tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 17 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

SHARP GF-777 Z

'

 

King of Boomboxes 

GF-777 Z

 

 

Sharp GF-777 www.boombox.sk

 

Dátum 27.4.2011, čas 9:35, sa ako zopár iných momentov navždy pozitívne zapíše do môjho zberateľského života a života fungovania tejto stránky. Vyjadruje moment, kedy som si dohodol stretnutie s pánom Pavlom, ktorý mi na sedadle spolujazdca bielej dodávky priviezol tento MASTERPIECE. Tak ako veci vždy rozpisujem, v deň, keď som písal tento úvodný odstavec príspevku, som nenachádzal slov a nebol schopný napísať nič viac ako fakt, že tento Sharp si hovel v našej obývačke a pozeral sa na svojich kolegov, ktorý už majú repas a očistu za sebou.
Teším sa z neho, klamal by som keby nie, ale možno sa niekedy v mojom Zápisníku pozastavím nad faktom a spôsobom pohľadu ľudí na to, ako si vlastne cenia určité svoje veci, ktorých sa neskôr chcú zbaviť, a tým, že ako sa veci majú, keď vidia, že niekto má záujem a podľa toho aj rastie cena podľa túžby kupujúceho. Mal som ťažkého súpera - predajcu. Pán sa zaoberá presúvaním starožitností od majiteľa k majiteľovi a preto jeho filozofia bola tak neoblomná ako bola, čo mu v žiadnom prípade nemám za zlé, pretože je to iba nevedomosť a neskúsenosť s obchodovaním s takýmito komoditami. Cena za tento boombox ostane navždy tabu a nebudem riešiť, či bola vysoká alebo nízka, pretože každý to vidí inak. Avšak jedna vec je istá. Na starožitnej váze, obraze, komode, skrini, soške atď. nevysychajú kondenzátory, nechrapčia potenciometre, netreba meniť gumičky a remene, a nie je nutné oživovať polovicu výkonového stupňa zosilňovača. Takže aj keď má vec pomaly 30 rokov a mohla by sa považovať za starožitnosť, je nutné rátať aj s tým, že bude treba vynaložiť ďalšie finančné prostriedky aj do "zreštaurovania", aby sa o predmete dalo povedať, že je TOP a pýtať zaň už zberateľskú cenu. Iste, tento magič ako celok má svoju cenu na zberateľskom trhu dosť vysokú, ale pri tvorbe ceny treba prihliadať aj na to v akom je nadobúdacom stave. To znamená, že pýtať cenu napr. 500 EUR, ktorá je na nete niekedy dosť nadsadená a produkt tam trčí celé mesiace ak nie roky, ale je v TOP stave za niečo, čo ledva hrá, je polofunkčné a chýbajú mu ovládacie gombíky je ... ako to mám nazvať? Chamtivé? Zlodejské? Neadekvátne? Prehnané? Áno, nazvem to nasledovne: Prehnané. Obchod sa však uskutočnil dobrovoľne a vzájomnou dohodou oboch strán, takže tak isto som mohol od transakcie odstúpiť, avšak tým, že som ťahal za kratší koniec a jednoducho som tento stroj veľmi chcel mať v zbierke, aby som si mohol konečne hovoriť ZBERATEĽ, pristúpil som na dohodnutú a aby som bol aj ohľaduplný voči náprotivnej strane, výrazne zjednanú cenu. Adekvátnosť požadovanej sumy, spôsob ponuky a filozofia predajcov je práve to, na čo by som chcel neosobne poukázať v niektorom z mojich článkov v Zápisníku a chystám sa na to už dlhú dobu. Takže určite nepodniknem písanie článku do Zápisníka iba kvôli tejto záležitosti.



Tu končil pôvodný článok a nasleduje jeden veľký megaupdate. V ďalších vetách bude opísané ako sa zušľachťovala a sfunkčňovala táto legenda.

 

Časť prvá – zušľachťovanie

Čím začať? Tak trebárs tým v akom stave som nadobudol tento rádiomagnetofón. Nie v zúfalom, ale rozhodne patril do kategórie povalových nedotknuteľných zásob, alebo pivničnej veteše. Všetky vyjadrenia predávajúceho hádžem za hlavu, pretože po tom, čo som prišiel na to v akom je stave zvnútra, neverím jeho vetám už vôbec. Prvou informáciou som bol dosť zmätený, keď som sa dozvedel, že magnetofón bol v takomto stave v spálni. Možno zahrabaný vysoko na skrini, ale tá vrstva prachu navrchu prístroja a na prednom paneli pamätala prachovku veľmi dávno. Pravdou ale je, že som sa dohodol s majiteľom, nech sa ten prístroj nesnaží silou mocou vyčistiť, lebo takých už bolo čo chceli predať krásnu mašinu a narýchlo sa rozhodli čistiť fľaky a opackance acetónom, alebo inými agresormi. Nemusíme ďalej rozoberať ako by dopadli nápisy na tých magnetofónoch, to si viete živo predstaviť. Našťastie sa na tejto mašine, čo bolo vidieť na prvý pohľad, nachádzali iba zapackance a hrubá vrstva zájdeného prachu. Nestrácal som nádej a pri mojom večnom pesimizme som viac-menej veril, že po vyčistení bude Sharpka pekný kus nábytku. Namyslene voči sebe môžem dnes už iba frajersky konštatovať, že som sa nemýlil a na pár zanedbateľných kozmetických oderov je predný panel veľmi zachovalý. Už keď mám niečo vytknúť, tak snáď najväčšie škody spáchal gombík ladenia rádia, ktorý sa svojim zlým nasadením obtieral o panel a robil na ňom kruhové škrabance. Momentálne je pod ním plstená podložka, ktorá však už predošlé poškodenia nezachráni.
Na zadnom kryte nemá čo byť zaujímavé, z vonkajšej strany je v poriadku, boky skrine sú mierne ošúchané na určitých miestach, ale tiež nič vážne. Zastavím sa pri anténach. Nie, to vlastne neboli ani antény, ale turecké šable! Všetko je však v poriadku, zopár učených pohybov a antény sa môžu porovnať s pravítkom. Skrátka tykadlá zdravého chrobáka.
Ale už ideme rozoberať. Ako vždy, na všetko sa treba pripraviť, prichystať operačný stôl, všetko potrebné náradie, nie, nesmejte sa nad tou pištoľou, niekedy by človek siahol aj po tejto alternatíve. Je viacero možností, buď si urobiť z milého boomboxu plastový terč, alebo ju obrátiť pre skrátenie trápenia proti sebe. Ako vidíte, som tu, aj Sharp je celý, takže mohla ísť späť do bezpečia, nástroj poslednej inštancie nebolo treba použiť. Čo, morbídne? V dennej tlači sú aj horšie veci a dokonca si za ňu veľakrát aj platíte..
Takže všetko bolo pripravené usadiť Sharpa na penové podstieľky a slávnostne demontovať zadný kryt. Pán, ktorý mi Sharpa predával tvrdil, že je to rodinná záležitosť a nikto sa v ňom doteraz nehrabal. Fíha, no tak na to sa pozriem, nechcelo sa mi veriť, že gumičky, aj keď boľavé by nikto po 30 rokoch nemenil. Na takéto chlácholenia som už zvyknutý a ani v tomto prípade na veci nebolo nič pravdy. Už prvým znamením, že sa v prístroji „nikto nehrabal“ boli 2 chýbajúce skrutky na zadnom kryte. Nuž asi vypadli po ceste a stratili sa. Nevadí, už mi bolo jasné, že nie som prvý kto otvára zadný kryt. S malou dušičkou za manželkinej asistencie sme ho dali dole a čakal nás prvý šok!  To čo vidíte na tejto fotografii je naozaj plastové vrecko, v ktorom bola umiestnená doska s plošnými spojmi (ďalej už len DPS) a modulom pravdepodobne vysokofrekvenčného zosilňovača na rádio. Neuveriteľne svinským spôsobom bolo toto vrecko voľne pohodené na reproduktoroch a vývody z DPS ešte svinskejšie naletované na kontaktoch vedúcich k teleskopickým anténam a zo strany vstupu boli kontakty iba napichnuté do bužírky fastonových konektorov vedúcich pre zmenu z DPS rádioprijímača! Na tomto vrecúšku bola nejaká stará potlač „Konektori – connectors ELMOS Yugoslavia", dnes túto firmu nájdete na internete iba v nejakom vyhľadávači firiem. Ktovie kedy sa tá mašina otvárala naposledy. Ďalšiu vec, ktorú som nepochopil, bolo napájanie uvedenej dosky. Z nej šli dva káble. Jeden biely, ucvaknutý hneď pri doske a potom sa cez pol magnetofónu tiahol jeden červený kábel, podľa všetkého plusový, ktorý bol ešte pri prikladaní zadnej steny dokonale prilisovaný o dosku zadných audio vstupov a výstupov. Čo je však najzáhadnejšie, ten červený akože plusový kábel bol priletovaný na kolíku napájania motorčeka nahrávacej mechaniky na ZÁPORNOM (modrom) kábli. Tak čo je potom + a - ???  Nič, celú dosku som z magiču vyhodil a zapojil antény na tie káble, ktoré tam pôvodne mali byť. Ale naozaj, verte mi, v tom magnetofóne sa nikto pred tým nehrabal.. No fajn, tak keď sa v ňom nikto nehrabal, tak prečo bol vylomený takýto dištančný stĺpik zadného krytu, po ktorom ostal iba tento pahýľ, a keď magič nebol nikdy otváraný, tak čo, ten odlomený stĺpik sa odtiaľ vyparil keď som ho nenašiel?  Dobre, už tému nikdyneotvárania magiča nechám na pokoji. Je nad slnko jasné, že celé to bájenie o nedotknuteľnosti vnútra bol iba bohapustý odrb a zadný kryt bol v minulosti určite viackrát dole ako som ja v detstve chodil do neďalekej neobývanej záhrady susedovi na čerešne.
Pokračujeme v operácii, po otvorení zadného krytu (na ktorom je umiestnený napájací zdroj) na mňa pozerala táto odpadnutá modulová doska, pravdepodobne modul nastavenia predmagnetizácie. Načo ju dávali dole neviem, všetky možné opravy sa dajú realizovať aj bez jej odňatia. Miesto kde má doska byť, vykresľujú tie štyri červené šípky oproti sebe.
Po opatrnom vybratí tohto monštra elektroniky sa nám už naskytne iba pohľad na prázdny predný panel zozadu, samozrejme s vopred vybranými reproduktormi. Šli okamžite bokom do izolácie, ďaleko z dosahu špicatých skrutkovačov, drobných ihiel a klieští, lebo predstava, že by som nejaký prepichol, alebo poškodil by ma asi nadobro zabila!
Takto vyzeralo vnútro pred vybraním spomínanej elektroniky a takto predný panel z vonkajšej strany. Monštrum, ako som nazval súsošie elektroniky som opatrne obrátil aj na brucho a odfotil samostatne aj zo zadnej strany. Zvláštnu pozornosť som venoval modulu s pružinovým echom (červená šípka). Ja by som skôr povedal že to je hall, ale na prednom kryte je napísané echo, nebudem sa s výrobcom hádať. Uchytenie vibračnej pružiny je veľmi jemné, jeden zlý pohyb skrutkovačom, alebo záder do handričky a všetko je v ťahu. Opatrnosti nie je nikdy dosť a v mojom prípade to platí dvojnásobne. Veľakrát som ukázal svetu že „slon v porceláne“ je pre mňa ešte lichotivý výraz.
Medzi takzvané brnkačky patrila aj oprava hlavného POWER vypínača. Ten bol na jednej strane zlomený v pánte a tiež ho bolo treba dať do funkčnej podoby. Žiadna veda, skrátka sa odlomila jedna z malých západiek v šasi vypínača. Podľa správnosti by to malo vyzerať takto. Riešenie bolo do pár minút na svete, malá skrutka namiesto kolíčka uviedla vypínač do znovu funkčného stavu. Ďalším levelom bolo správne nasadenie dvierok kazetovej časti predného panela. Pri preberaní prístroja nešli na strane prehrávača zavrieť dvierka normálnym spôsobom a smerom von ich bolo treba dosť páčiť. Pri otázke prečo to tak je nasledovali iba úsmevné poznámky typu že sa prístroj dlho nepoužíval a asi je to zatuhnuté... No jasné. Hneď prídeme na koreň veci. Dvierka sú do predného krytu nasadené klasicky pomocou plastových pántov, ktoré sa radi lámu pri neopatrnom zasadzovaní, avšak tentoraz bez straty desiatky. Po preskúmaní situácie vyšlo najavo, že ten, kto magnetofón nikdy neotváral, ho vlastne zle poskladal a pružina, ktorá vytláča dvierka smerom von, bola zasadená na úplne iné miesto, kde mala byť správne a vertikálne vytláčala dvierka do vrchu predného panelu. Z celkového pohľadu to vyzerá takto. Týmto pádom je jasné, prečo nešli dvierka otvoriť ľahko. Presne o výšku priemeru drôtu pružiny sa dvierka vtláčali do panelu. Tiež nechápem ako doškriabali tú časť panelu kde sa zasádzala pružina. Ja som sa o to miesto pri osádzaní dvierok ani len neoprel.
Na prednom paneli sa ešte nachádzajú vsadené gumené zátky, ktoré držia predné mriežky reproduktorov, ktoré sú vyrobené z na čierno nastriekanej hrdzavejúcej ocele. No a keďže sú vyrobené z ocele, tak po čase čo? No predsa korodujú a hrdzavejú. A keď niečo koroduje a hrdzavie, tak to vyzerá ako? Takto! Hrdza sa časom rozpúšťala, roztekala a napádala predný panel, na ktorom ostávali takéto nechutné hnedé mapy. Jedno šťastie, že je povrchová úprava predného krytu veľmi kvalitná, toto sa stať na nejakej Toshibe, už na nás čučí kus plastu s ošúchanou farbou.
Po tendri na výber vhodného čistiaceho prostriedku som sa pustil do čistenia. Síce ruky vyžraté, ale po hnedej mape z hrdze ani stopy
Fajn, aj táto časť je za mnou a ide sa na veľmi gustióznu záležitosť: Čistenie potenciometrov. Nie, nahradiť takýto potenciometer podľa mňa dosť špecifickej konštrukcie som sa ani nesnažil. Keď som zistil, že jeden kryt páčky o dĺžke ani nie jeden centimeter stojí 16 dolárov bez poštovného, tak som cenu potenciometra ani nezisťoval. Všetky potenciometre som rozobral, vyčistil a snažil som sa ich zakonzervovať aby vydržali čo najdlhšie. Zanesené boli riadne, ale ani sa nečudujem že sa nenašiel žiaden magor okrem mňa, ktorý by túto tortúru podstúpil. Nie je totižto zárukou, že ten potenciometer si sadne späť na prvý pokus. Jeden po druhom som ich so zatajeným dychom otváral, čistil a skladal. 95%-ný úspech. VOLUME potenciometer zachrčí úplne na začiatku dráhy a potom už nič a BALANCE potenciometer je úplne mimo. Zvukové vyváženie reproduktorov (BALANCE) nejde regulovať vôbec. Nakoľko ale túto funkciu v živote nevyužijem, je mi jedno či sa stereováha dá nastavovať, alebo nie.  
Ďalším zastavením je dvojkazetová mechanika tohto obra. Tu len tak na okraj podotknem, že gombíky tlačidiel šli veľmi ľahko dole, neboli prilepené na tiahla ako to býva zvykom u iných modelov a mohli ísť veselo do spoločného kúpeľa so všetkými páčkami. Celkovo je mechanika tanková, kvalitná, poctivé zotrvačníky, za toto má Sharp pochvalu. A že bola unavená, už výrobca nemôže, za tie roky mala aj nárok. Po hromadnej výmene všetkých častí čo sa podobali na gumičku ide mechanika ako hodinky. Nie ruské, ale švajčiarske!
Mechanika tvorí jeden kompaktný celok, ktorý sa delí na časť prehrávaciunahrávaciu. Pri výmene kladiek som trochu hromžil, lebo tieto nešli vymeniť ľahko, musel som povoliť klaviatúry páčkových ovládačov a vychýliť ich z osi aby som vedel samotnú kladku aj s držiakom vysunúť celú von. Bál som sa, že sa mi niečo rozsype a pružiny budú svojvoľne lietať po izbe, ale nič z toho. Po nasadení si už hovela na svojom mieste a o žmolení pásky by sa celé roky vôbec nemalo ani uvažovať. Ako som už písal, mechanika je veľmi dobre postavená, relatívne jednoduchá a pevná, po tých rokoch plastové časti vôbec nevykazujú znaky únavy. Základom je kovové šasi, čo treba len oceniť. Pod jeho krytom sa skrývajú dva celkom slušné zotrvačníky hnané samozrejme remeňmi. Tu by si gumičky príliš nevystačili.
Nadišiel čas na poskladanie celého stroja, poukážem na veľmi nešťastné riešenie uloženia mechaniky, pretože skoro čokoľvek čo na nej človek chce robiť, musí podstúpiť rozobraniu celého monštra elektroniky až po vnútro predného panela, čo môže mať pri týchto starých strojoch aj vedľajšie nepriaznivé účinky v podobe odtrhnutia nejakého unaveného kábla, alebo iných nepredvídateľných situácii.
Myslím, že písania o skladaní bolo dosť, na záver tejto časti iba skonštatujem, že celá skladačka prebehla bez ujmy, problémov, alebo nejakých ako som uviedol „vedľajších účinkov“. Po nasadení zadného krytu som dúfal, že som ho usadil na dlhšiu dobu a už sa ho nedotknem, ale...
V celej radosti som sa podujal na opätovné „zahorenie“ a začal mašinu testovať zo spotrebiteľského hľadiska. Samozrejme po tom čo som prebehol rádioprijímač som sa sústredil na kazetovú mechaniku. Po letmom odskúšaní základných funkcií oboch mechaník nasledovala dlhodobá skúška prehrávania. Celkom pozitívne som prijal fakt, že mechaniky spoľahlivo vypínali, nežrali pásky a chovali sa príkladne spoľahlivo. V predošlých updatoch som vás oboznamoval s peripetiami, ktoré nastali po zložení prístroja a jedinci s lepšou pamäťou evidujú, čo sa stalo asi po vyše hodine hrania. Nakoľko sú ale updaty z repasácie zrušené a všetko je pretavené do tohto článku, uvediem, čo sa vlastne stalo.
Ako prvá šla na zahorovanie prehrávacia mechanika. Myslím, že prehrala celú jednu C-90 kazetu bez problémov a po vložení druhej 90-ky kazety zhruba po 10-15 minútach to začalo. Pustil som si jednu kazetu z koncertu Richarda Müllera – Müllenium live. Kazeta si hrala a zrazu sa obrátky rozbehli na maximum a motorček v mechanike si užíval plných 17,2V napájania bez regulácie. V prvom momente som si myslel, že kazeťák požmolil pásku a tá sa začala po uvoľnení zase navíjať na unášač. Situáciu zachránila manželka, ktorá mašinu vypla a dobehla za mnou s panikou do sprchy, že z kazeťáku hrajú zrazu namiesto Richarda Müllera šmolkovia! No nič sa nedá robiť. Ideme rozoberať. Čo sa stalo? Pustím motor, skúšam krútiť trimrom, nič sa nedeje. Takže ak tam nejaký je, tak to bude riadiaci integráč na motor, odborne - cudzojazyčne povedané DC motor controller LA55xx. Strašne sa mi nechcelo do rozoberania motora a z tejto mojej nechuti ma vytiahol jeden člen fóra Svetelektro s nickom Jozko95, ktorý mi dodal odvahy a že nech ten motor opatrne otvorím a nezlomím pri páčení DPS, že to nie je problém, on už takýchto motorov rozobral niekoľko. Posilnený odvahou som nakoniec ten motor rozobral, ale až tak jednoduché to nebolo. Ten kovový kryt na ňom držal tak pevne, že som myslel, že ho odtiaľ nedostanem. Robil som to samozrejme s motorom nasadeným, v mechanike, takže o to opatrnejšie bolo treba postupovať pri mechanických páčeniach. V istej chvíli kryt povolil a preletel izbou. Po skontrolovaní, čo sa mi ešte podarilo urvať (nič!) a sňatí izolačnej vypchávky sa mi naskytol tento pohľad. Skvelé! Doska s pripečenými plošnými spojmi (DPS) na vývodoch controllera zospodu vypovedala o tom, že na tento integráč boli vyvíjané až príliš vysoké nároky. Predpokladám, že pri tom ťahu motora musel dávať dole tých 17,2V na 12, alebo dokonca 9V a chcieť po ňom aby sa neupiekol bez upevnenia chladiča a v zavretom nevetranom priestore, ďakujem pekne, tomu sa hovorí vysoký nárok. Odišiel, čo iné mu ostávalo. Pravdou je, že ten chladič tam ozaj nie je kde do motorčeka zaimplementovať. Tak sa trápil.
Nikdy som takýto motorček nerozoberal, tak som začal dumať nad tým ako to urobím. Samozrejme som milú dosku začal ťahať von s nádejou, že sa mi ukážu kontakty samotného motorčeka. Nie, zas tak jednoduché to nebude a začalo mi dochádzať, že ten motorček bude asi priletovaný na DPS a tak aj bolo. Dva kontakty boli prestrčené von cez stranu súčiastok na DPS. Pod integrovaným obvodom to vyzeralo asi takto, ožehnutý bol aj cuprextit na strane súčiastok. Po výmene integráča už bolo všetko ako má byť, trimer reagoval a mohol som skladať. DPS som do vnútra motorčeka usádzal asi na tri krát, lebo ho bolo treba usadiť presne centricky, aby sa oska rotora nedrela o okolité steny. Tie šúchavé zvuky boli hrozivé, ale o malú chvíľu boli minulosťou. Ešte nastaviť obrátky motora na požadovanú úroveň a hotovo. A tak aj bolo. KONEČNE HOTOVO!!! 

Časť druhá – konštatovanie

Túto časť chcem mať čo najskôr za sebou. Tu mali nasledovať chválospevy aký je ten rádiomagnetofón super, ako hrá, ako znie...
Na začiatok stručne opíšem, o čo sa pri tomto modeli jedná. Je to dvojkazetový rádiomagnetofón s rôznymi doplnkovými funkciami ako APLD (Auto Program Locate Device), SHARP Super noise reduction, multi amp systém, DUBBING, MIC mixing a mnohými bežnými šperkami ako sú LOUDNESS, MANUAL REC CONTROL, STEREO MUTE, SW FINE TUNING, atď, atď. Podrobnejšie špecifikácie si môžete nájsť na bežnom internete aj s pokecmi.
Ja mám potrebu sa vyjadriť iba k dvom stránkam veci. Dizajnovej a zvukovej.
Dizajn: Nič krajšieho pre moje oko som na svete nevidel. Na svete sa vyrobila hromada možno ešte lepšie vyzerajúcich mašín, ale táto GF-777 má svoje čaro. Dokážem sa na ňu dívať veľmi dlho a vždy na nej nájdem niečo, čo ma fascinuje. Neľutujem, že som za ňu vyvalil to čo som vyvalil, našťastie sa mi ju podarilo dať do veľmi dobrého stavu, oku priam lahodí a to je dôležité. Takže po dizajnovej stránke je to výstavný kus nábytku, som veľmi spokojný.
Zvuk: Tu je kameň úrazu. Myslel som si, že tento stroj bude aj tak hrať ako vyzerá, ale je to omyl storočia! Neviem čím začať, ale asi odspodu. Basy sú dosť plytké a strašne tupé. Na to ako bojovo vyzerá vôbec tak neznie. Dá sa prirovnať k prísloviu „Pes, ktorý šteká, nehryzie“. Zosilňovač má prídavnú funkciu SUPER WOOFER, ale tú mám nastavenú štandartne v strede, nemá zmysel pridávať a robiť si z neho subwoofer. Reproduktory nestíhajú a akonáhle človek vytne basy, membrány idú vyletieť z magnetu a akurát to prdí. Iste, prístroj má ako-tak hutný zvuk, ale iba potichu pri zapnuom LOUDNESS a ako som povedal, pri inom modeli by sa dalo povedať, že je zvuk postačujúci, ale toto je King of boomboxes, takže tu je latka posunutá o dosť vyššie. Výšky idú na úkor basov. Akonáhle to duní, necinká!
Použijem výkrik z rozprávky Hansa Christiana Andersena, Cisárove nové šaty, o kráľovi, ktorý šiel pred davom ľudí bez oblečenia, ale všetci poddaní kričali aké sú tie kráľovské šaty, ktoré mal mať údajne na sebe krásne, aj keď pri tom na sebe žiadne nemal. Ale čo sa nestalo, z davu sa ozval výrik: „Kráľ je nahý!“ Jeden človek (dieťa) sa vtedy odvážil vysloviť realitu a neklamnú skutočnosť. V našich končinách som to ja, aj za cenu toho, že ak raz nebudem mať na chleba a budem musieť 777-čku predať, nemôžem niekomu tvrdiť že je to výborný stroj po všetkých stránkach, keď som v riadkoch vyššie tvrdil niečo úplne iné. Ale radím sa medzi ľudí s chrbtovou kosťou a kožou na papuli, na rozdiel od mnohých iných, ktorí vedia, že je kráľ nahý, ale pritom ospevujú jeho krásu a dokonalosť. Takíto tlčhubovia majú svoje dni spočítané a takéto praktiky sa im raz vrátia aj s úrokami. Sú to silné slová, ale je to jedno z mojich základných filozofických pravidiel: „Dané slovo platí“, ak niekomu niekedy poviem že veci sa majú ABC, nebude skutočnosť taká že reálne sa budem chovať neskôr ako XYZ. Takže zvukové resumé je žiaľ také, že ospevovaná kultová legenda medzi boomboxami má podľa mňa iba priemerný zvuk. Potenciometer na basy je viac v pravej krajnej polohe ak nie naplno a výšky, tie sa hľadajú veľkou sviečkou. Z predného panela na nás spoza predných krytov zazerajú rešpektové horny, ale za nimi sú obyčajné papierové prdítka, ktoré chrastia slabými výškami. Toto bolo moje najväčšie sklamanie! 
Zabudol som na niečo? Áno, nepochybujem, ale napísal som viac než dosť. Zámerne neopisujem funkčnosť šperkových funkcií ako napr. dubbing, karaoke, cut, edit, APLD. Až budem mať používateľský manuál, možno sa na to podujmem. Som rád, že mašina funguje tak ako funguje.
Na Slovensku ani v Česku podľa mňa nie je www stránka, kde by sa tomuto modelu venovalo toľko pozornosti ako tu. Celý článok je vyjadrením mojich pocitov bez akéhokoľvek ovplyvňovania a falošných emócií. Tak ako píše realita a ako sa veci skutočne majú.


Ďakujte sami sebe, že ste prišli až po tieto slová. Je to neklamný znak vašej bezhraničnej trpezlivosti a lojality voči mojim antihemingwayovským literárnym úletom. Nakoľko je Sharp GF-777 všeobecne svetovou kultovou, ale pre mňa žiaľ iba dizajnovou záležitosťou, je slušné zahltiť kvôli nemu aj patričný webový priestor.

Peace for all good people!

Sharp GF-777 www.boombox.skSharp GF-777 www.boombox.sk
Sharp GF-777 www.boombox.skSharp GF-777 www.boombox.sk

 
 

 

Ďakovačka: Mojej vytrvalosti neúnavne po všetkých kútoch intenetu hľadajúcu tento BOOMBOX a šťastnej náhode, že sa našiel niekto, kto mi ho predal. To je všetko. S ostatnými vzniknuvšími okolnosťami sa časom určite zmierim.

Rok výroby: Zatiaľ nezistené, ale tento model sa vyrábal v rokoch 1982 - 1985
Skutočná váha:  12,3 kg so šnúrou, prachom, špinou a bez 3 malých gombíkov
Rozmery d x v x h: 74,5 x 38 x 17
cm

 

Späť na zoznam Boomboxy

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!  .
| + -