného procesu patrí neodmysliteľne medzičlánok pracovnej sily, daňové a odvodové zaťaženie v konkrétnom regióne a mnoho ďalších faktorov. Vieme, že výrobcovia elektroniky dnes
dokážu vyrobiť skoro nemožné, otázkou však je, či je toto "nemožné" ochotný aj zákazník pri tom ktorom produkte zaplatiť. Myslím si, že ako štart vo vskriesení štýlu boombox je tento prístroj na správnom mieste. Čas, spätná väzba od používateľov a predaje možno ukážu, akým smerom, ak vôbec, sa bude uberať vývoj takýchto zariadení.
Ľudia veľakrát hodnotia produkty podľa ceny a porovnávajú s neporovnateľným. Nie je možné porovnávať mobilný telefón za 110€ s boomboxom s CD za rovnakú cenu. Aj keď si niekto povie, že ten telefón dokáže omnoho viac ako taký prehrávač na CD a MP3, treba si spočítať náklady na materiál, obaly a logistiku.... nekonečná téma.

Tým som chcel povedať, že hodnota, ktorú požadujú obchody za tento výrobok je plne adekvátna schopnostiam splniť účel, na ktorý je určený. Aký názor si na to urobí konečný spotrebiteľ, je otázkou slobodného rozhodnutia. Mojim cieľom bolo priblížiť po praktickej stránke funkcionalitu tohto boomboxu a podeliť sa s informáciami o ňom z pohľadu praktického, každodenného používateľa.

Spoločnosť PHILIPS uviedla tento výrobok do povedomia v marci tohto roku 2013 a už zdobí pulty a regále našich obchodov so spotrebnou elektronikou.
Na Slovensko prístroj dodáva firma Philips Slovakia s.r.o., Plynárenská 7/B, 821 09,  Bratislava, www.philips.sk a dostupný by je v sieti predajní OKAY Elektro, prípadne NAY a.s., postupom času možno aj v iných obchodoch. Odporúčaná maloobchodná cena bola stanovená na 109,99€ s DPH, avšak v decembri 2014 sa pohybuje od 79,90€ do 89,90€. Sledujte ponuky vášho regionálneho elektra, prípadne letáky od predajcov, alebo internet.

Neviete čo niekomu kúpiť pod stromček ako darček? Už viete!


No a konečne fotografie:

Tentoraz urobím výnimku, fotografie nebudú v galérii, ale na každú si kliknite samostatne. Náhľady budú mať každý svoj popis v rozkliknutej fotografii.
Žiaľ na takú produktovú fotografiu ako má PHILIPS v katalógoch si budete musieť u mňa ešte dlho dlho počkať, ponúkam teda aspoň zopár mojich skromných.

Z obchodu si domov prinesiete takúto peknú krabicu o rozmeroch cca 51 x 28 x 15 cm

Na zadnej strane krabice nájdete základné informácie o vymoženostiach zariadenia

Vytiahnutie z krabice nebude robiť problém ani telesne menej zdatným jedincom. Váži iba 2,3 kg

Ako každý správny BOOMBOX, musí mať "magnetofón" reklamnú samoplepku na reproduktore!
A sme doma! Okrem technických vymožeností prístroja sa dozvedáme, že tento model bol inšpirovaný akýmsi modelom z roku 1982. Keby aspoň uviedli o ktorý model sa jednalo!

Veľký displej umožňuje bez problémov čítať frekvenciu

Do prístroja môžeme zapojiť USB kľúč s hudobnými súbormi MP3, alebo WMA,....

... alebo akékoľvek zariadenie s nízkonapäťovým zvukovým výstupom.

Továreň opúšta prístroj s ochranným papierovým diskom, ktorý eliminuje poškodenie šošovky a mierne fixuje mechaniku pri otrasochTak ako v discmanoch, je optika pekne na rane, pri vkladaní média treba byť opatrný
A takto už vyzerá nasadené CD-čkoJediný časový údaj, ktorý je možné zobraziť na displeji pri prehrávaní CD je tento
Orientovať sa symbolmi na plastových gombíkoch chce rutinu. Do doby, než za zošúchajú nápisy nad nimi máme čas si ovládanie nacvičiťFunkcia zvýraznenia basov a dynamiky, dobre navrhnutý obvod, zvuku výrazne pomôže
Nech mi nikto nehovorí, že nenalaetel prvotnému dojmu, že je za plastovou ozdobnou mriežkou výškový reproduktor! Nie, nie, priestor je zaslepený napodobeninou malého repráčiku. Ale akoby tam bol, osadené širokopásmové reproduktory zvládajú aj vysoké frekvencieZásuvky na pripojenie USB a externého audiozariadenia. Prístroj sa týmto stáva maximálne flexibilným
Basreflexový nátrubok zahnutý vovnútri o 90 stupňov by mal pomáhať dostať sa nízkym frekvenciám von z prístroja. Neposudzujem. Aký len môže liezť zvuk z útrob plastovej krabice? Isto, môže sa namietať, že prístroj vyzerá ako plastová bedňa, veď aj je, ale kúpte dnes niečo iné. Aspoň ale vyzerá pekne a nie ako sploštené vajíčko z modelárskej hmoty!Do batériového priestoru môžete pri prenášaní umiestniť sieťový kábel. Obávam sa, že dnes už nikto nebude živiť 6 batérií, aby mu rádio hralo pol dňa, prípadne pri tichom posluchu celý. O nabíjateľných tu nehovorím, majú iba 1,2V a odchádzajú veľmi rýchlo pri nižšom napätí

Milí čitatelia, ďakujem za pozornosť a dúfam, že som mnoho ľuďom aj týmto pomohol rozhodnúť sa pre, alebo aj proti kúpe tejto vydarenej hračky. Myslím však, že tento obchod nebude "prehlúpenie". U nás doma sa v kuchyni nezastaví, kŕmim ho čítačkou kariet, občas nejaké CD a ráno pred odchodom do práce hrá rádio.


Bonus:

Možnosť zvýhodnenia našich registrovaných používateľov prináša svoje ďalšie ovocie! Fotografie spod kapoty si môžete pozrieť v tomto samostatnom článku určenom výhradne pre členov našej komunity. Stačí sa prihlásiť, alebo pred tým zaregistrovať.


Späť na záhlavie článku

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -