tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 32 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

'

 

GRUNDIG CF 5500

 

Stereo cassette deck

GRUNDIG CF 5500
Grundig CF 5500

 
S radosťou uvádzam do povedomia jeden z najkrajších deckov, ktoré som mal v depozite. Je ním Grundig CF 5500, komponent z vydarenej päťtisíckovej série, ktorá je aj dnes braná medzi zberateľmi ako veľmi žiadaná. Získal som ho (samozrejme nie zadarmo) od pána Petra z bratislavskej Vrakune, za čo mu aj touto cestou veľmi pekne ďakujem. No nielen za tento, ale mám ešte v zálohe zopár pekných strojčekov od neho. Veľkou výhodou spolupráce s týmto pánom je, že sú stroje vo veľmi dobrom stave a nie je nutné ich rozobrať do poslednej skrutky a nekonečne čistiť. Chyby, ktoré majú, sa odstraňujú ľavou zadnou, takže aspoň malé vydýchnutie.
V depozite mám aj o pár úrovní chudobnejšieho bračeka, kazetový deck Grundig CF 5000, no tejto CF 5500-vke sa zďaleka nemôže rovnať. Tam je oprava zložitejšia, lebo sa po prehratí asi dvoch kaziet po dlhšej dobe s veľkých rachotom rozsypala mechanika a oprava bude náročnejšia. Preto ju aj odkladám, ale súdny deň raz určite príde, takže ma to neminie.
 
Neviem ako mám začať, lebo technická špecifikácia je veľmi obšírna a budem ozaj vyberať iba tie najdôležitejšie vlastnosti. Disponujem iba nemeckým používateľským návodom, takže moje bortenie sa v texte je značne únavné. Ale tento masterpiece mi za to stojí.
 
Pohľad zvonka: Takže ako vidíte, je to strieborný kazetový deck vážiaci asi 8 kilogramov, čo už predurčuje, že sa tu materiálom veľmi nešetrilo. Krásny hliníkový predný panel s množstvom ovládačov dáva skutočne priestor na audiofilskú onaniu v podobe početného krútenia a nastavovania všelijakých funkcií. Medzi príslušenstvo, ktoré bolo možno k nemu, patrilo aj IR diaľkové ovládanie, vyvedené z konektora na zadnom paneli. Veľká krabička s IR LED diódou sa mala postaviť vedľa mašiny, aby zachytávala signál z DO možno v pohodlí sedačky. Nemám ho a videl som ho predávať na eBay za 49,90€ + pošta z Nemecka. Ďakujem, prežijem aj bez neho.
Začnem teda ovládaním elektroniky zľava zhora. Deck má regulovateľný 6,3 mm jack - výstup na slúchadlá a vedľa vstup na externý mikrofón. Pod zásuvkami sa nachádza tandemový potenciometer na reguláciu hlasitosti. Tu uvediem, že už len to je luxus pri niektorých deckoch, že výrobca reguláciu osadil, no a v tomto prípade si na potenciometri môžeme regulovať na slúchadlách každý kanál zvlášť. Vymoženosť! Pod potenciometrom sa nachádza hlavný sieťový páčkový vypínač POWER a naľavo od neho spínač na TIMER (časované spínanie pomocou externého zariadenia na báze časových hodín). Ideme smerom k stredu, deck disponuje dvoma generátormi interného testovacieho signálu o frekvencii 400 Hz a 10 kHz, ktoré sa uvádzajú do činnosti tlačidlami vedľa panela s LED VU metrami. Pod nimi je ďalší regulačný prvok a to riadenie výstupného audiosignálu z decku. Ani túto funkciu nenájdete na každom decku. Rad podlhovastých spínačov na spodu predného panela slúži na (zľava): prepínanie predného a zadného mikrofónneho vstupu, LIMITER - ten slúži na limitáciu signálu z mikrofónnych vstupov, AUT - prepínanie ručnej a automatickej voľby sily vstupného signálu z liniek, MPX filter na odstraňovanie nežiadúcich parazitných frekvencií z VKV rozhlasového príjmu, prepínač voľby typu magnetofónovej pásky Fe, Cr, Fe-Cr, keďže je toto 3-hlavový deck, ďalší prepínač slúži na prepínanie posluchu z linky, alebo už zaznamenaného signálu z kazety, tzv. MONITOR výstup, prepínač DOLBY NR, prepínač voľby predmagnetizácie 70, 120 µs, a nakoniec tlačidlo POST FADING, na ktoré som ešte nebol patrične vyškolený, ale iba okrajovo viem, že slúži na mazanie určitých vybraných pasáží na kazete v reálnom čase. Ako upozornenie slúži dodatok, že ak sa netrafíme na pasáž, ktorú chceme vymazať, už je v nenávratne. Tlačidlo UNDO tu nemá miesto! cheeky Veď to nám je všetkým jasné, že tento záznam je postavený na úplne iných princípoch ako nelineárny digitálny strih.
Takže toto by bol rad spodných tlačidiel a nad nimi sa ešte nachádzajú potenciometre regulácie záznamovej úrovne. Ďalším luxusom je veľmi zaujímavo riešený jej spôsob regulovania. Na hlavné ovládanie úrovne slúži veľký gombík MASTER RECORD a namiesto jedného BALANCE regulátora sa inžinieri vo firme Grundig rozhodli, že osadia na každý kanál extra potenciometer. Takže si silu signálu riadime na každom kanáli zvlášť. Myslím že dosť luxus! Nuž a nešťastný panel VU metrov. Tak tu poľavím z nadšenia, lebo spôsobom, akým sú osadené malé guľaté LED-ky do panela je niečo strašné. Diódky nie sú v rovine a pôsobia ako noty na bubon, jedna vyššie, druhá nižšie, skrátka vizuálne to pri pohľade na celú tú krásu priveľmi nepridáva na blaženosti. Ale čo spackali vo výrobe, som opravil ja v grafickom editore a diódy sú už rovnejšie. laugh  Z mne neznámych príčin, panel nie je zvnútra podsvietený, čo možno v budúcnosti (tak do 5 rokov) určite urobím, ale zase logika dáva pokyn, že keď sú tam LED diódy, podsvietenie nie je až také potrebné. VU metre sú teda z LED diód, a indikujú oba kanály zľava doprava. Farebná škála spočíva v siedmych zelených, jednej oranžovej na nule a štyroch červených LED-iek na OVER do úrovne +4 dB. Uprostred je jedna väčšia červená LED dióda signalizujúca aktiváciu režimu nahrávania REC. Ešte nesmiem zabudnúť na ďalší šperk, ktorý tento deck má a tým je regulácia už spomínaného kalibračného signálu 400 Hz a 10 kHz nezávisle od seba. Slúžia na to malé gombíčky vedľa MASTER RECORD regulácie záznamovej úrovne. Bomba kšeft! Naľavo od okienka s VU metrami sa nachádza 3 miestny LED displej počítadla pásky s možnosťou zastaviť pásku pri prevíjaní na nulách, tzv. funkcia MEMORY. Ak je aktivovaná, pod nulami vidíme svietiť tri červené bodky. Praktické využitie univerzálneho displeja s desatinnými miestami (čiarkami). Vedľa neho vľavo sú malé čierne tlačidlá na zapínanie už spomenutej funkcie MEMORY a 0 - SET (RESET) počítadla. Pod displejom počítadla pásky sa nachádzajú tlačidlá ovládania kazetovej mechaniky, ktoré sú z používateľského hľadiska veľmi "friendly". Je to z toho dôvodu, že tlačidlá sú posadené do panelu šikmo, takže nie je nutný striktne frontálny pohyb prstom aby sme spustili funkciu, ale dá sa to urobiť aj zošikma. Samozrejme má to aj negatíva vo forme viac ošúchaných tlačidiel. Ale za tie roky aj tak vyzerajú veľmi dobre. Nuž a ostáva nám samotná "frontloader" kazetová mechanika", kde sa kazeta vkladá ručne, šikmým zasunutím. Jej vybranie je tak isto výsostne ručné a nepomáha nám pritom žiadny pomocný extraktor. Pekným šperkom je ešte priehľadná krytka na priestor magnetofónových hláv. Tá sa vyrábala v dvoch modifikáciách, jedna, takú akú mám ja, zakrývajúca iba priestor hláv a druhá, plastový kryt zakrývajúci celý priestor kazetovej mechaniky.
Fajn, toto bol predný panel, čo sa skrýva vzadu?
Zopár zásuviek ostalo aj na zadný panel, takže zase zľava, prvá kvázidvojzásuvka slúži na externé pripojenie snímača diaľkového ovládania, susediaca 5-kolíková zásuvka DIN na MONITOR výstup, CINCH linkové zásuvky na IN, OUT. Posledná zásuvka tiež riešená 5-kolíkovým DIN konektorom slúži na... a teraz sa ukážu moje neschopnosti chápať nemecké texty, doslovný preklad: "Táto zásuvka slúži na nahrávanie rozhlasových programov ako z rozhlasového prijímača, tak aj z ďalších Hi-Fi zariadení ako je zosilňovač. Neviem, do hĺbky to neriešim, je možné, že tento konektor bol určený na to, že pokiaľ niekto nemal CINCH prepojenie zo svojich komponentov, alebo na rádiu nemal CINCH, tak tu bola možnosť použiť klasický, vtedy všadepoužívaný 5-kolík. A hotovo. Niet čo dodať.
Pohľad zvnútra: Po odňatí plechového krytu sa nám naskytol už známy pohľad, ktorý poznáme z krabíc komponentov vyrábaných továrňou TESLA. Ale pozor, iba vizuálne a aj to na omnoho vyššej úrovni. Z leteckej vízie vidíme rozmiestnenie jednotlivých modulov zasadených do hlavných dosiek s plošnými spojmi (DPS) rozliehajúcich sa po celom vnútrajšku prístroja. Na rozdiel od Tesly sú káble učesané a moduly umiestnené veľmi uhladene, nevraviac o ďalších súčiastkách! Rezistory sú na DPS nasáčkované ako vojaci, pekne v rade, milimetrovo presne v jednotlivých líniách. Viď obrázok v plnom rozlíšení. Neuveriteľná nemecká dokonalosť a starostilovsť o každý detail. Len keby tie LED-ky vo VU metroch boli osadené rovnejšie, ale aj to sa tam možno niekto pred tým niekto hrabal a ktovie ako nasadil späť DPS s LEDkami. Nobody knows... Poukážem ešte na kazetovú mechaniku, zotrvačník je asi z medi, alebo mosadze, skúsil som ním pokrútiť, je riadne ťažký, takže tu sa určite nešetrilo. Mohutné relé na spínanie funkcií magnetofónu tiež budí rešpekt. K vnútrajšku už nemám čo dodať, nasadiť kryt, dotiahnuť skrutky, naleštiť a hurá do fotografovania!
 
Z používateľského hľadiska deck funguje úplne spoľahlivo, nahráva, svieti, bliká, no čo viac chieť? Dokážem sa naň dívať celé dlhé chvíle, stále je na prednom paneli čo obdivovať. Práve z týchto dôvodov si asi nikdy nekúpim značku NAD. Áno, rešpektujem, je to Hi-END, ale ten viac ako sparťanský dizajn ma priam mrazí. S pánom Petrom, ktorý mi predal tento deck sme aj na túto tému predebatovali nemálo viet a zhodli sme sa na tom, že obrazne povedané: Nie každá žena, ktorá je krásna zvonku, má aj vnútorné čaro a svoje kvality.
 
Ďakovačka: Pánovi Petrovi z bratislavskej Vrakune za podporu a pochopenie. Však my víme...

Rok výroby: 1979
Váha: 8,10 kg
Rozmery d x v x h: 45 x 11 x 32,5 cm
Krajina výrobcu: Nemecká Spolková Republika
 
No a keď ste sa dostali až sem, pozrite si za odmenu aj ďalšie fotky:
 
Grundig CF 5500 frontloader cassette deck  Grundig CF 5500 frontloader cassette deck
Grundig CF 5500 frontloader cassette deck  Grundig CF 5500 frontloader cassette deck
Grundig CF 5500 frontloader cassette deck  Grundig CF 5500 frontloader cassette deck
 

Späť na zoznam Kazetové decky

© Eduard, www.boombox.sk

Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -