tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 91 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

SONY BVW-70P, professional broadcast videorecorder

'

 

BVW-70P 

Professional broadcast video recorder

24.12.2015

Pozrime sa na prvého člena mojej betacamovej rodiny!
Je to rekordér vyššej triedy SONY BVW-70P, nad ktorým bol už len model BVW-75P, na ktorom som kedysi pracoval. V druhej telke, čo som robil, tak bol tento kus jediným analógovým rekordérom a bývalý zamestnanci vtedajšej STV sa chodili na tento stroj pozerať ako na atrakciu. Víziou televízie bolo prenášať všetko digitálne a analógová technológia v nej nemala nekompromisne žiadne miesto. Ja už ani neviem prečo zdôvodnili prítomnosť tohto stroja, ale bolo to asi za účelom prepisu, keby náhodou nejaký klient chcel záznam na analógovom médiu. Inak sme boli obklopení technológiou Digital Betacam a tie stroje boli kvalitatívne aj čo sa týka luxusu ovládania omnoho vyššie.

Nemám predstavu o akých technických špecifikáciách by som tu mal písať. Zbytočne. To ako keby sme sa dnes bavili o norme DIN 45500 pre Hifi a porovnávali sme súčasné prístroje spotrebnej elektroniky s touto normou. Čo len norma na maximálne povolené kolísanie obrátok záznamových zariadení prípadne gramofónov sa s výrobkami neskoršieho dáta výroby, kde už boli osádzané Direct drive mechanizmy bola od veci, pretože sa hodnoty kolísania v týchto napriamo hnaných mechanizmoch, teda bez prítomnosti remeňa, alebo gumičky, udávali vyslovene v stotinách, ak nie tisícinách percent. Len pre usmievavé info, norma DIN 45500 stanovovala odchýlku kolísania plus mínus 0,2% pri bežných prístrojoch a plus mínus 0,025% pri špičkovej technike. Pričom neskôr vyrábané quartzovým kryštáľom riadené mechaniky tlačili tieto čísla ešte nižšie.


Povedal by som, že sa radšej uberiem cestou prezentácie, ako sa tento stroj vlastne dostával do finálnej podoby, než som mohol do výťahovej šachty vložiť kazetu bez obáv, že sa mi roztrhne, namotá tak ako by sa nemala, prípadne iné nehody.
Namiesto toho, aby som tu vypisoval tech. špecifikácie, prevediem vás v hrubých rysoch očistou tohto vyše 30 kilogramov ťažkého zázraku.

Nejako to začať muselo a tak poďme na to od začiatku. K nám domov pricestoval tento zázrak živý, ale nefunkčný. V podstate bolo pozitívum aj to, že po zapnutí sa z neho vyvalil prachový smrad a prehľad vyfajčených cigariet v posprodukčnom štúdiu, kde bol tento exponát pravdepodobne dlhodobým inventárom. Nechcela sa v ňom ale udržať kazeta, po pár sekundách ju prístroj vypľul von s pozdravom error 09. No, tých error hlásení bolo viac, najčastejšie sa vyskytújúce boli ERROR 9, 20, 21, 22. Všetko sa týkalo výťahovej šachty na transport kazety a súčastí v jej tesnej blízkosti Trošku som si pocvičil po rokoch vyťahovanie kazetových krosien na čas. Bola to obávaná činnosť záznamových technikov. Mne osobne sa toto stalo asi dva krát v živote, keď nám pár minút pred hlavnými správami ostala v rekordéri kazeta a nechcelo sa jej von. A pritom na ten stroj sa mali správy na nočnú reprízu nahrávať. Panika, streeesss. Ale nakoniec sa to všetko stihlo a hlavne kvôli tomu, že tento a vôbec broadcast techniku SONY nerobili žiadni stavební inžinieri, ktorí sa serú do obchodu, pričom mu ale vôbec nerozumejú, ale páni elektroinžinieri, ktorí si v tomto naozaj nechali povedať od servisákov a skonštruovali tieto stroje tak, že keď sa niečo pokazí, dá sa chybná súčasť vybrať von a operatívne za relatívne krátky čas nahradiť funkčnou. Či pri vyberaní spomínanej zaseknutej kazety, alebo pri výmene niektorého zo 16-tich modulov pozasúvaných v slotoch.

Problém prvý: Transport kazety. Po odňatí vrchného krytu sa objaví pre nás elektroúchylov rozprávková scenéria vzorne uložených boardov (modulových dosiek) a kabeláže. Ono to teraz vyznie blbo, akože je zem guľatá, čo všetci vieme, ale musím povedať, že každý z týchto modulov má svoju funkciu a vraciam sa vlastne k tomu, že z praktického hľadiska ako to páni konštruktéri vymysleli, ak odíde zvuk, mení sa pravdepodobne tento zvukový modul, keď odíde generovanie time kódu, mení sa doska TC a ak zhasne video, mení sa pravdepodobne doska na video (VO) a takto by sme mohli pokračovať minimálne x osemnásť, teda celkovým počtom zásuvných dosiek. Nás však trápi výťah kazety. Čím začať? Naposledy som mal tento stroj otvorený asi pred 15 rokmi, samozrejme, zabudne sa... takže si posvietim na správnu konektivitu pozičných čidiel, ktoré kontrolujú polohu kazety. A že ich tam je. Prevraciam krosná dole hlavou a ide sa na vec! Ako prvou zúfalou činnosťou začínam kontrolovať dobrý kontakt na jednotlivých zberniciach, ktoré vedú k fotočidlám. Vôbec som sa nenádejal, že sa niečo zmení, ale kontinuita riešenia problému musí byť dodržaná. Keďže bolo všetko v poriadku a kontakty boli OK, prišlo na rad premeriavanie jednotlivých optočlenov. Systém kontroly pozície funguje na princípe optickej závory. Tak ako putuje kazeta šachtou, so sebou "berie" a preklápa jednotlivé tiahla, ktoré sa potom dostávajú medzi vysielací a prijímací optočlen, ktorý vyhodnocuje, či je možné previesť určitý úkon v poradí, kde je na konci či spustenie rotačnej videohlavy, prípadne príkaz na navíjanie kazety po svojej dráhe. Nevedel som či si mám vydýchnuť, alebo plakať, keď som premeral všetky optočleny a zistil, že všetky sú v poriadku a správajú sa tak, ako majú. Chybu niektorého optočlena, tak ako aj nejakého seknutého káblika, alebo páskového vodiča som teda mohol v plnej miere vylúčiť a pokračovať v dedukcii. Fajn, čo ďalej? Pozerám sa po priestore a zrazu objavím úlomok zo skla! Takého tučného, skrátka veľká sklená omrvinka. Fíha, no moment. Prerušil som pátranie po chybe a dal sa na hľadanie ďalších sklených úlomkov, pretože kde je jeden, bude ich určite viac! Ako keď hľadáme v lese hríby. Aha, druhý, no tu končí sranda. Čo je to? Tretí, štvrtý, no zbohom. Tak som okamžite začal vyťahovať jednotlivé dosky a prevracať mašinu hore nohami a vytriasať z nej sklené črepiny. Prosím pekne, ráčte sa pozrieť na túto fotografiu. Toto všetko som vysypal z milého rekordéra! Pátranie po chybe sa začalo uberať iným smerom. Snažil som sa nájsť ešte nejaké úlomky v mechanike, ale zdalo sa, že som stroj vytriasol dokonale. V poriadku, vraciam sa k chybovým hláseniam výťahu kazety. Po vymontovaní a spätnej montáži niektorých dielov sa objavuje chybové hlásenie ERROR 21 - čo v preklade znamená REEL TABLE MOTOR LOCK TROUBLE. No super. O čom to je? O tomto! Systém unášačov, ktorý je konštruovaný na dva typy BTC kaziet. V ich slogane Large a Small. Na tejto fotografii môžeme vidieť, že unášače sa pohybujú po hladkých a teraz už aj namazaných oskách, ktoré menia rázvor unášačov podľa veľkosti vloženej kazety. V servisnom návode bol pri popise chyby uvedený aj možný problém: Je detekované, že sa proces zasunutia kazety do šachty neuskutočnil do 4 sekúnd, tak sa operácia prerušila. Naozaj tomu tak bolo. Motor sa krútil zhruba 1 sekundu, zastal a vypľul kazetu. Prečo? Vybral som celé krosná na stôl a na laboratórnom zdroji som nasimuloval kompletné spadnutie kazety na spodok šachty. Všetko fungovalo. Obrátil som napätia na svorkách a pri zmene polarity napájania, sa kazeta ráčila celá vysunúť, akoby sa nič nedialo. Aby toho nebolo málo, objavil sa ERROR 22. To už som dýchal hlbšie. Čo ja zase toto??? REEL TABLE SENSOR TROUBLE. Toto hlásenie sa podľa Príručky mladých svišťov objavuje spravidla vtedy, keď je detekovaná vložená malá aj veľká kazeta súčasne. Skrátka, elektronike drbe z toho, aká je tam vlastne kazeta, či veľká alebo malá a vyhlasuje chybu. Moje nervy, hovoriaci BOBOR!!! Ukážme si teda polohu unášačov tak, ako by mali byť pri vložení malej, alebo veľkej kazety.
Pri vložení malej (S) kamerovej pásky, ktorá pri formáte Betacam SP má dlžku max. 40 minút, sa unášače automaticky dajú k sebe a sú v rázvore cca 75 mm od stredu osky. Pri vložení veľkej kazety (takzvanej bonboniéry), kde je maximálne 90-ka minutáž, je rázvor unášačov 125 mm od stredu osky. Správnu detekciu zabezpečujú ihličkové snímače, ktoré sú tentoraz na báze mechanických koncových spínačov.
Celý problém zdĺhavého pátrania bol ten, že som nevidel pri osadených krosnách, ako sa tie unášače vlastne hýbu, alebo či sa niekde nezasekávajú. Počas skúšania som mal doma iba veľkú BCT kazetu a pri nej som sa teda nevedel pohnúť ďalej. Ako vždy, keď sa v noci zobudím a riešim čumením na tmavý strop veci, som si len tak zmyslel, že hmm, prejavuje sa chyba aj pri malej kamerovej kazete? Samozrejme som ju nemal doma, lebo takéto veci mám odložené v depozite mimo domu a teda nevedel som čo sa bude diať, keď tam vrazím malú kazetu. Takže ďalším krokom bude zmena média. Nádej? Vždy zomiera posledná, takže sa na ňu skúsim spoľahnúť.
Vkladám teda malú kazetu s tým, že čo sa stane? Stalo sa. Po jej vložení do transportnej štrbiny sa táto stratila v útrobách výťahu a s veľkým zaprašťaním spadla dole do šachty. Nevedel som čo skôr. Stlačiť EJECT, čakať než stroj vybuchne, alebo ho celý vykmasnúť zo siete? Pri takýchto pokusoch vždy používam elektrickú zásuvku s vypínačom pre prípad...no radšej neprivolávať. Nič teda, kazeta rachla dole a niečo sa začalo vnútri tváriť ako navíjač kazety na videohlavu. Lenže žiadna páska sa z kazety neodvíjala. Hmm, ale pozitívum je, že kazeta sadla na dno a už sa nevypľúva! Čo sa stalo? S malou dušičkou som stlačil EjECT a kazeta sa so škripotom suchých tankových pásov, príznačným pre tieto stroje sunula von z výťahu. Super, čo sa stalo? Vyberám kazetu, vyberám znova krosná, skúmam, čo sa deje a v tom zbadám ďalší úlomok skla! S najväčšou pravdepodobnosťou bol zakliesnený medzi tou hladkou železnou oskou a plastovými koľajničkami, po ktorých sa pohybujú unášače. Už je jasné, prečo ten chudák detekoval malú aj veľkú kazetu súčasne. Ten zakliesnený úlomok nebolo vidieť, mohol som sa čudovať. Jeden z unášačov bol na úrovni LARGE a ten druhý, keďže bol v ceste úlomok skla, sa nevedel pohnúť ďalej a bol v pozícii SMALL, teda pre malú kazetu. Tak toto by sme mali. Problém prvý bol odstránený. Kazeta teda už chodí vo výťahu tak ako má. Korektné zapadnutie kazety nám signalizuje aj niekoľko žltých LED diód, ktoré osvetľujú kazetový priestor vnútri. Dokonca je tu urobená aj taká vychytávka, že po zapadnutí kazety sa sklopí zrkadlo z tenkého nerezového plechu smerom dole a odráža smerom von svetlo z týchto LED diód cez dvierka na kazetu, aby technik videl, že je vovnútri kazeta. Poviete si, čo je dementný, že nevie či má vovnútri kazetu? Kto nezažil hektiku v réžii, nepochopí. Väčšinou to záležalo od režiséra. Ak bol nervný on, tak celá posádka réžie bola v p**i s nervami a to sa potom darilo, že niekedy chudák vystresovaný záznamák s upreným pohľadom bokom na predvoľbový a výstupný monitor mal prst na tlačidle PLAY a keď režisér zakričal ŠTART, chudákovi sa medzitým posunul prst na EJECT, stlačil ho, strihač strihol mašinu do programového výstupu a divákom išiel von na obraz odvíjajúci sa pás, ktorý sa z rozbehnutej videohlavy porúčal za účasti rôznych čiar a škrkancov na obraze zo stroja von. Teraz sa na to spomína s úsmevom, ale niekedy sme si po správach išli odpáliť jednu cigaretu od druhej z tých nervov. Ale boli to super časy!

Problém druhý: Prečo sa nenavíja páska na videohlavu? Po úspešnom transporte kazety čidlá hlásia korektné zavedenie kazety do priestoru s videohlavou a mal by sa začať proces navíjania pásky na videohlavu, čo sa ale nedeje a motor v navíjacom mechanizme ide naprázdno. Je to ten v pravom dolnom rohu
Čo iné než rozobrať? Tu ho máme. Tento mechanizmus poháňaný elektromotorčekom ženie hnaciu silu cez slimáka so šikmou dráhou na dvojité ozubené súkolesie, ktoré otáča ďalším veľkým ozubeným prstencom a navíja pásku z kazety okolo videohlavy. Tu netreba váhať a hneď treba tento mechanizmus rozobrať. Slimák má na druhom konci terčík, ktorý pri rotácii signalizuje optočlenu, že sa mechanizmus hýbe a má nechať spustené napájanie pre navíjací motor kým nepríde ku koncovému dorazu. Po poskladaní a vyčistení rozpadnutého súkolia už udalosti nabrali ten správny spád. Mechanizmus pracoval správne a kazeta sa pekne natiahla na videohlavu. Nechápal som a zároveň žasol, páska sa omotá okolo videohlavy o celých 360 stupňov a pokračuje ďalej! Pri tomto pohľade strácam dych. Ktorý magor dokázal toto mechanické súsošie vypočítať na desatiny milimetra tak, aby to fungovalo aj po najmenej 20 rokoch? Naozaj, klobúk dole.
Keďže máme ukončený ďalší krok k úspechu, netreba riskovať zanesenie vloženej kazety od špiny na videohlave, resp. špiny na bubne videohlavy. Prečistíme ju ešte raz od náhodných dotykov rúk a prstov. Ale áno, musím sa opraviť, ten kto by chcel čistiť samotnú hlavu, sa ani nemusí unúvať. Nečistí sa hlava, ale bubon. Ak by sme šibrinkovali vatou, alebo niečím iným na samotnej hlave, pretrhneme cievku na 1000% a môžeme sa ísť pásť. Na YouTube som videl jedného šialenca, ktorý na stroji U-Matic repasoval takto poškodenú videohlavu, ale do tohto levelu ja som ešte nedorástol.
Stroj sa teda rozbehol a dokonca z neho liezol aj zvuk s obrazom. Ten obraz nebol príliš vábny, ale po dôkladnejšom prečistení celej páskovej dráhy je všetko v poriadku a môžeme pokračovať v ďalších činnostiach.

Galériu k tejto problematike si pozrite nižšie. Sú tu aj v texte neodkazované fotky!

gallery1

Problém tretí: Audiometer

Tretí problém patril medzi najmenej riešiteľné problémy. Modul indikátoru výstupného zvukového signálu, ktorý pozostáva z dvojfarebného fluoresenčného vákuového displeja a podpornej elektroniky už zo začiatku indikuje hovadiny! Presnejšia diagnóza by sa z lekárskeho hľadiska dala diagnostikovať ako Alzheimerova choroba. Môj veľmi dobrý priateľ Palino, nakoľko ja som z tej elektrotechniky neni frajer na takej úrovni ako ON, si zobral na paškál premeranie celého modulu s elektronikou. Jeho verdikt bol neúprosný. Pomätený procesor, ktorý nekorektne reaguje na povely z riadiaceho integrovaného obvodu. Výsledkom je takéto haluzné zobrazovanie informáciií o výstupnom signále. Ja som ho meral iba takto ako vidíte, provizórne na stole, kde som z nejakého zdroja zobral 12 a 5 voltov a sledoval čo sa bude diať. Rovnako ako v mašine... Samozrejmosťou bolo premeranie všetkých súčiastok po okolí a do konca som hodil na čítačku aj kryštál, avšak aj ten tikal ako hodinky, 6 MHz. Milý soňák teda takto čumel niekoľko dní, než sa od Palina vrátil displej s rezultátom: Alzheimer. Jednotlivé zvukové stopy ukazovali nezmyselné hodnoty vrátane prahu OVER a pre istotu druhá stopa si ani neškrtla. No čo iné ako hlava v smútku? Tak som zopár dní trúchlil. Veľmi ma to mrzelo.
Prišiel však deň D, kedy sa mi podarilo takýto displej zohnať náhradný a nedočkavo som sa vrhol na výmenu. Pocit blaženosti ma opantal, keď indikátory nabehli tak ako majú a mne odpadol zase jeden kameň zo srdca! Takto má vyzerať audiometer! Zapol som testovací mód na module, aby som zistil, či sú všetky segmenty funkčné. Výsledok: 100%. Ja som si zvolil indikáciu špičiek, aj to iba kvôli tomu, že v tomto móde je displej farebný. Špičky zažínajú indikáciu OVER. V druhom móde ukazuje modul konštantu VU.   

Na zúbok audiometra sa pozrite tu: 

gallery2


Fajn, mašina šlape, vysiela zvuk aj video, oplatí sa teda pustiť aj do hlbšieho zuľšľachťovania. Ďalšou zastávkou bude prezentácia kŕmidla - teda impulzného napájacieho zdroja s napájacím rozpätím 100 až 240V, s príkonom 240W. Zdroj nemá žiadne nedostatky, napätie z neho lezie čisté. Zámerne som sa pozrel, aké kondenzátory boli použité. Moja duša sa maximálne upokojila, keď som uvidel hlavné filtračné kondenzátory značky Nippon Chemi -Con. Viac netreba hovoriť nič.
Jeho vizuálny stav nebudem komentovať, predpokladám, že ho nikto od novoty nečistil a priebeh čistenia si môžete pozrieť v nasledujúcej galérii.

gallery3


Zdroj je vyčistený a teraz vám ukážem, z akého železa sa skladá tento vyše tridsaťkilový zázrak!
Po odňatí vrchného krytu, ktorý má dve skrutky, (zase hovorím o tej vychytralosti, že keď treba niečo operatívne riešiť, uvoľňovanie kopy skrutiek by bolo opäť len časovou príťažou) máme po ruke všetko, čo potrebujeme z mašiny rýchlo vybrať, vymeniť, demontovať. Rekordér obsahuje celkovo 18 vymeniteľných zasúvacích modulov, ktoré, ako sú už som písal, prezieravo určené úzkemu účelu. Pri práci v teréne (v prenosovom voze), alebo pri hektickej výrobe živého prenosu, vysielania teda na základe chybového hlásenia na displeji väčšinou dokážeme okamžite diagnostikovať problém a v prípade zásoby náhradných dosiek aj rýchlo reagovať ich výmenou na poruchu spôsobenú nefunkčnosťou niektorej dosky. Jednotlivé "boardy" sú zasunuté v slotoch spodnej dosky s plošnými spojmi. Prvých 16 modulov sa zasúva zhora a dva zvyšné sa zasúvajú zospodu pod vyklápací ovládací panel samotného rekordéra. Po vybraní všetkých modulov nám v šasi ostane iba videomechanika, zdroj a kazetový výťah. Celú nádheru máte tu vo vtáčej perspektíve.

Prehľad modulov podľa technického označenia a funkčného poslania:

TypŠpecifikácia
SY-61System control
SY-64Time code reader - generator
TBC-12Time base corrector
TBC-7Time base corrector
DM-56PY/C demodulator
DEC-42C decoder, C compressor, Y selector
TBC-9Time base corrector
EN-48C encoder
VO-18Video output
MD-46Y/C modulator
DEC-46Y/P separator
AFM-1AFM audio modulator/demodulator
AU-75LNG audio REC/PC amplifier
AU-76LNG audio head amplifier, BIAS oscilator
TC-40LTC REC/PB amplifier, erase driver
SV-82Microcomupter servo
SV-83Reel servo
SV-84Capstan drum servo

Galéria všetkého čo sa dosiek týka je tu:

gallery4


Preskočili sme úspešne polovicu článku a pomaly a isto sa blížime k záveru. Stále iba chválim aký je to dokonalý stroj. Teraz vám ukážem, že to nie je až tak celkom pravda, avšak táto "nedokonalosť" ani nie je nedokonalosťou, ale skôr zbytočne skomplikovanou funkciou.

HOURS METER
Pod čelným odklápacím panelom sa nachádza tzv. hours meter. Je to počítadlo určitých vybraných úkonov, ktoré slúži na to, aby mohol servisný technik okamžite zistiť stav a počet úkonov vykonaných za obdobie životnosti batérie v tomto zariadení.

Poskytuje nám 4 údaje:
T1: Celkový čas prevádzky zariadenia v hodinách
T2: Čas prevádzky videohlavy v hodinách
T3: Čas posuvu pásky v hodinách
CT: Threading counter - počet vysunutia kazety z mechaniky

Vidíme, že displej je maximálne jednoduchý. Pri nápise PUSH sa nachádza malá tyčinka, ktorú keď stláčame, prehadzuje jednotlivé parametre a signalizáciu ktorý parameter je zvolený ukazuje malý podčiarknik pod číslom. Doteraz všetko v poriadku. A teraz vychytávka. Čo keď sa vybije interná batéria v tomto indikátore? Výrobca udáva, že by sa mala dožiť 5 rokov. Správne, krabička je napájaná svojou vlastnou batériou LR44 (AG13)! No nič, vymeníme batériu a... A čo? No nič, než vyberieme vybitú batériu z krabičky, ktorá má už zhasnutý displej, môžeme zabudnúť, že si prečítame údaje o motohodinách prístroja, prípadne koľkokrát bola vytiahnutá kazeta z mechaniky. Nevraviac o tom, že kvôli výmene jednej blbej batérie musíme rozbombardovať celú krabičku s meračom a ešte k tomu aj letovať šesť vývodov! Digitálne betacamy majú tieto údaje v systémovom menu, ktoré sa dá vyvolať na podobnom module akým je v našom prípade SY-61, ale analógy túto možnosť v menu nemajú. Takže vplyvom vybitia batérie do tla, ako bolo aj v tomto prípade, keď mala batéria ani nie 0,8V, sú údaje samozrejme v trapu. Ono v poriadku, keď sa mašina vypne, tak všetko zhasne a z niečoho treba krabičku zálohovo napájať. Tu sme doma! Ja si myslím, že batéria mohla byť kľudne mimo krabičky, aby sa mohla ľahšie vymeniť. Aha, jasné, stále nechápete. Takže pokračujeme ďalej. V čom je teda zádrhel? Aby sme mohli vymeniť v tomto prípade už vysolenú gombíkovú batériu, musíme odletovať krabičku z doštičky, kde je káblová zbernica. Až potom sa dostaneme k DPS s elektronikou. Po výmene batérie nabehnú údaje, ale už žiaľ s nulovými hodnotami. V mojom prípade sa tie stroje určite nebudú využívať 16 hodín denne, nejaké počítadlo, aby sa mohla urobiť pravidelná údržba takýmto spôsobom nepotrebujem. Samozrejme ale pre poriadok v rodine som to dal do poriadku a osadil novú batériu, ktorá si tam bude hovieť niekoľko rokov.

gallery5


MONITOROVACÍ VÝSTUP A SYSTÉMOVÉ MENU

Pri práci so štúdiovou technikou hlavne pri výrobe, kde sa podieľa početný štáb, musíme mať neustále prehľad o aktuálnom stave techniky, presnejšie povedané, informácie o statuse jednotlivých zariadení, takže mať k nim okamžitý prístup je alfa & omega práce záznamového technika, grafika, ktorý nahadzuje titulky, zvukára a vlastne všetkých účastníkov výroby.
Prístroj má niekoľko videovýstupov v norme PAL, cez ktoré sa signál ďalej distribuuje nesymetrickým koaxiálnym káblom zakončeným BNC konektorom. Obsahuje taktiež SUPER výstup, na ktorého signá sa podľa nastavenia prístroja dá vložiť aj informačný status prístroja. To znamená, že to, čo si v systémovom menu nastavíme, aby sa zobrazovalo, pri aktívnej funkcii CHARACTER bude na výstupnom monitore aj svietiť. V tomto prípade to bol údaj časového kódu (pevne nahraný na vloženej kazete predošlým záznamovým zariadením) a opis stavu, v ktorom sa prístroj nachádza. V praxi si ukážeme ako to funguje. Na tomto zábere vidíme časový kód, pri ktorom sme vytiahli kazetu zo stroja a status mašiny, t.j. TAPE UNTHREAD (významovo kazeta vysunutá). Technik má informáciu, že s kľudným svedomím môže vložiť do stroja kazetu. V práci u nás sa tradovalo, že jedna kolegyňa dokázala vraj do betacamu vraziť aj dve kazety za sebou. Už si nepamätám ako to komentoval servisák, ktorý potom dával mašinu dokopy, ale mal ju rád ako my všetci ostatní, tak bolo odpúšťanie o to jednoduchšie. 
Ak hovoríme o aktuálnom statuse prístroja, tak uvediem ešte jeden príklad zobrazovania a tým je bežiaci stroj s časovým kódom v režime PLAY. A ako som hovoril, tieto informácie je možné aj vypnúť, že informácie na výstupe monitora nebudú.

gallery6


Vraj v najlepšom treba prestať, tak si myslím, že je najvyšší čas!

Ospravedlňujem sa odborníkom, ak som nepresne v niektorých pasážach vystihoval problematiku, na druhej strane som sa snažil čo najjednoduchšie vysvetliť aspoň 10% možností týchto kvalitných strojov. Účelom tu nebolo urobiť fundovanú prednášku, veď veľa vecí som vynechal, ale tým, ktorý o tejto technike nemajú ani poňatia, nech zistia, že aj takéto zariadenia im prinášali do teplých domovov zaprášené westerny, alebo zostrihy zo silvestrovkých zábav v televíziách, prípadne sa na nich strihali reklamy na čokoládové sušienky.

Skončila jedna technológia v zaprasenom PAL-e, s obrazovým pomerom 4:3 a po nej nastúpila súčasná éra HD v 16:9 a neviem čom ešte. Zákony džungle platia aj tu, slabší prehrávajú, silnejší postupujú, netreba sa brániť pokroku, naopak treba naplno využívať, ale s mierou, potenciál ľudskej inteligencie, ktorá je schopná vyvinúť a zhmotniť supermoderné technológie s výsledkom krásneho obrazu a dokonalého priestorového zvuku. 

Odpočívaj v pokoji, formát

 


Je tu ešte jedna vyfešákovaná galéria:

gallery7


Späť na BETACAM HOME STUDIO

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -