tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 78 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

Feisuo FS-9000

'

 

Feisuo

FS-9000
Čínsky megafejk modelu SHARP HK-9000

14.10.2014
Z
aprisahal som sa, že už taký veľký krám, ktorý sa mi nevojde na miesto voľne ložených kusov už domov nedotiahnem! Tu sa osvedčilo to ospevované "Nikdy nehovor nikdy". Tejto 10 kilovej opache s mohutným zvukom vďaka veľkorozmerným stredobasákom som veru neodolal a jedného krásneho dňa som ho predstavil aj mojej manželke. Ak si myslíte, že jej z úst vyletelo niečo iné ako "PREBOHA", tak sa mýlite. Sústrastným pohľadom na mňa láskavo zazrela s otázkou v očiach "Kam ho dáme???" Neboj, niečo vymyslíme. To ešte nevedela, že o niekoľko týždňov dotiahnem domov ďalší mohutný PHILIPS D 8734. To však už pomaly končila sranda.

Nuž ale pravda je taká, že ak mám mať pozbieranú evolúciu vývoja boomboxov, tak tento kus mi v zbierke nesmel chýbať. ALE naozaj stačí!!! Neviem si predstaviť, že by som mal doma čo len viac ako dva kusy takýchto boomboxov 90. rokov. Prečo dva kusy? Zahanbene musím priznať, že ma v minulosti oslovil ešte jeden takýto kus a bolo to jedno Jumbo Silva. Ako je široké, tak je aj vysoké. Ale o ňom potom niekedy nabudúce v samostatnom článku. Poďme si teda povedať niečo málo o tomto boomboxe Feisuo FS-9000.

Bez mučenia sa priznám, že som odolal čínskemu fake, ktorý sa v originále volá SHARP HK-9000. 

Feisuo FS-9000 je mohutný dvojkazetový rádiomagnetofón s vlnovými rozsahmi 2 x SW, MW a FM CCIR do 108 MHz. Krátke vlny navyše disponujú funkciou Fine tuning. Ladenie je ručné a citlivosť tunera je priemerná až nadpriemerná. Jeho selektivita však nie je zlá, už som počul aj omnoho horšie. K tunerovej časti sa už viac netreba vyjadrovať. Rádio buráca veľmi pekne a tejto bedni sa, opakujem, dá s plnou vážnosťou povedať, že je to BOOMBOX.

Čo je samozrejme najdôležitejšie - kazetová mechanika - zdroj pestrej palety problémov všeobecne. Klamal by som, keby som tvrdil, že mechanika bola pred opravou 100%-ná, ale drobné kozmetické úpravy + výmena gumičiek z nej urobila chlapíka. Mechaniky pracujú spoľahlivo, prevíjajú, vypínajú, dokonca aj nahrávanie je v poriadku a najväčšia vychytávka tohto zariadenia - vyhľadávanie až 9 skladieb. 100% funkčné a nemusí mať ani 4 sekundové medzery, čo výrobcovia na správny chod tejto funkcie veľakrát požadujú. Ďalším šperkom je jednotlačidlový dubing, t.j. prepis z kazety na kazetu, čo je ale u dvojkazeťákov tiež dosť bežná vec. V časoch, keď som nahrával z kazety na kazetu som ale túto funkciu nikdy nevyužíval, lebo takýto zemný štart mal vždy za následok nestabilné vedenie pásky na začiatku trebárs nástrihu. Poznáme to, zakolíšu výšky a nebodaj obrátky magnetofónového motorčeka. Preto som si vždy nechal odstup a nahrávanie spúšťal ručne cez pauzu. Kopírovanie pások je ako pri každom dvojkazeťáku možné cez dve rýchlosti NORMAL a HIGH SPEED DUBBING. Keď už sme pri tej mechanike uvediem, že dokáže pracovať s materiálom pásky typu IV - Metal. Aký by bol však výsledok radšej nebudem skúšať. Všetci vieme, že táto trieda kaziet sa používala v tých najlepších zariadeniach a používateľ za kruto vyhodené peniaze za "metalku" rovnako požadoval vysokú kvalitu záznamu. Opis možností magnetofónovej mechaniky ukončím informáciou o prítomnosti mechanického počítadla pásky na decku č. 2.
Deck 1 má možnosť variabilne prispôsobiť obrátky rýchlosti posuvu podľa potreby. Týmto sa otvárajú široké možosti karaoke režimu, pretože okrem počúvania kazety je možné do vstupov na prednom paneli zapojiť 2 mikrofóny a jeden hudobný nástroj. Samozrejme všetky tieto príspevkové zariadenia je možné zvlášť regulovať tiahlovými potenciometrami. Rýchlosťou obrátok kazetovej mechaniky si je zase možné prispôsobiť tempo, alebo lepšie povedané transpozíciu podľa hlasových dispozícii superstaristu. O rozhasenosti ladenia celej kapely, alebo hráčov už nehovorím, ale to je už iná poviedka.
Pri opise kazetovej mechaniky som už trošku načrel aj do zvuku. Výstupný výkon mi zo žiadnej dokumentácie nie je známy, musí teda postačovať slovná informácia, že je to plnokrvný BOOMBOX, takže pocitový výkon bez problémov utiahne aj pouličnú párty.
Z technickej stránky však uvediem, že ako zosilňovače sú osadené dva integrované obvody NEC µPC1288V. Pri napájaní od 6 do 20V (nomin. 12V) dokáže tlačiť 2 x 7W, ale keďže sú tam dva, predpokladám mostíkové zapojenie, takže môj triezvy odhad je pri napájaní 12V - 2 x 10W, čo úplne postačuje.
Úroveň signálu veľmi komicky stráži 7- LED-kový "SOUND LEVEL METER" , ktorý má diódy pre oba kanály spoločné. Je nám jasné, že je to čisto efektová záležitosť. Čo sa ešte samotného zvuku týka nesmiem zabudnúť uviesť, že spodnej časti predného panelu dominuje 10 pásmový grafický ekvalizér. Vďaka nemu sa dá zvuk naozaj prispôsibiť širokým možnostiam nárokov do určitej hranice HiFistického cítenia. Keď to nepomáha, konečným riešením by mohlo byť kladivo, ale to sa u mňa nestane, tak isto ako si žiaden hifista takéto niečo určite nekúpi. 

Z ostatných funkcií ešte uvediem to, že sa vlastné nahrávky dajú počúvať aj cez externý vstup AUX, kde dnes pripnete čokoľvek od malého MP3 prehrávača až po notebook, vrátane komponentnej audiotechniky akou je aj CD prehrávač. Ďalším vstupom je PHONO. Celkom haluz, pripojiť si gramec na boombox....

Poslednou ak sa to dá tak povedať, že vychytávkou na tomto prístroji je časovač (TIMER, SLEEP-er). Je možné sa touto bedňou dať ako budiť, alebo si nastaviť časované nahrávanie z rádia, alebo si spríjemniť chvíle pri zaspávaní. Ja si ale myslím, že to úvodné a záverečné puknutie do reprákov skôr zobudí ako uspí, ale proti gustu žiaden dišputát.

Ako záverečnú reč by som rád uviedol, že neľutujem prítomnosti tohto rádiomagnetofónu v našom napratanom dome, v mohutnosti zvuku to natrie hociakému sharpu, alebo JVC. Čo sa však dizajnovej stránky týka, je potrebné priznať, že zlatá éra konca 70. a prvej polovice 80. rokov je nadobro za nami a 90. roky boli práve týmto obrazom, na ktorý sa dívate cez fotografie dole v galérii. Pozitívne však je to, že keď vidím, to, čo sa za boombox v eshopoch považuje dnes, tak v porovnaní s týmto sú ešte produkty z 90. rokov celkom dobré, aj keď sa to na 70-ky a 80-ky samozrejme nechytá.

Použijem preto na záver slová veriacho: "Pán Boh zaplať za tieto dary dôb dávno minulých a neuveď nás do pokušenia siahnuť po výdobytkoch modernej elektroniky dnes prezentovanej!"


gallery1


Špeciálnou lahôdkou pri oživovaní elektroniky bola ako môžete vidieť na obrázkoch všeliako doletovaná doska s plošnými spojmi. Ja si myslím, že predošlému majiteľovi sa niekde vytvoril studený spoj, tak sa ho snažil za každú cenu nájsť, a teda hrial až piekol kde a čo to dalo. Myslím, že sa to dalo urobiť aj krajšou cestou, ale po miernych kozmetických úpravách spoje vedú, takže je to v poriadku.

gallery2

Rok výroby: Deväťdesiate roky, predpoklám okolo 1994
Váha:  10,0 kg
Rozmery d x v x h:  84 x 29 x 20 cm

Späť na hlavný zoznam BOOMBOXY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -