tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 87 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

World´s Wave TM 380

'

 

TM 380

Stereo radio cassette recorder

21.6.2014

Boli časy, keď som bral ako po nebohom všetko čo malo repráky, niečo strieborné na sebe a šachtu na kazetu. Raz ale bolo treba povedať Dosť! Nie je to prvý kus, ktorý v rámci vyraďovania odišiel z mojej zbierky, ale šťastie v nešťastí, z niektorých kusov som mal po dva a preto sa jeden vždy zachoval. Medzi takéto kusy patrí aj tento World´s Wave TM 380.  Kontrast medzi plastom a kovom, ktorý tam ani nie je s výnimkou oceľových mriežok na reprosústavách, ani hranaté, ani oblé... neviem prečo som si povedal, že aj toto chcem. V žiadnom prípade sa zaňho nehanbím, vyzerá lepšie ako hrá, ale počúvať ho aktívne nebudem, tak v podstate nemusím riešiť žiadnu dilemu.
Opíšem teda čo tento prístroj má. Má LED-kové indikátory výstupného výkonu. Nie, takto nezačnem. Takže znovu.
Je to jednokazetový rádiomagnetofón taiwanskej produkcie s oddeliteľnými reprosústavami a schizofrenickým riešením ovládacích prvkov na hrane dizajnového chápania. Tým som chcel jemne naznačiť, že aj keby toto niekto začal považovať za gýč, ani mu neprikývnem, ani sa za opačný názor výdatne biť nebudem. Antracitová "Technics" zelená
, plastové gombíky potiahnuté kvázichrómovou vrstvou a na prepínanie funkcií ako voľba typu pásky, Loudness použité obyčajné čierne gombíky pôsobí trochu mätúcim dojmom. Avšak z hľadiska celku nemám žiadne výhrady, ak niekto tento rádiomagnetofón neprehlási za masterpiece.
Pôvodom je mašinka určená pre nemecky hovoriaci trh, pretože všetky nápisy sú v nemčine. Človek by si povedal, že to nie je také japonské - "Kvalitné", ale opak môže byť pravdou. Práve výrobky určené pre nemecký trh mohli byť pod vyšším drobnohľadom kvality, aj keď produkcia juhoázijských tovární na elektroniku u niektorých jedincov nepôsobí dôveryhodným dojmom. Hmm, ale k tomu sa dostaneme neskôr.
Začnem hlavným vypínačom, ktorý je v prístroji osadený a to z dôvodu prítomnosti AUX vstupu, kde je možné pripojiť akékoľvek externé zvukové zariadenie s výnimkou gramofónu s magnetodynamickou prenoskou. Kazetová mechanika má FULL autostop a dokáže prehrať aj kazetu s páskou triedy METAL, na čo upozorňuje aj sieťotlačový nápis naspodu predného panela. Minipočítadlo pásky je akási malá pridaná hodnota. Čo sa zvuku týka, korekcie sú oddelené a ovládajú sa dvomi potenciometrami, tzv. šabľami pre basy a výšky zvlášť. Funkcia Loudness výrazne pomáha zlepšiť zvuk pri tichom posluchu. Do zariadenia je možné zapichnúť aj dva mikrofóny na stereo záznam. Túto vymoženosť už dnes naozaj nikto asi využívať nebude, ale v časoch živého mixovania nahrávok to malo určite svoje čaro a každý mohol byť takto doma tichým, svetom neuzretým moderátorom svojich hitparád.  Poviem úprimne, že už mi rukami prešlo veľa použitých kaziet od rôznych zdrojov, ale ani na jednej som takúto aktivitu nezaregistroval.
Na prednom paneli je ešte jedna zaujímavá marketingová informácia, a to 16W Musik. Tu si naozaj dovolím zapochybovať podľa akej normy to merali, lebo ak by mala mať skrinka 2 x 8W, tak by z nej musel ísť inakší zvuk aký z nej lezie. K ovládaniu zvuku si znova neodpustím jednu pindu, že ja osobne nemám rád posuvné potenciometre. Na profi zariadeniach áno, tam tie šable pekne idú pod rukou, ale tieto plastové hýbátka skrátka naozaj nemusím, pretože pod tým plastom akurát tak drhnú a dobrý pocit je niekde úplne inde. Ešte dobre, že na ladenie staníc nedali posuvné šúpátko... Už keď som pri rádiu spomeniem, že tunerová časť má FM s normou CCIR, MW a SW vlny. Ale áno, zopár staníc som ulovil. Dôležité dnes je však v tejto triede, aby hralo FM a to ide bez problémov. Vyladenú stanicu v stereu nám dokonca indikuje červená LED dióda. O oddeliteľných reprosústavách som už hovoril, iba doplním, že do prístroja sa nepripájajú ostrúhanými káblikmi, ktoré sa každým rokom skracujú, ale riadnymi RCA (CINCH) konektormi. Popis zakončím informáciou, že celý rádiomagnetofón sa dá prenášať pomocou veľkého madla na vrchu skrinky.
A to by bolo všetko. Teraz sa presuňme na vážnejšie veci s tématickým pracovným názvom Patológia.

PATOLÓGIA

Mal som z tohto modelu kusy dva a nemalo zmysel sa venovať vždy jednému zvlášť, tak som to zobral hromadne. Samozrejme aj z toho dôvodu, že som chcel urobiť jeden TOP kus a druhý "čo dom dal" - určený pre menej náročnejšieho zberateľa, samozrejme aj v adekvátnej cene.
Kusy som mal v rôznom stave. Na jednom bol dokonca vylomený zadný konektorový panel, ktorý som dával dokopy lepidlom, na druhom boli zase kompletne rozsypané úchyty a mechanizmus odnímania reprosústav. Všetko tu menovať nebudem. V texte ďalej sa dostaneme aj k detailom.
Aby som mohol vôbec začať robiť, bolo treba skrine dokonale odšpiniť. Pre tento účel som si pripravil svoju umývaciu vaničku. Ako vidíte, voda celkom zmenila farbu. Všetky časti boli odstrojené od elektroniky a prešli výdatným očistným kúpeľom. To sa potom pekne robí, keď človek manipuluje už s čistými dielcami. Prvotným kameňom úrazu kusu, ktorý išiel na predaj bolo vytrhnuté trafo z tvarovaného úchytu skrine. Fajn bolo, že všetky odlomené kusy úchytu hrkotali v skrini, takže ich bolo možné použiť a nasadiť, resp. nalepiť na pôvodné miesta. A tu sa vynára otázka o zmienenej kvalite taiwanskej produkcie. Tie steny úchytu sú z tak tenkého materiálu, že sa nečudujem ich polámaniu. Nakoľko je trafo dosť ťažké, musí byť úchyt ako pevne, tak aj pružne uchytený. Čo od výroby rozhodne nebolo. Zvolil som preto dve poistky. Na vrstvu zatvrdnutého lepidla som ešte vrchnú vrstvu poistil tavným lepidlom. Takto by sa dala vec hodnotiť ako vyriešená a finálny pohľad síce nebudí betónový rešpekt, ale naivne som posúdil, že by to malo stačiť. Omyl! Pri crash testoch, keď som zadný panel iba s trafom začal otĺkať po stole a simulovať pády a oklepy, sa trafo uvoľnilo a bol som tam, kde som bol. Nasraný ako Fico, keď nevyhral prezidentské voľby som to všetko vyhádzal von a rozhodol sa pre to, čo som mal urobiť hneď. Uchytiť trafo do malej pásoviny a zasadiť ho do zdravých nepolámaných častí úchytu. No a čo sa pri nasratosti robí? Neuvažuje nad detailami, čo malo za následok nezdokumentovanie týchto prác fotoaparátom. Už viackrát som sa sťažoval na to, že nenávidím fotenie pri práci, lebo to zbytočne dekoncentruje. Tak vám iba opíšem, že som použil malé deravé koľajničky zo stavebnice Merkur, vytvaroval ich do želaného tvaru a prevŕtaním zdravých častí úchytu som cez tieto diery prestrčil dlhé skrutky a upevnil trafo dôveryhodnejším spôsobom. Toto už fungovalo spoľahlivo. Prešiel som teda na zhodnotenie stavu elektroniky. Celá mašinéria káblov a dosiek bola vybraná a pripravená na čistenie.
Samostatnou kapitolou boli odnímateľné reprosústavy. Skrutky boli tak zahryznuté do plastu skrinky, že som v istom momente zapochyboval, že ich povolím. Nakoniec sa poddali bez straty desiatky, teda bez odlomenia závitového stĺpika. Po oddelení predného panelu ma čakalo veľké prekvapenie. Ani nie tak prekvapenie, ale MEGAOJEB! Na výstavných fotografiách na nás spod oceľovej sieťky civia akoby dva reproduktory, privádzajúc dojem, že sú tam dva plnohodnotné meniče. Aká naivita! Pozrite sa sem! Dobré nie? To, že namiesto výškového meniča bol použitý piezák, som v týchto modeloch zvyknutý. Ale že použijú ako druhý menič torzo s membránou a vrchlíkom, tak to ma dojalo. Mimochodom s takouto vecou som sa stretol už aj od konštruktérov od SONY. Vybral som preto všetky meniče zo svojich miest, aby som mohol bedničku riadne vyumývať. Pri ich osádzaní späť mi nedalo neurobiť jednu vec. Vypchať plastovú ozvučnicu molitanom. Ten zvuk bol príšerný, takto som pazvuky aspoň trochu zatlmil. 
Po očistení skriniek som sa mohol podujať na spätnú kompletizáciu čriev. Začal som predným panelom, kde bolo treba natiahnuť znova mikrofóny na svoje miesta. Dôležitým krokom ako vždy je sústrediť všetky skrutky a montážne súčasti do prehľadnej nádobky s týmito komponentami. Pokračoval som postupným osádzaním celej pavučiny elektroniky. Osadenie mikrofónnych zásuviek a kazetovej mechaniky bolo ďalším krokom. Ako konečná záležitosť bolo nasadenie hlavnej dosky s plošnými spojmi, kde je tuner, korekčák a zdroj. Po osadení tejto dosky už môžeme riešiť bižutériu, akou je napríklad osádzanie gombíkov prepínačov a potenciometrov. V takomto stave už stačí iba zaklapnúť panely do seba a dúfať, že bude skriňu treba rozoberať čo najmenej krát. Tí čo s takýmito vecami robia vedia, že vždy sa nájde dôvod rozobrať mašinu a upevniť nanovo vstavaný mikrofón, ktorý sa vytrhol z úchytu, potom zase zo záhadných dôvodov nejde jeden unášač v kazetovej mechanike, alebo z neznámych príčin sa zasekáva bežec rádioškály o nejaký drôtik, ktorý sa mu priplietol do cesty.

Fajn, ďalší zachránený kus na zemeguli! Netuším čo si na vás prichystám nabudúce, nechajme sa teda prekvapiť.


Galérie s pracovnými zábermi si môžete prezrieť kliknutím na obrázky.

gallery1

gallery2

Rok výroby: Nezistené, druhá polovica 80. rokov
Hmotnosť: 5,5 kg
Rozmery d x v x h:  61,5 x 22,5 x 16 cm

Späť na hlavný zoznam BOOMBOXY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -