tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 53 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

JVC KD-A2

'

 

Marantz stereo receiver model 2216

KD-A2

9.2.2014
Aktualizované 26.8.2014 - predané jednému šťastnému majiteľovi na východ republiky. A má sa z čoho tešiť, je to vynikajúci deck. Jeden z mála ľudí, ktorý pochopil, že dobre vykonanú prácu a starostlivosť o veci je na mieste aj finančne oceniť.  Nakoľko mám ešte nejaké KD decky, tak mi nebude až tak smutno, ale tento hliníkač strieborný som si mohol aj nechať.

Ako začať po dlhej dobe, keď som na stránku už si ani nepamätám kedy dával poslednú vec? Každopádne som sa rozhodol, že namiesto boomboxu sem hodím nejaký kazetový deck. Má to aj logický význam. Rok 2014 sa u mňa javí ako rok normalizácie, racionalizácie a prehodnocovania kusov v zbierke, z čoho logicky vyplýva jedna jediná činnosť: TRIEDENIE.
Zopár kusov už odišlo a žiadne krokodílie slzy sa nekonali, takže zatiaľ bez väčšej ujmy pokračujem v zužovaní stavov "na sklade".
Tejto činnosti sa nevyhol ani takýto model decku, presnejšie povedané 2 kusy. No už to počujem: "Čo on má veľkosklad?" Nie, odpovedám, ale jedna okolnosť ma milo prinútila kúpiť takéto tri stroje rovnakej modelovej rady. Nuž a jednoduché vypočítavanie en - ten -tyčky povedalo na záver, že dva pôjdu na predaj a jeden do zbierky. Ostal mi už iba jeden do bazáru, prvý sa predal a už aj ten môj je hotový a teší sa radostnému životu. Ten vám teraz predstavím.
V dobe písania tohto článku mal po renovácii už za sebou asi 125. kazetu z tretej (54kusovej) krabice. Bez zaváhania, krčenia pásky, čohokoľvek. Absolútne spoľahlivý stroj s perfektne vymyslenou mechainkou. 9,9 bodov z desiatich. Prečo nie 10? Lebo nikto a nič nie je dokonalé! cool

Nuž tak sa doňho pusťme!
Pán JVC KD-A2 je strieborný hliníkový kazetový deck s dvoma analógovými ukazovateľmi intenzity audiosignálu a tzv. direct front loaderovou mechanikou. Aj tak som si nie istý, ale niekde som to čítal na nete, že takéto vkladanie kazety bez dvierok je práve tento pojem. Keď už sme pri tých ručičkových ukazovateľoch, môžete si všimnúť, že sú veľmi pekne podsvietené a v prítmí vytvárajú ozaj príjemnú atmosféru. 
Vpredu je pevný 6,3 mm slúchadlový výstup, dve jack zásuvky na externé mikrofóny, regulátor záznamovej úrovne delený na dva kanály, mechanické počítadlo pásky, prepínač na Dolby NR, a typ pásu NORMAL - CrO2. Nezabudnem ešte na červenú LED diódu, ktorá indikuje aktivované nahrávanie a na pravej strane je FULL AUTOSTOP-ová, t.j. vo všetkých smeroch automaticky vypínajúca mechanika, ktorá má namiesto dvierok iba takú záklapku, aby sa pri vybranej kazete neprášilo do vnútra mechaniky. Na jednom kuse som tie "dvierka" nikdy nemal a po tej dlhej dobe, čo boli decky vystavené na polici to ani nebolo poznať po rozobraní, ktorý z tých troch bol ten bezdvierkový. Po nadmernom množstve prachu ani chýru. 
Na zadnej stene prístroja toho veľa nenájdeme. RCA konektory na audio vstup a výstup, prepínač napäťového rozsahu do 240V a dvojcestná IN-OUT paralelná 5-kolíková DIN zásuvka. Samozrejme ešte pevný sieťový dvojžilový kábel aby som nezabudol!

Aby som bol však spravodlivý a úprimný, treba poznamenať, že deck nie je celokovový, boky a zadná časť sú z plastu, čo na zvuk naozaj nemá vplyv.
Odňatím vrchného panela sa všetko začína. Prvé čo človeku udrie do očí je strašná spleť káblov, ktorá má ale svoje opodstatnenie a celkom slušný transformátor. Kvôli potrebe práce s kazetovou mechanikou je túto potrebné vybrať zo šasi prístroja a zabudnite na to, že na koncoch káblov sú zbernice, alebo iné rýchloupínacie konektory. Všetky drôty končia ako pri všetkých starých mašinách, omotané okolo pinov na doske s plošnými spojmi. A sme teda pri téme, že prečo je vovnútri taká spleť káblov. Po odstránení zväzovacích drôtikov sa elektrický zväzok, ak ho tak môžem nazvať, dá pekne natiahnuť a celá mechanika má dostatočne dlhé vedenie na to, aby sa s ňou dalo pracovať mimo magnetofónu. Ku všetkému je dobrý prístup a pri čo len troške šikovnosti nehrozí odtrhnutie nejakého napnutého vodiča zo zväzku. Tak isto výmena remeňa na zotrvačníku nerobí žiaden problém a odskrutkovaním troch skrutiek sa dostanete k samotnému zotrvačníku. Pod ním je sústava medzikolies, ktoré slúžia hlavne na funkcie rýchloprevíjania a činnosti pravého unášača. Len tak pre zaujímavosť, decky mali byť pred zakúpením po servise mechaník, t.j. aspoň pregumičkované, skutočnosť však bola taká, že v mechanike boli osadené všetky hnacie gumy so značnou vôľou, čo malo síce vplyv na akú takú funkcionalitu aj autostopu v režime PLAY, ale kazeťáky ani jeden nevypínali pri rýchloprevíjaní. Pri dobehu pásky na koniec sa mechanika napla, cvakla, ale nevypla úplne. Mechanizmus ostal visieť v nejakej medzipolohe, kde sa zasekol zotrvačník a motorček hnal hriadeľ bez záberu. Pri meraní remeňa som nameral pôvodnú (vraj vymenenú) hodnotu remeňa 84 mm, avšak bolo nutné osadiť remeň cca 76 mm, čo robí 0,8 cm a to je teda dosť veľa. Nevadí, toto všetko sa dalo zvládnuť, ALE, neodpustím si to, ak mi niekto povie, že je niečo po servise mechaniky, tak by mechanika rozhodne nemala byť v takom stave ako bola. Teda za predpokladu, že tam vôbec niekto menil tie hnacie remene. Ehm, a pardón, ak je mechanika po servise, automaticky beriem veci tak, že by mala byť menená aj prítlační kladka. Ale to už by so chcel fakt veľa. Už si viac kaziť náladu nebudem, pozrime sa trošku ďalej.
Na pripomenutie je tu ešte jedna fotografia, ktorá zobrazuje elektromagnetický spínač na autostop. Ten je tu riešený na báze elektromagnetického snímania obrátok počítadla pásky. To dostáva informáciu, že je unášač v pohybe pomocou dlhej hnacej gumičky, ktorá je prepojená od pravého unášača na koliesko počítadla. Z vnútornej strany je na koliesku umiestnený magnetický krúžok, ktorý pri pohybe spína jazýčkový kontakt a ten dáva signál elektronike, že je mechanika v pohybe a nemá dávať impulz už spomínanému elektromagnetickému spínaču na vypnutie mechaniky. Veľmi rozumne a jednoducho urobený autostop. Pri simulácii zastavenia pásky autostop vypínal po cca 3 sekundách, čo je dostatočne krátka doba na prípadné zamedzenie namotania pásky na prítlačnú kladku a nemalé, hlavne morálne škody. Naozaj môžem na mechaniku znášať iba slová chvály, aj pri testoch bola veľmi stabilná a kolísanie dosadania pásky pri zavádzaní pásky, alebo rýchleho prepínania z funkcie prevíjania na prehrávanie bolo bez zbytočných efektov straty výšok a sadania si pásky na dráhu. Určite má na tom zásluhu aj vymenená prítlačná kladka. Tu si dovolím mierne pokritizovať výrobcu, že vyriešil osadenie tejto kladky v jej držiaku napevno, zalisovaním osky bez možnosti jej mierumilovného vytlačenia a spätného rýchleho znovunasadenia. Bola tu možnosť odvŕtať osku, ale materiál, z ktorého je držiak vyrobený, je v tvrdosti asi 5 stupienkov vyššie ako papier, takže som sa rozhodol riešiť výmenu radikálnym spôsobom a to vyhnutím plieška držiaceho osku kladky a po osadení, spätným zahnutím. V prípade, že to budem robiť nabudúce, určite sa rozhodnem na cestu odvŕtania osky. Je to asi omnoho čistejšia práca. Ani nemusím hovoriť, že originál kladkového mechanizmu JVC by som dnes už beztak ťažko zháňal a aj keby, ako poznám eBay, cena by bola asi 8- násobná ako v nejakom zastrčenom veľkosklade s tovarom z vytopenej lode.

Čo dodať na záver? Po dôkladnom vyčistení a tentoraz skutočnej renovácii mechaniky je stroj vo výbornom stave a prehráva mi úspešne jednu pásku za druhou, som s ním veľmi spokojný. Kvalita zvuku pri prehrávaní aj nahrávaní je veľmi dobrá, na ucho dokonale s prihliadnutím na vek až nanajvýš postačujúca. A teší ma aj to, že tých JV-sákov mám v depozite ešte dosť veľa, takže bude ich radosť robiť. Mám takto ďalšiu pozitívnu motiváciu do ďalšej práce.

Pozrite si výstavné a niekoľko servisných fotiek vo zvlášť galériách:


 

gallery1
  
gallery2


Rok výroby: 1980
Váha: 4,20 kg
Rozmery d x v x h: 42 x 15 x 26 cm
Made in Japan

 

Späť na hlavný zoznam KAZETOVÉ DECKY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -