tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 22 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

TESLA 820A Hi-Fi

'

 

TESLA 820 A HiFi (???)

Stereo rádioprijímač

TESLA 820 A HiFi (???) Stereo rádioprijímač

Dostáva sa vám do pozornosti zrevidovaná forma článku o tomto mýľniku československej produkcie spotrebnej elektroniky. Tí, čo tento prístroj poznajú už majú dostatočne prelezené diskusné fóra, kde sa z jednej strany vyzdvihuje, ale na strane druhej, veľa ľudí mu nevie prísť na meno z mnohých dôvodov. Určite ho tu nebudem súdiť, na to sú odborníci a každý má svoj názor, ktorý nehodlám zaraďovať medzi správne alebo tie nesprávne. Zamyslím sa len nad tou najvrchnejšou vrstvou pohľadu naň. Najprv však ako vždy, "zopár" slov o nadobudnutí a myšlienke zapratať si týmto vyše 11 kg monštrom miesto v zbierke.
Pred časom sa mi dostal do ruky tento rádioprijímač TESLA 820 A, ktorý som zháňal k jeho bráškom, deckom TESLA SM 260, ktorý už v internetovej zbierke je a TESLA SM 261, ktorý čaká na svoju obnovu hlboko zakopaný v depozite. Je v dosť zlom stave, oprava a znovuzrodenie bude ťažké, takže možno v penzii... Okrem týchto dvoch mám ešte dátový deck so vstavanou ihličkovou tlačiarňou TESLA SP210T, ten je v celkom slušnom stave, ale k nemu som sa tiež zatiaľ nedostal, sú iné priority. Niekoľko ešte nezrepasovaných boomboxov na mňa vždy keď idem spať každý večer vykrikuje, že som sa na nich zase ako vždy vykašľal, ale už som si zvykol, takže nejaká dátová TESLA je veľmi nízko v rebríčku priorít.

 

Nuž dobre, teraz vám ozrejmím, ako vznikal tento výstavný kus receivera TESLA 820 A. Dohromady som mal tieto prístroje celkovo tri kusy. Všetky tri rošádové prijímače Tesla 820 A pokope aj s deckom Tesla SM 260Jeden bez dosiek koncových stupňov, poodlamovanými gombíkmi, no skrátka v dosť zlom stave. Druhý bol funkčný, ale predpokladám že pochádzal z Východoslovenských železiarní Košice, pretože jeho zovňajšok sa dal zaradiť iba do prostredia výdajne pracovného náradia, alebo kancelárie vedúceho Uhoľného skladu. Predná maska bola viac čierna ako biela, všadeprítomné škrabance, ryhy, odery, po zapnutí týranie výškových reproduktorov na reprosústavách z chrčiacich potenciometrov, hrôza stav. No a tretí kus, tak ten som ulovil v rovnaký deň ako ten druhý. Neviem, ale asi 3/4 roka som zháňal veci na to, aby som mohol tento typ prijímača dať dokopy. Nebolo treba obvolávať celé Slovensko, stačilo sa opýtať kamaráta, čo býva 2 km odo mňa a bolo by po strarostiach. Lenže už som teraz múdry. Predal mi ho v perfektnom vizuálnom stave, s potrebou minimálnej starostlivosti, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Takže Noro, si zabodoval!

Poďme teda ďalej a ako celá myšlienka zaradenia Tesla 820 A do mojej zbierky vznikla?
V jednu sobotu dorazil mail od Romana, že si môžem ak chcem do Dúbravky prísť po prijímač, ktorý tak zháňam na stránke. Stav bol diskutabilný, skrátka prijímač bol uložený v panelákovej pivnici a už ani sám majiteľ nevedel či je funkčný a v akom je stave. Uvidíme, pozrieme. Dorazil som a šli sme oživovať. Prvý problém, zaseknutý hlavný vypínač. Mašina raz nabehla, raz nie. Ale zasvietila aspoň na LED-kách, takže totál vyhorenka to nebola. Nemalo zmysel pripájať reproduktory, keď som bol nakoniec rád, že aspoň blikol. Po zistení, že chýba odlomený prepínač na slúchadlá, sú zlomené tri tyčinky na ladenie predvolieb, nejde ani poriadne zapnúť, pokusy o naštartovanie skončili a mašinku som bral ako aspoň výstavný nefunkčný predmet do počtu. Čo bolo ďalej?
Niekoľko týždňov si hovel hore na skrini až som jedného dňa v práci zase pozrel na počet nevybranej dovolenky z roku 2009 a povedal si, že by sa patrilo aj doma niečo porobiť. Takže na rade bol tento prijímač. Už som vedel, že sú problémy s vypínačom, a po čom mám ísť ako po prvom. Po odmontovaní krytov som začal analyzovať. Moment, niečo mi nesedí. Toto sú čo za neosadené piny? A tu tiež? A prečo?... Krucinál, prečo sú poodpájané výkonové tranzistory KD 617 a KD 607 na oboch kanáloch??? A kde sú z nich káble? Fúha, davaj schému! Po asi pol hodine týrania sa s PDF-kom na 19´´ monitore som naberal vážne obavy, že tu bude chýbať niečo dôležité. No polhodina to ani nebola kvôli mojej polodemencii, ale kvôli veľmi zlej čitateľnosti cyklostylovaného servisného manuálu. No jasné, chýba nejaký modul. Ale ako to tam bolo pôvodne? Zašiel som na jedno fórum, kde mi jeden chlapík z Bardejova veľmi ochotne promptne uploadol fotografiu ako to vnútri vyzerá originál. Fotografia je tu s láskavým zvolením autora. Ďakujem Maroš! A už je všetko jasné. Na obrázku sú vyznačené nenapichnuté piny z konektorov označené Z23 a Z24, ktoré majú byť spojené s chýbajúcimi modulmi zase na pinoch pri koncových tranzistoroch označených ako Z26 a Z27. Majiteľ povedal, že dal pred mnohými rokmi tento receiver opraviť niekomu a že sa mu po 5 rokoch vrátil, ale že tam budú chýbať moduly, s tým nerátal. Fotografia môjho prijmača je tu. Elipsami sú vyznačené prázdne miesta, kde mali byť moduly. Každopádne čokoľvek čo by súviselo s plakaním nad rozliatym mliekom by bolo zbytočne vynaložené úsilie. Takže uzatváram túto kapitolu poslednou fotografiou, kde je vidieť vybrané moduly pred čistením hlavnej dosky s plošnými spojmi a predné panely, ktoré ako vieme, že sú vďaka veľmi drsnej povrchovej úprave veľmi ťažko čistiteľné zo zašlej špiny. Po vyčistení som prijímač poskladal a dal do výstavkyschopného stavu. Ako celý proces čistenia dopadol si môžete pozrieť dole na fotografiách. Nakoľko mi ale bolo blbé vystaviť iba fotku s poodlamovanými gombíkmi, urobil som aj jednu kozmetickú (tá vpravo), kde mi grafický editor pomohol chýbajúce gombíky "doplniť". Fotografia naľavo je stav po vyčistení bez retušovania škrabancov a oderov.

Môj prvý stereo rádioprijímač TESLA 820 A - na porovnanie skutočný stav po vyčistení (vľavo) a kozmetický styling (vpravo)

Stereo prijímač TESLA 820 A - vyčistený, pôvodný stav s chýbajúcimi gombíkmi

Mesiace utekali a mňa stále týrala myšlienka, že nemám stále spojazdnenú tú Teslu, čo mám ešte v pamäti ako som ju počul veľmi dobre hrať u pána Dušana, ktorý ma pozval na vizuálnu prehliadku mašiny a jej vypočutie. Tam som presne zistil čo mi chýba a ako sú tam veci zapojené v praxi. Hmm, na predaj samozrejme nebola, ale bol som intenzívne nabádaný k tomu, aby som si dosky vyrobil a osadil súčiastkami. To bola pre mňa ale príliš zložitá cesta, veterán to ešte nie je a viem, že týchto vecí je ešte stále dosť, ale.....ale v akom stave?

A dostávame sa ďalej.
O niekoľko mesiacov som dostal ponuku na kúpu síce nie v TOP, ale funkčnom stave tohto modelu. Bral som, nebudem špekulovať. Na mojom kuse doma mám celkom dobré panely a uvidíme ako na tom bude tento kus. S hlbokým nádychom som po zbadaní ponúkaného kusu neodpadol, ale cieľ bol jasný. Mať doma pojazdný kus zlepený z čohokoľvek! No a presne v ten istý deň som sa pochválil jednému môjmu kamarátovi, že som konečne zohnal tú vysnívanú 820-ku a idem ich dávať dokopy. Strnulý výraz v jeho tvári som najprv nepochopil, ale asi po pár sekundách zo seba vysúkal, že načo kupujem ďalší kus, veď on mi môže predať kus v dobrom stave a plne funkčný. Tak a bolo vymaľované, zrazu som mal doma tri kusy a nič mi nebránilo v skladaní. Tretí kus bol vo výbornom vizuálnom stave, kvôli vizuálnemu dojmu som vymenil priehľadné plexisklo za matné hnedé, nejaké tie gombíky a samozrejme je nutná výmena potenciometrov, lebo tie sú tam ešte originály. Nie sú v kritickom stave, takže výmena má čas. Nové už mám kúpené.
Nasledovala rošáda výmen zo všetkých mašín tak, aby som z nich vyskladal jednu dokonalú. A tú vám teraz predstavujem v malej galérii:
 
gallery1
 
No a čo takto nejakú rodinnú fotografiu? Vyfotil som ho aj s deckom Tesla SM 260, o ktorom si môžete niečo prečítať aj v tomto článku.
 
gallery2
 
 
Keby som chcel opísať technickú stránku veci, určite by som veci nevystihol tak, ako napríklad slovná prestrelka redaktora časopisu Amatérske rádio Jana Hofhansa s námestníkom pre technický rozvoj k.p. Tesla Bratislava, kde súdruh námestník napadol recenziu tohto prijímača v menovanom časopise, ktorý prístroju hlavne vytýka to sporné označenie HiFi a pravdepodobne nariadil hlavnému konštruktérovi tohto prijímača Ing. Kaliarikovi, aby napísal nejaký obhajujúci komentár k uverejnenej recenzii. Na jednej strane tučná kritická recenzia prijímača, na druhej strane ohnivá odpoveď. Pre najobjektívnejšie podanie vám prinášam možnosť nahliadnuť do tejto komunikácie pomocou súborov PDF, na ktoré potrebujete prehliadač Adobe Reader. Predpokladám však, že tohto špióna všetci v počítačoch máte.
Napriek tomu, že môžu články podliehať obmedzujúcim autorským právam, uvádzam ich sem čisto z edukatívneho dôvodu a na relevantné objasnenie situácie.
 
 
 
Ja si myslím, že po zhliadnutí týchto PDF-iek už nemusím do hĺbky nič rozoberať. Do nejakého toho súvetia môžem už iba zhrnúť svoje osobné pocity a to bude bohato postačovať.
 
Tak teda, vlastním vyše 11 kg kus poctivého železa robustnej konštrukcie, ktorý hrá bezpochyby dobre a pichne do vrecka nejeden "západný" receiver avšak tu by som povedal, že vo svojej triede. Lenže tento prístroj nesie označenie HiFi, tým sa situácia dosť mení, pretože tu zase nemôžem dopustiť na svoje Grundigy a ostatné výrobky zo Západu s týmto označením. A večná dilema môže pokračovať. Takže sa zastavím a vysvetlím to nahryznuté, že prístroj hrá veľmi dobre, aj keď rádioprijímač je iba do 104 MHz, mierne sa rozlaďuje než si sadne, potenciometer hlasitosti má lineárny priebeh, takže sa skoro do prvej polovice dráhy nič nedeje a čo ma teší najviac, už to nie je ten drastický šumový generátor ako minisystém TESLA 710. Vo svojej zbierke ho mám aj preto, lebo je to kus dospievajúcej mladosti a neuskutočnená túžba vyučiť sa v Tesle Bratislava za elektromechanika. Nielen dnes, aj vtedy bola korupcia a klientelizmus a na školy sa dostávalo po známosti, nevraviac o tom, že Tesla, veľmi lukratívny podnik na vyučenie sa, v tom roku brala z Bratislavy vraj iba asi 5 ľudí do ročníka. Čo mi bolo síce čudné, ale nakoľko moji rodičia nemali patričné známosti, ani jeden nebol v Komunistickej strane Československa a neangažovali sa vtedy do verejného spoločenského života, zelenú dostali synáčikovia vplyvnejších rodičov a ja som musel ísť na inú školu, ak som nechcel urobiť to, že prestúpiť v prvom ročníku a uchádzať sa znovu do Tesly, síce už ako druhák. S odstupom skoro 30 rokov to už ozaj nemá zmysel riešiť

Skončila sa teda honba za posledným produktom od Tesly, ktorý som chcel mať silou mocou v zbierke. Vzhľadovo sa mi veľmi páči, čas jeho najväčšej slávy bol v období môjho dospievania, takže myslím, že patrí medzi reálie, ktoré ma aj keď s rozpakmi prinútia pospomínať na toto obdobie. Z dielne Tesla by som chcel mať v zbierke ešte reprosústavy 1PF 067 08, alebo radšej 1PF 067 67 a tuner so zosilňovačom Tesla T810 A. Ostatné veci už iba pozvoľna podľa stavu a ceny. Hitparádu odmietnutých strojov však jednoznačne vedie Tesla Zafír a Diamant. Na to fakt momentálne nemám nervy.
Takže ostáva mi už len poďakovať sa všetkým, ktorí mi pri uvedení do zbierky tohto kultu spotrebnej elektroniky 80. rokov v Československu pomohli:
 
Romanovi z Dúbravky za prvý kus, Dušanovi Hájnikovi(2) z Bratislavskej Petržalky a Marošovi Grohoľovi(1) z Bardejova za obetavú pomoc pri poskytnutí elektronickej fotodokumentácie(1) a živého pohľadu pri osobnej návšteve(2) plnohodnotného prístroja pri mojom pátraní, čo vlastne v mašine chýba, Jožkovi Sojákovi za druhý kus a Norovi za môj tretí - výstavkový kus.
 
Rok výroby: 1986-1988
Rozmery: 46 x 11,5 x 37,5 cm
Váha: 11,30 kg

Späť na hlavný zoznam TESLA

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -