tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 34 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

National Panasonic RS-4300FDS

'

 

National Panasonic RS-4300FDS

RS-4300FDS

Stereo radio cassette recorder

National Panasonic RS-4300FDS

 

Po uvedení zostavy SONY 500-vkovej série do zbierky, dodržujem filozofiu tejto stránky, ktorá spočíva v tom, že by tu mali byť hlavne BOOMBOXY a predstavujem vám jeden veľmi zaujímavý model rádiomagnetofónu National Panasonic RS-4300FDS.
Tento prístroj predbehol všetkých čakateľov na renováciu, pretože bol tak strašne zájdený a špinavý, že som sa naň nemohol ďalej dívať a jedného večera som ho drapol až lietali kryty a gombíky za výdatného hučania vodovodnej batérie od prúdu teplej vody zmývajúcej ten neskutočný hnoj, ktorý bol na jeho bedni usadený. Získal som ho od jedného pána, u ktorého som si bol pre úplne iný kazeťák a keď už som tam bol, tak mi ponúkol ešte tento, reku že či sa mi nezíde. Ale čoby nie! Upútal ma jeho dezolátny a katastrofálny stav, mechanika nechodila, prepínače a potenciometre chrrrrrr, ALE, čo je vždy dôležité, rádio malo snahu hrať a keď som skúšal, či žije aj signál z magnetofónu, reakcia bola pozitívna, takže môže byť, BERIEM! To, že sa situácia skomplikuje a z tohto prístroja sa stane nočná mora, som ešte vtedy naivne nepripúšťal, avšak ako vravím, nadobúdací stav tomu výrazne nasvedčoval.

Poďme sa zoznámiť s mašinou.
Hovoríme o stereo rádiomagnetofóne z roku 1978 veľmi hutnej konštrukcie a zaujímavého dizajnu. Čo výrobca ubral na prednom paneli, bohato pridal na šikmo skosenom vrchu.
Začnime prednou časťou, kde aj rýchlo skončíme, lebo tu veľmi nie je o čom. Čudné poňatie tvaru reproduktorových obručí s voľbou zlatistého ladenia farby je na individuálnom posúdení. Hranaté širokopásmové reproduktory v kontraste s kruhovými výškovými reproduktormi umiestnenými vedľa tiež kruhových obručí mikrofónov mi neustále kladie v hlave otázku, čo pili konštruktéri, keď ich toto napadlo. Nič iné ako ryžové saké ma nenapadá. Okrem týchto čudných výstrelkov sa nachádzajú na prednom paneli už iba dvierka kazetovej mechaniky bez soft ejectu (slabšie povahy sa od vystrelenia dvierok s kazetou môžu aj zľaknúť), zdierku na 6,3 mm jack na slúchadlá a počítadlo pásky, ktoré má od nadobudnutia zlomené resetovacie tlačidlo. Dôkladnejším bastlením by som určite niečo vedel vyrobiť ako náhradu za zlomenú časť počítadla, ale ako som v úvode písal, množstvo vypadaných vlasov a prebdených nocí ma už k tomuto úkonu od psychického vyčerpania nepustilo.

Vrchný ovládací panel už vyzerá lepšie a omnoho pútavejšie. Všetkému navrchu velí prehľadná, žiaľ nepodsvietená rádioškála (možno ju niekedy dorobím) so vstavaným analógovým budíkom ukazujúcim v rôznych režimoch stav batérií, indikáciu vyladenia, alebo úroveň zaznamenávaného signálu pri nahrávaní. Všimnite si tú zostarnutú priesvitnú lepiacu pásku, tou prosím pekne vo výrobe spevnili sklíčko budíka aby sa náhodou neoddelilo od samotného meráku. Toto som zažil aj pri mojej SONY komponentnej zostave, pri tuneri SONY ST-212. Bol použitý rovnaký postup.
Rozsahy rádia sú FM do 108 MHz, MW a na dva rozsahy rozdelené krátke vlny SW1 a SW2. Čo sa zvuku týka, bežné ovládanie VOLUME, BALANCE a korekcie BASS, TREBLE. Čierne poňatie prístroja vhodne dopĺňajú síce plastové, ale pochrómované gombíky ovládania kazetovej mechaniky. Prístroj zvláda aj páskové materiály typu CrO2. Funkcia SLEEP umožní pred zaspávaním počúvať rádio pri aktivovanej kazetovej mechanike v režime PLAY v rôznych časoch, v závislosti od dĺžky použitej kazety. Klasické rachnutie mechaniky pri vypnutí síce môže niekoho zobudiť, ale k tomu sa výrobca v servisnom manuáli nevyjadruje. Posledným "ovládátkom" je prepínač MONO - STEREO, ktorý funguje ako na prepínanie v režime magnetofónu, tak aj pri počúvaní rádia. Ako posledný gombík vpravo je gombík ladenia staníc. Na vrchu je malý štuplík, ktorý by mal asi pomáhať pri rýchlejšom prebiehaní škály, pretože prevod veľkého kolieska na ladiaci kondenzátor (styroflex) je nastavený dosť naľahko.
Zadný panel obsahuje bohatú dosku s konektormi. Tá sa nachádza v strede a osadená je 5 - kolíkovým DIN konektorom REC/PLAY, RCA (CINCH) konektory na LINE IN a Line OUT, 3,5 mm zásuvkou na REMOTE ovládanie, 2 x 3,5 mm zásuvkami na externé mikrofóny L,R a 2 x 3,5 mm jack - zásuvky na 8 Ω externé reproduktory. Nesmie chýbať klasický trojpolohový prepínač na tzv. BEAT CANCEL. Pri počúvaní AM rozsahov pomôže uzemňovací terminál a terminál na drôtovú anténu.
Toľko teda technické informácie. Čo sa dialo pri zušľachťovaní, povieme si teraz.
Pri zúfalom pohľade na nadobúdací stav som najprv nevedel čím mám začať, ale rozhodne aj čo sa týka zo zdravotného hľadiska, bolo absolútnou nevyhnutnosťou vyčistiť priestor batérií. Kyselina z vytečených batérií dlhodobo ponechaných v šachte urobila svoje - chirurgické rukavice boli ako vždy nevyhnutnosťou. Celý vrchný panel nebol o nič žiarivejší. Členité tvarovanie vrchného krytu s vystúpenými ovládacími prvkami je priam predurčené na usádzanie rôznej špiny či v oblasti ovládania zvuku, alebo prepínania funkcií, alebo na plexiskle rádioškály, ktorá to trošku nešetrným zaobchádzaním odniesla v podobe ťažko vyleštiteľných šmúh. Tlačidlá magnetofónovej mechaniky tiež stáli za to, avšak na rozdiel od iných modelov magnetofónov, tieto šli dole z tiahiel ukážkovo ľahko.

Takže týmto nastal jeden zdĺhavý proces čistenia, ktorý skončil po asi troch večeroch relatívnym úspechom, ktorý si môžete zhliadnuť dole v galérii výstavných fotografií.
Samozrejme som sa nevyhol čisteniu zvnútra. Predný a zadný panel sa na tomto prístroji uvoľňujú skrutkami na zadnom kryte a po ich vyňatí sa dá odobrať spredu aj jeho opačný bráško. Vrchný kryt potom nakoniec po odňatí potenciometrových gombíkov a gombíka ladenia rádia. Po odňatí zadného krytu sa nám naskytne tento pohľad. Na rozdiel od nejakého Hitachi tu nie je až toľko elektrárne, ale 70. roky sa nezaprú. Tá bitnosť a zložitosť sa tu prejavuje naplno. Nuž ale možno iba vďaka tomuto sa dožíva magnetofón v tomto roku 2012, tridsiatich štyroch rokov. Odňatie predného krytu zase spôsobí tento pohľad. Dostaneme sa tu s prehľadom k magnetofónovej mechanike a reproduktorom. Tu sa zmienim ešte, že výškový reproduktor nie je odfajčený nejakým piezákom, ale riadnym membránovým minireproduktorom. Magnetofónová mechanika je ozaj robustnej konštrukcie, tak som si povedal, že si zaslúži kvalitnú očistu. Napodiv, remeň na zotrvačníku bol veľmi zachovalý a teda žiadne roztekanie sa nekonalo. Zato ma však čakala strastiplná cesta rozoberania vrstiev mechaniky. Pozrite sa na tie poctivé pružiny! Takéto už v posledných rokoch výroby kazeťákov nenájdete. Stenšili sa najmenej o 50%. A začalo rozoberanie. Pred kompletným rozbomardovaním okrem nitovania je tu ešte jedna fotka, kde sú navoľno poukladané tiahla jednotlivých funkcií magnetofónovej mechaniky..... Ubehlo niekoľko hodín, dní a mechanika bola úspešne bez jedinej ujmy a zvyšnej pružiny poskladaná.  Stačilo prebrúsiť kontakty spínačov motora a podujať sa na môj najvďačnejší úkon, ktorým je výmena prítlačnej kladky. A začali problémiky! Vymenil som kladku, zasadil mechaniku do sedla a poďme skúšať! Vrazil som tam nejakú chrómku Agfa a stlačil PLAY. Po prebehnutí zavádzacieho pásu mi mechanika začala okamžite žmoliť pásku. Odzneli prvé nadávky a znížil som ťah pravého unášača. Ten, keďže už nebol najnovší, išiel na kompletné rozobratie. Spojka bola suchá a ozaj sa mi moment sily zdal príliš veľký, tak som ho povolil. Skúška znova.... Opäť mi začalo žmoliť pás. Obligátne nadávky odzneli znova s básnickou otázkou "PREČO?????" Išiel som po kladke. Dal som ju von, áno priatelia, vidíte moju obľúbenú oranžovú kladku spomínanú už v predošlých článkoch na tomto webe. Trošku som ju opáčil a s hrôzou zistil, že toto už nie je ten klasický materiál, ktorý sa na kladky používal, ale nejaká zmes niečoho, no dovolím si tvrdiť s vysokou prímesou silikónu. No to sme dopadli! Vymenil som kladku za klasickú, čiernu a poďme skúšať. Náhodou som tam vložil inú značku kazety. OK. Po výmene kaziet neznámych značiek, pokračovaním SONY, Maxell som si myslel, že je všetko v poriadku. Poskladal som mašinu a že teda idem zahorovať. Po vložení Agfa kazety ma išlo vystrieť. Začalo ju znova žmoliť po odbehnutí zavádzacieho pásu. Ďalšie nadávky už asi počuli aj susedia, bolo okolo polnoci, tak dúfam, že spali vo svojich spálňach. Niekedy sa takýto prípad vyskytne, keď je zle zasadená mechanika na svoje miesto. Zvyčajne sa zaprie nejaký káblik a už je nakrivo. Povolil som kryty, ucapkal, všetko bolo v poriadku a dotiahol späť skrutky. Magnetofón začal hrať ako z veľkej knihy a po miernom doladení náklonu magnetofónovej hlavy už z reproduktorov išiel aj celkom pekný zvuk. Myslel som si, že je konenčne všetko v poriadku. Zobral som si magnetofón na druhý deň do práce, a začal ho natvrdo testovať kazetu po kazete. Po asi 7 hodinách som vložil do mechaniky poslednú Maxell UDII 90 a iba som začul žmolivý zvuk z mechaniky. Zúfalo som pretočil kazetu asi 4 minúty po začiatku, kde mi už kladka brala pás normálne. Zhodnotil som, že viac nemá zmysel vzniknutú situáciu siliť a čakám na to, až sa mechanika umúdri sama. Smola nekončila, naopak, čakalo ma ďalšie nepríjemné prekvapenie. Zrada tunerovej časti! Po zložení všetkých častí dokopy som vyskúšal ako hrajú rádiové rozsahy. Môžem namiesto antény pripojiť aj zlatý prútik, FM ide stále MONO, nie je možné naladiť stanicu tak, aby hrala STEREO. Všetko je zapojené tak ako pôvodne, LED kontrolka sterea je slepá. Pritom viem, že keď som prístroj skúšal pred renováciou, prijímač túto chybu nemal.

Celkové hodnotenie? Robustná konštrukcia prístroja ho zaraďuje medzi tie poctivejšie rádiomagnetofóny, zvuk je priemerný, avšak nie je to až taký šedý priemer, pozná pekné výšky a basy, pri vykrútení potenciometra BASS naplno síce trochu nedobrovoľnejšie, ale predsa len lezú z mašiny. Mechanika magnetofónu je pevná, radosť s ňou cvakať, po jemnom doladení autostopu, ktorý bol trošku tuhý, vypína veľmi pekne.
Pri pohľade na rok výroby a to, ako s ním bolo zaobchádzané si ale vravím, že má opodstatnený nárok na jeseň svojho života....


Zopár ukážkových fotiek:

National Panasonic RS-4300FDS Stereo radio cassette recorder

 Stereo radio cassette recorder National Panasonic RS-4300FDS

Zopár servisných a nálezových fotiek:

Nálezové a servisné fotografie rádiomagnetofónu

 


Ďakovačka: Dnes sa ďakovačka nekoná. Skôr by mi mal predávajúci poďakovať, že som ho a ešte k tomu za úplatu, zbavil jedného šrotu, z ktorého mi pribudlo akurát tak niekoľko šedivých vlasov!

Rok výroby: 1978
Váha: 5,3 kg
Rozmery d x v x h: 41 x 23 x 11 cm

Späť na hlavný zoznam BOOMBOXY

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -