tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 85 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

SHARP GF-4500H(BR)-public

'

Siemens RM844 streoradiorecorder

GF-4500H(BR)

Stereo radio cassette recorder

SHARP GF-4500H(BR)Ako blesk z jasného neba by sa dala opísať situácia, keď mi v práci zazvonil telefón a v slúchadle sa ozval hlas šéfa upratovacej firmy, ktorá sa u nás stará o vzornú čistotu pracovných priestorov. Predpokladal som, že obsah telefonátu bude o nejakom prehodení času upratovania, pretože im prišlo do cesty niečo nepredvídané a teda že by si rád prehodil termín výkonu prác. Nič z toho! Pánko spustil v telefóne monológ o tom, ako sme sa kedysi bavili o tom, že má doma nejaké rádio a že už pomaly dosluhuje a je čas si kúpiť niečo nové, lepšie a asi aj krajšie, skrátka že keď príde ten správny čas, prinesie mi ho na posúdenie a ja by som mal byť ten pravý človek na to, ktorý by nad ním vyriekol ortieľ, či skončí na triediacej linke na zhodnocovanie elektroodpadu, alebo nastane posledný pokus o jeho záchranu. Naozaj si pamätám, že sme raz takéto niečo rozoberali, ale úprimne povedané, veľa ľudí, keď vidí moju zbierku spomenie, že majú doma tiež nejaký magnetofón a že sa pozrú kde je, prípadne mi ho ponúknu. Veď keď ho už nepoužívajú, tak zbytočne zaberá v skrini miesto. Moja reč, u mňa je miesta dosť, kľudne to sem nanoste cheeky.  Treba však povedať, že tieto slová sa v 99% prípadoch stanú iba planými sľubmi a väčšinou ľudia, čo odo mňa niečo kúpia cez asociálny portál bazoš, na obmäkkčenie ceny použijú tento pre zberateľov osvedčený frazeologický zvrat.
Moji sledovači, alebo ako by som to inak povedal, čitatelia, ktorí majú prehľad čo sa u mňa deje vedia, že momentálne mám obdobie, kedy svoju zbierku skôr triedim a zbavujem sa vecí, ktoré majú menšiu hodnotu, aby uvoľnili miesto exponátom, ktoré väčšiu hodnotu práve majú. Lenže: Odmietnite niečo takéto, keď je to úprimný dar a s vedomím, že mašina skončí v najbližšom kontajneri keď ju nevezmem, kde ho nájde najbližšie operujúci bezdomovec a pred bránami blšieho trhu ho ešte úspešne strelí nejakému zanietenému zberateľovi za dvacku. Myslím tým €. Áno, takto to u nás chodí.
Presuňme sa teda trošku ďalej po časovej osi okolností a postúpme v tejto telenovele o míľový krok.

Po vďačnom prijatí tohto daru som mal zmiešané pocity o jeho ďalšom osude. Úporne som rozmýšľal, či presvedčím manželku, že by sa v kuchyni mohli namontovať nejaké skromné latkové police a na ne by sa dali takéto ľahké kusy, ktoré nevyžadujú veľkú hĺbku do steny. Tento a aj ostatné podobné kusy majú tak cca 12 cm do hĺbky, čo je celkom fajn na nenáročné umiestnenie na nejakú plytkú poličku. Táto myšlienka ma držala asi, no maximálne 20 sekúnd. NIE! Povedal som si, už fakt že je plná obývačka, nenápadne sa začína zapĺňať spálňa a jedinú panenskú oázu mieru a pokoja, kde na vás nečumia guľaté mriežky reproduktorov som chcel zachovať až na jednu výnimku a tou je mikrosystém JVC, kde hrá rádio, CD a so značným kolísaním a hnusným zvukom aj kazeta. Pre potreby kuchyne však úplne postačujúce. No nič, ja si nejako poradím.
Ďalšia vec je, že keby som tento magnetofón priniesol domov a ako každý low-endový kus ho zabalil do igelitu a hodil do depozitu, pretože nie je na vrchných priečkach priorít, už by som sa k nemu tento rok asi nedostal. Bolo treba jednať okamžite a šokovou terapiou. V ten deň ako som ho priniesol domov, šiel rovno na operačný stôl a už sa aj rozoberal.
Tak teda, v akom stave a čo je tento japonský zázrak zač?

Máme tú česť s ani nie 3 kilogramy vážiacim stereo rádiomagnetofónom z prvej polovice 80. rokov. Za svojich mladých čias by sme sa zaňho v tuzexe nedoplatili. Cena modelu SHARP GF-4646 bola v roku 1985 presne 680 tuzexových korún, tzv. "bonov", myslím si, že tento model by nebol ani drahší, ani lacnejší. V prepočte maximálnym kurzom 5,50Kčs za 1TK by vás tento rádiomagnetofón vyšiel na 3740 Kčs, čo boli v tých dobách dva až tri robotnícke platy v určitých odvetviach priemyslu. Keby za takéto niečo chcel niekto dnes 124€, asi by nepochodil, pretože za túto cenu máte značkový mikrosystém s CD, krásne na modro podsvieteným LCD displejom a diaľkovým ovládaním. Síce kvality, že sa ledva dožije konca záruky, ale to už dnes nikoho nezaujíma. Až v súčasnom svete nabral pojem "spotrebná elektronika" ten pravý slova zmysel. SPOTREBNÁ, t.j. stačí, keď vydrží chvíľu a ako zubná kefka putuje do koša a ide sa na nákup nového a modernejšieho zariadenia. Toto je súčasný trend. Vlastníci ochranných značiek kedysi zvučných mien, ktoré vidíme na prístrojoch ani nemajú snahu o to, aby sa o ich produkcii hovorilo, že vydrží celé roky, nedajbože desaťročia. Z tradície dnes nevyžije nikto a práve inovácia a moderný obchodný marketing sú dnes pojmy, ktoré vládnu svetu.
Čo sa vybavenia a funkcionality týka, myslím si, že menej funkcií už tento model ani mať nemohol. Na MGF mechanike nie je dokonca ani tlačidlo PAUSE. Rozhlasový prijímač má všetky dostupné vlnové rozsahy na AM, t.j. SW, LW, MW a samozrejme pásmo FM s normou CCIR - tzv. "západnou" normou. Ako luxusný doplnok dodám, že vyladenie stanice v režime stereo je indikované malou červenou LED diódou. Okrem prepínača príjmu MONO - STEREO už od tunera nič nečakajte. Na zadnej časti prístroja je ešte trojpolohový prepínač na beat cancel, čo je funkcia potlačenia rôznych interferencií pri nahrávaní rozhlasovej stanice v režime AM. A keď už sme vzadu, tak okrem antény je na zadnej časti prístroja diera na zasunutie 5-kolíkovej šnúry na externé nahrávanie, prípadne pevný zvukový výstup, ktorý obávam sa nikto nikdy nepoužil.
Čo sa magnetofónovej časti týka, má extrémne jednoduchú mechaniku a spoľahlivý chod. Po vložení šiestich 1,5V monočlánkových špekáčikov do priestoru na batérie si ho môžete zobrať aj na opekačku v prírode, kým vás nevymáknu mestskí policajti za nedovolené založenie ohňa mimo miest na to vyznačených.
Zvuk prístroja je veľmi slušný na svoju kategóriu a pocity pri počúvaní hlavne rádia na FM sú viac než uspokojivé. Možnosť nahrávať zvuk cez vstavaný mikrofón je umožnený iba jedným snímačom. Škoda, že nemôžem posúdiť celkový dynamický prednes tohto prístroja, pretože nefunguje ovládanie tónových korekcií. Rozobratiu a vyčisteniu potenciometra TONE by predchádzalo pracné odňatie hlavnej dosky zo zadného panela prístroja, čo by nebol až taký problém, ale lanko ladiaceho kondenzátora je prepletené cez kladky upevnené na zadnom paneli a to som rozhodne odmietal podstupovať. Pri mojom šťastí a únave materiálu by sa mi určite to lanko pretrhlo a ja by som musel znova ako v niektorých predošlých prípadoch podstupovať IQ test, ako že to lanko bolo na mechanike pôvodne navinuté. Oželiem preto magický pocit vychutnávania si hýbaním tónových korekcií.

Mylný dojem na skrini prístroja vytvárajú všelijaké hranaté záhyby, ktoré sa nám snažia privodiť dojem, že po stranách sú mikrofóny dva a ešte k tomu tým najnaivnejším sa snaží vsugerovať, že tie väčšie mriežky (zasplepené) sú na umiestnenie výškových reproduktorov.  Nič z toho, prístroj disponuje iba dvoma širokopásmovými reproduktormi. Čo sa vnútrajška týka, posúďte sami. Okrem základnej dosky, zdroja a mechaniky tam nie je nič moc k videniu. Po vybratí mechaniky už vôbec.
Predný panel má množstvo všelijakých zákutí a záhybov, kde je ten najvhodnejší priestor na prach a špinu. Pre dokonalé vyčistenie treba teda predný panel rozobrať čo najviac ako sa len dá. Na kazetovej mechanike tiež nie je veľa práce. Ku všetkým častiam sa dá dostať bez problémov vrátane výmeny gumičky, alebo prítlačnej kladky. Prítlačná kladka, naša obľúbená. Jeden môj český kolega - zberateľ sa o kladke v takomto stave raz vyjadril, že je "sjetá jak Kurt Cobain". Posúďte sami, je to fakt hustý model! Máme však riešenie. Moje legendárne oranžové kladky, ktoré sa mi už našťastie míňajú, sú na tom správnom mieste a tešia sa veľkej popularite širokej čitateľskej verejnosti.

Na záver, aj keď pre registrovaných používateľov to určite záver nie je, zhrniem vlastnosti tohto malého japonského žihadla.
Prístroj spĺňa všetky dôležité predpoklady na základnú prevádzku nevyžadujúce štyri semestre štúdia elektrotechniky. Funkcie a ovládateľnosť je veľmi pohodlná a jednoduchá, čo uspokojí hlavne tú vzorku obyvateľstva, ktorá vyžaduje na prístrojoch spotrebnej elektroniky čo najmenej tlačidiel a prepínačov pre maximálnu jednoduchosť obsluhy. Prepínač RADIO - TAPE, VOLUME, TONE, BALANCE, TUNING, vysunutie teleskopickej antény - to sú najdôležitejšie veci na spustenie prístroja a venovaniu sa potom už úplne iným veciam ako sú napr. žehlenie, varenie, vypĺňanie daňového priznania, "....", alebo len tak, počúvania po ťažkom dni v práci.

REGISTROVANÍ POUŽÍVATELIA NEODCHÁDZAJTE ! 
Pre Vás tu mám ešte trinástu komnatu, ktorá je pre bežných smrteľníkov uzamknutá. V nej sa dozviete všetko o mojej nastupujúcej demencii a je pridaných aj zopár bonusov o repasácii tohto SHARP GF-4500H(BR) .


Nie je článok po kliknutí na predošlý odkaz  pre niekoho prístupný?
Stačí sa zaregistrovať, alebo prihlásiť. Konto si vytvoríte jednoducho, stačí prejsť na úvodnú stánku.
Alebo... Skúšajte...

Poznámka: Registrácia nie je okamžitá, autorizuje sa ručne administrátorom (teda mnou, prípadne tou pani, čo so mnou bývaheart) , takže to môže trvať aj niekoľko hodín. Prosím o strpenie. 


Pozrite si ešte zopár fotiek Sharpa z nášho malého kuchynského ateliéru:

gallery1

Ďakovačka: Pánovi Patrikovi H. za veľmi potešujúci dar na svoje roky a množstvo majiteľov vo výbornom technickom stave.
Približný rok výroby: 1983
Hmotnosť: 2,8 kg bez kazety!
Rozmery D x V x H: 42,5 x 22 x 12 cm

Späť na hlavný zoznam BOOMBOXY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -