tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 39 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok
BOOMBOX.sk - Fórum

Témy prenesené z boombox.wbl.sk

Uzamknuté, nové témy budú automaticky zmazané
COFI_NO_PUBLIC_WRITECOFI_NO_PUBLIC_WRITE_LOGINCOFI_ORCOFI_NO_PUBLIC_WRITE_REGISTER
COFI_GOTO_LAST_ENTRY
Fórum  » Témy prenesené z boombox.wbl.sk  » Analogova vs. digitalna hudba
boombox.wbl.sk

boombox.wbl.sk
9 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
19.03.2011 21:55

Analogova vs. digitalna hudba

Analogova vs. digitalna hudba
Edy
datum: 13.11.2010 21:53:40

Ako začať!? Posledných cca. 6 rokov, odkedy pribudol do mojej domácnosti PC a neskôr MP3 prehrávač, DVD, stal som sa, teraz je mi už jasné, že obeťou entít ako napálene CD, DVD, MP3..., obeťou masívneho bezhlavého zhromažďovania, kompilovania skladieb, konvertovania hudobných formátov... Keďže momentálne je počúvanie hudby môj asi jediný časovo dostupný spôsob relaxu, rozhodol som sa užiť si ho poriadne a "vrátil" som sa k svojej NC 300-vke a k platniam. Neviem (niektorí moji známi tvrdia, že si to nahováram), ale vo zvuku z LP alebo aj MC (ktoré nevyšli z digitálneho štúdia) ja osobne počujem väčší "priestor", pestrosť farieb zvuku a bohatosť jeho tónov. Pri počúvaní LP z vedľajšej izby mám pocit, že mám v byte kapelu... Moje ucho, si spomenulo na kvalitu, na ktorej som vyrastal... Čo bude asi vo veci? Ak dobre počítam, tak jedno CD-čko nech má 700 MB = 734 003 200 B = 5 820 025 600 bitov. A to je všetko z "jeho strany"... A o formáte .mp3 ani nehovoriac. Ak dobre rozumiem princípom analógového a digitálneho záznamu, resp. reprodukcie, tak na CD máme spočítateľné a hlavne KONEČNÉ množstvo hudobných informácií. A čo LP alebo MC? Tieto nosiče sú z matematického hľadiska nosičmi NEKONEČNÉHO a nespočitateľného množstva hudobných informácií, ktoré sa fyzikálne realizujú v dvoch vlastnostiach zvuku, ktorými sú výška a farba. Ak ste matematicky zdatnejší viete, že nekonečný počet je raz nekonečný, ten konečný (aj keď číslo 5 820 025 600 sa zdá byť "veľké") sa s ním nedá porovnať. Ich rozdiel je tiež nekonečne veľký... Digitálna hudba predstavuje oproti analógovej orezanie nekonečného množstva informácií...Informácií, ktoré sme schopní vedome, či podvedome zaznamenať a ktoré formujú náš sluch. Fandím všetkým, ktorý vlastnia doma aspoň jeden LP alebo MC prehrávač a originálny nosič a hudbu z neho púšťajú svojim deťom... Pustením jednej piesne z LP si doprajeme VIAC farieb a tónov ako počúvaním všetkých CD-čiek na svete...

Pocity sú v poriadku
Eduard, site admin www.BOOMBOX.wbl.sk
email: boombox@wbl.sk
datum: 14.11.2010 12:10:07

Mať tvoje problémy ako začať! Ale ako na toto čo si napísal čo najkratšie reagovať??? To je problém! Presne to, čo sa stalo tebe mám aj ja. Digitalizácia a všeobecne, ľahší prístup k hudbe, ktorú sme kedysi vedeli zohnať iba na kazetách a vinyloch z burzy nás núti k fetišu zhromaždiť čo najviac zameškaného na našich harddiskoch aby sme si naplnili pocit, že sme to predsa len zohnali. Je iné počúvať staré zašumené kazety alebo platne na aparatúre, ktorá síce hrá pekne, ale nie je to high end a niečo úplne iné, keď si náš obľúbený vynil donesieme ku kamarátovi, ktorý ma aparát že by si za to kúpil dve oktávky! Nie, nie je to pocit, že staré veci hrajú na starých veciach dobre. To iba elektropriemysel zhodil latku kvality na tú úroveň čo je dnes v obchodoch. Áno, kúpil som si moje prvé CD, bola to kapela Crusaders a v ten deň ešte jedno Mezzoforte, bachol som to do CD prehrávača a ladil ekvalizér ako šialený a nechápal som kde sa podela dynamika a nejaký normálny zvuk! Ako je to možné? Na decku mi drahá chromdioxidka hrala lepšie ako z tejto nalisovanej placky. Požičal som si od kamaráta LP platňu s tým istým Mezzoforte aby som porovnal CD s vinylom. Bolo to zlé prebudenie sa. Vitaj v novom svete, vravel som si. CDčko hralo akoby zvuk udieral do pryžovej gumy a výšky boli nejaké zhlučené do nejakej frekvencie, proste tento pocit, ktorý som mal neviem presne vyjadriť. Písal sa rok 1991 a ja som definitívne pochopil, že už bude iba horšie a vyvaľovať také drahé peniaze aj keď za originály bude fakt sypanie peňazí do kanála. Presuňme sa o niekoľko desiatok rokov dopredu. Kde sme dopadli dnes? Mladí ľudia sú zdegenerovaní počúvaním formátu MP3 a myslia si, že toto je štandart a takto má kvalitná hudba vyzerať. Veď je to v bitrate 320kb/s, to je kvalita nie? Počujem, čo sa dnes produkuje z hľadiska hudby. Čo je to za zvuky? Tie paškvilné sample imitujúce klasické zvuky? Prečo sa musí spevákov hlas umelo modulovať aby ladil? Prečo sa klasické bicie podfarbujú umelými samplami? Aby lepšie zneli?
Kto nás nechápe, nestrácajme čas vysvetľovaním čo je analóg a čo je digitál. Poznám jedného nemenovaného rockového gitaristu, ktorý mi poskytol materiál na nový album čo čerstvo zmiešali a chcel vedieť ako to znie. Zistil som že ako jediný som mu povedal to, čo si myslím. Prvé čo som sa ho spýtal, či to nahrával na HDD, alebo na analóg, lebo keď je to analóg, tak je to nejaké zmršené a znie to ako keď líže človek nanuk cez igelit. Bol zhrozený, pretože niekoľko týždňov si hádzal korunou či nemá radšej točiť na analóg, ale zvukári ho presvedčili že digitál je už v kurze, takže to bude úplne OK. A to nemám uši zo zlata a vôbec sa nepovažujem za odborníka v oblasti ponímania zvuku.

Na záver: Človek pracne dostane pekný zvuk z niečoho, čo pri masteringu nakoniec zabije digitálnym záznamom. Nie je to k ničomu. Preto si rád doma púšťam veci s klasických záznamov a kašlem na to že sa mi niekto vysmieva, že som predpotopný a počúvam platne a kazety.

krtek
datum: 21.11.2010 00:54:09

Mě spíš zajímá co je to za hudbu,než jestli má konečnou nebo nekonečnou technickou kvalitu.To jsou takový salonní hifi řeči,který mě moc nezajímají.Jo asi je to tím,že nemám doma žádnou hifi sestavu za sto litrů a ani mi nechybí
Hudbu si stahuju většinou v MP3 a 320kbps bývá to lepší,co se dá najít.Analogovej zvuk mám rád,ale kde k němu má člověk přijít? Mám si v bazaru kupovat starý elpíčka s Gottem a Zagorkou? U punku nebo DNB je stejně šumák nějaká kvalita,hlavně že je kravál
Nějakej ten funk bych si chtěl na vynilu nebo kazetě sehnat,ale to proto,že mě současnej funk nebaví.Dneska nejen že to má digitální zvuk,ale ještě používají místo staré dobré basy nějaký škrčení ze synťáků,aby to hrálo i na mobilu.Pak to na tom mobilu hraje jakýsi pseudo basy,ale na normálním přehrávači mi to není příjemný.Tohle mi vadí plus ještě ořezávání špiček.Mám rád,když mi boombox hraje pěkný basy a výšky,třeba když si zapnu nějakej jazz v rádiu a jsem spokojenej.Konečno a nekonečno zvuku radši neřešim,to bych mohl stejně tak řešit,proč nemám místo koupelny orientální lázně s bazénem.

Pre Krtka
Eduard, www.BOOMBOX.wbl.sk
email: boombox@wbl.sk
datum: 23.11.2010 17:35:04

Tak to si ešte nepočul salónne reči hifistov o pozlátených kábloch a stratách, keď použiješ kábel s nízkym obsahom zlata atď. Áno, v prapodstate je záujmom pátrania čo je to za hudba. To už ako znie je dôsledok kvality archivácie na danom médiu, alebo požiadavky poslucháča na kvalitu. Veľmi pekný pojem: "Nekonečná technická kvalita" Ale o tomto to určite nebolo. Tak veru, takéto zostavy sú veľmi drahé a tiež na to nemôžeš pustiť hocičo, o MP3 ani nehovoriac. SACD, kvalitné LP platne, prípadne nadupaná a dobre nakŕmená METAL kazeta, to sa dá. Tiež ma táto sféra neťahá. Dorbý zosilňovač čo nešumí a bedne ktoré zahrajú basy, výšky, nejaký ten stred, to mi stačí. tento víkend som dotiahol domov výborné Tesla reprobedne. Žiadny high end, iba dobrý zvuk obsahujúci všetko čo má.
MP3 je dilema. Aj 320kbps je iba kompresia, ale komu to stačí je spokojný. Na normálnom zariadení sa to ani nepostrehne, ale skús tú MP3 prehrať na nejakej šlehe, kde "iba" repráky stoja vyše 100.000 + aparát k tomu. Myslím, že sa človek hneď uvedomí.
Dobrá otázka: Kde dnes prísť k analógu??? Jediná cesta je už hádam iba ten nepoškvrnený vynil. Ja ich mám zopár doma z 80 rokov, ale tie LPčka nie sú v 100% stave, lebo som ich hral na Tesle s kryštalickou prenoskou a do blba, takže majú tie najlepšie roky za sebou. Všetky tie jazzy, funky a celé 80 roky mám prevažne v MP3, alebo originál CD. No práve, kdeže sa dneska robí niečo na ten spôsob, že vzadu počuť neopakovateľný zvuk Fender Jazz Bass? Tie synťákové basy je fakt pekelný shit. Ešte na margo toho, pozeral som si tvoje videá minule a napriek tomu že si robil čo si mohol, tie tvoje boomboxy majú pekelne dobrý zvuk! Ja sa na Slovensku k takým veciam asi nikdy nedostanem. U nás to proste nie je! Nikto to neponúka a každý si to chrtí doma. No a potom mi niekto také niečo ponúkne za 150-200€ ako absolútnu raritu. Nuž ale kto hľadá, nájde, ale to hľadanie je vysilujúce.

Re: Pre Krtka
krtek
datum: 23.11.2010 23:51:20

Reakcia na príspevok od "Eduard, www.BOOMBOX.wbl.sk"Pre Krtka

To už snad ani nejsou salonní řeči,ale obsesivní deviace
Myslím že není nutný aby z krabice na stolku lezl zvuk naprosto identickej s tím co je ve studiu při nahrávání.Stačí zajít na koncert nebo do lesa a mám super HiFi prostorovej zvuk i s obrazem
Ten zvuk ve videích se nesmí brát moc vážně.Jednak je několikanásobně přežvýkanej a zkromprimovanej a při natáčení se ještě nahrává i zvuk kamery nebo bzučení externího mikrofonu.Dřív jsem právě kvůli tomu natáčet videa nechtěl,ale teď mám dost času a nudím se,tak to beru jako zábavu.Stejně většina takových videí na youtube jsou úplný sračky natočený mobilem někde potmě,tak jsou lidi zvyklí Ty svoje mašiny natáčet nebudeš?
V reálu má taková Aiwa TPR-985 nebo sovětskej stroj Běrestě 004 nádhernej zvuk.Radost poslouchat! A stály mě na Aukru pár stovek korun.Všechny boomboxy mám z Aukra.Kdybych to dělal jako ty a čekal kdo mi co donese,tak bych neměl nic.I když je to teda někdy kupování zajíce v pytli.Někdy je v aukci krásnej stroj u kterýho slintám blahem a je tam jenom nějaká rozmazaná fotka a u ní napsaný "rádio s kazeťákem sběratelský kousek zn.Hitashi" a když se prodejce zeptám jestli funguje,odepíše že nemá šňůru a nemůže ho vyzkoušet..Ale naštěstí se mi ještě nestalo,že by mi přišla jenom vybrakovaná skříň nebo tak něco..

Pre Krtka
Eduard, www.BOOMBOX.wbl.sk
email: boombox@wbl.sk
datum: 24.11.2010 08:53:39

"Obsesivní deviace" - súhlasím. Ministerstvo zdravotníctva by malo zaviesť kód na túto diagnózu.
Samozrejme, že ten zvuk videí sa nemôže brať vážne, nie je verný reálnemu prednesu. Napriek tomu však tie tvoje mašiny hrajú nádherne. Dokážem si predstaviť ako to hraje v reále po odrátaní kompresie a všelijakých iných povinne voliteľných parazitov, klobúk dole, veľmi by som sa musel hrabať v mojej zbierke aby som našiel rovnocenného partnera. YouTube je plný sračiek z mobilových mikrofónov a kamier, to je práve dôvod, prečo ja nemám zatiaľ svoju zbierku nafilmovanú. Chcem aby to vyzeralo a znelo rovnako ako u teba a malo to určitú úroveň. No a na to potrebujem čas, ktorý síce mám, ale rozvinutie plachiet, pozadí, svetiel je onania, takže na to potrebujem snáď aj celý deň, aby sa mi to oplatilo rozoberať a rozprestierať. Okrem iného, nemám prefotenú ani zbierku zo začiatkov. Tam sú tie fotky dosť o ničom a chcel som urobiť nové, s lepším svetlom a už normálnym pozadím.
Ďalšia vec: Kamera. Nemám kameru, všetky čo som si doteraz kúpil boli shity a rozhodol som sa, že ak budem chcieť kameru, tak pod 1000€ nejdem. Mám Nikona D90, čo vraj dokáže robiť HDMI video, ale tam mám problém s objektívom, ostrenie je iba manuálne, nakoľko je to foťák a nie kamera a keď sa točí video, treba doostrovať. Dosahuje sa síce výborná hĺbka ostrosti, ale malý odjazd a je to slepé ako Bocelli s Wonderom dokopy. Doostrovať to na síce veľký, ale pritom malý LCD displej je lotéria a v reálnom čase neestetické. Žiaľ, mám takú zásadu akú mám, ak niečo robím, tak poriadne. Manželka je z toho niekedy zúfalá ako sa do vecí zakusnem ako bullteríér a nepustím kým to neni tip top, ale už si zvykla. A ja tiež .
Takže YuoTube kanál už mám, akonáhle bude príhodný čas, ktorý ako sa dívam už som sľuboval na stránke v Novinkách 24.8.2010, že tam uploadnem aj svoje veci, tak by som nejaké videá vyrobil, ale vravím, chcem to urobiť poriadne, tak potrebujem na to dobrú kamerku. Vidím že si ma "predbehol", ale to je správne. To by ma malo tiež motivovať.
Zháňanie nových mašín: Slovensko je zakliaty trh. Keď vidím čo sa na CZ aukre predáva mašín, chce sa mi plakať. U nás je to totálne mŕtve a nikto sa neodváži dávať aukcie čo len od eura, nieto od korunky. Dennodenne okupujem náš inzertný portál Bazoš, mám všade inzeráty a aktívne šmejdím po burzách a blšákoch aj v Rakúsku, ale to je hotové smetisko. To sú vyslovene kontajnerové kusy a nezaujímavé. Tým by som si akurát zapratal byt ale efekt žiadny. Už teraz mám plnú kapacitu a obávam sa, že niektoré menej zaujímavé veci budú musieť ísť preč. Fakt by som sa už najradšej sústreďoval na veľké japonské kravy s veľkými reprákmi a striebornými gombíkmi, ale tu na SK toho neni a keď je, tak za to nevedia čo pýtať s odvolávaním sa na historickú hodnotu, ale pritom tam nejde mechanika, rádio iba šumí... To je mentalita. Ja chápem, že za to v Tuzexe vyvalili niekoľko tisíc korún a to bola iná mena, ale to je 30 rokov a všetko je unavené polofunkčné, tak za to nemôžu toľko pýtať. Ja som za svoje 8 ročné auto vyvalil ťažké prachy v tom najblbšom období a dnes majú ľudia problém mi za to dať čo len 2500€, pritom je vo výbornom stave. Tak čo, radšej si ho nechám, pretože kúpiť si nové auto aby mi ho dementi čo nevedia parkovať otĺkavali pred panelákom, tak to by som ťažko prežíval. Posledný prípad dnes ráno. Taký oder od dverí jak hovado a pritom som stál úplne ukážkovo. Takže nie je to až tak, že preto nič nerobím, alebo málo, ale ja mám problém kúpiť si niečo cez inzerát na dobierku a doma zistiť, že je to v inom stave ako bola fotka. Posledný prípad http://boombox.wbl.sk/TESLA-SM-260.html#1 . Majiteľ sa dušoval v akom to je fajn stave atď. a pritom ukradol fotku z internetu a tváril sa že OK. To je fajn, že si s tým nemal doteraz problémy, ale ja na toto mám smolu. A ďalšia vec, veľa predajcov z CZ aukra odmieta posielať do zahraničia a prepravné náklady sú tiež dosť vysoké. Proste mačka vo vreci. Ja viem, existuje aj negatívny komentár, ale z toho ja mám prd. Síce predajcovi to uberie na baterkách, ale v konečnom dôsledku si to vždy nejak ukecá a život ide ďalej. Takže takto je to u nás. No a na koniec, odmietam v nejakom http://www.retro-shop.eu/product_info.php/cPath/67/products_id/20164?osCsid=779007gd8b4qvi89sc97sggkr0 kupovať starú povysávanú kraksňu za 350€. A vraj najhľadanejší model! To ešte nepozná GF-777. Najhoršie je to, že viem za koľko ten črep človek kúpil, takže o to horšie sa mi díva na koncovú cenu.

Tak já poslouchám relativně často z Gramofonu, protože
velus
datum: 12.02.2011 11:55:05

prostě ty desky mám, byly doby ,kdy jsem kupoval ve výprodeji desky LP lucpouštím di ie bílá za 15 i děvět. Pouštím to do beden canton LE 190, které jsou ovšem předimenzované pro můj pokoj 4x5 metrů. Ovšem cena byla super a byly v pořádku. Regálové by byly lepší na tu hubu ,co poslouchám.

Můj gramofon dokáže hrát jednu stranu několikrát za sebou ...
tak k němu nemusím pořád chodit, když to poslouchám třeba jako menší kulisu ke čtení




 
Fórum  » Témy prenesené z boombox.wbl.sk  » Analogova vs. digitalna hudba
| + -