tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 51 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok
BOOMBOX.sk - Fórum

Voľná diskusia

Tu môžete diskutovať o všetkom možnom
COFI_NO_PUBLIC_WRITECOFI_NO_PUBLIC_WRITE_LOGINCOFI_ORCOFI_NO_PUBLIC_WRITE_REGISTER
COFI_GOTO_LAST_ENTRY
Fórum  » Voľná diskusia  » zvuk vintage komponentov
Vlado

Vlado
3 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
10.03.2013 17:25

zvuk vintage komponentov

Zdravím všetkých nadšencov starých a krásnych hi-fi prístrojov.Pred týždňom som sa stal majitelom dvoch vintage komponentov Sony TA313 a ST21AL.Ten zvuk to je iná káva ako tie dnešné lacné plasty z Číny.V druhej izbe mám ešte aj hig end zostavu,ale to je iná cenová a zvuková kategória.Ako píšem,mám to doma týždeň a nejdem sa tej muziky dopočúvať.Aj tie fm rádiá z tunera pekne znejú.Mám na mysli hudbu,nie správy-tie nikdy nepočúvam,skazili by mi náladu,vtedy počúvam hudbu z cd prehrávača.cez ten stárý soňák to hrá tak teplejšie-nie je to také ostré.Ale myslím že to všetci na tomto fóre poznáte.Len vyjadrujem svoje dojmy zo staro-nových komponentov.Čo sa týka toho tunera,tak už dlhšie vlastním ešte jeden lepší kúsok.Čo sa týka vzhladu je Sony krajší.teraz hovorím o šedivej myši.Je ňou analogový tuner NAD 4020A.Je citlivejší ako ST 212.A kúpil som ho lacno v jednom bazáre v Brezne.
Tolko teda pre začiatok pri vstupe do tohoto fóra.Hi-fi forever!!!

PS:vyrastal so ma Tesláckych komponentoch a chodil som obdivoveať do tuzexov krásne,ale neskutočne drahé japonské mašinky.




 
Eduard

Eduard
90 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
Bratislava
Slovakia
11.03.2013 17:22
Re: zvuk vintage komponentov
Vitaj Vlado!
Ehm, tak takých, čo sme chodili šmejdiť pred Tuzex je nás tu väčšina.
To je hlavný zmysel celej mojej činnosti, nezatratiť technológiu už skoro zabudnutú. Dnešní školáci už ťažko chápu, čo je to sedieť doma pri rozhlasovom prijímači a striehnuť na obľúbenú pesničku a pri jej konci mať reflexy hada, kedy do fade out-u skočí moderátor. A samozrejme, druhú skladbu treba patrične nastrihnúť, aby tam tej reči už nebolo počuť.
Bez debaty, tieto staré veci znejú veľmi pekne a aj ten hnoj, čo sa dnes hrá v komerčných rádiách sa na týchto 6 kilových krabiciach nazývanými tuner dobre počúvajú. Darmo, ten prednes je iný. V jednom obchode: Receiver Onkyo, cena 499€, 8.1 dolby digital, DTS home cinema theatre system.... Ale iste, lezie z toho zvuk, ale neviem opísať v čom je ten zvuk iný. Je taký agresívnejší, strašne tlačí na pílu, basy tvrdé, chýba taký kvázielektrónkový effekt čo mali staré tranzistoráky, len my si šanujme tieto staré veci, už nikdy z továrne niečo na tento spôsob nevylezie, kde filtračné kondenzátory budú oslavovať aj 35-40 rokov!


Eduard,
Site admin
www.boombox.sk

 
Vlado

Vlado
3 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
13.03.2013 18:22
Re: zvuk vintage komponentov
Ahoj Edo,tak sme sa už zoznámili.To čo píšeš je úplná pravda.či už počúvanie hudby zo starých poctivých analógových tunerov,tak isto aj nahrávanie z rádia za našich mladých čias.ja som z LM,tak tu som mal možnosť nahrávať z polských rádií.Tak to boli poriadni piráti.Platňa sa ešte na zápáde ani poriadne nepredávala,ale na polských fm rádiách to už dávali.A dala sa nahrať celá platňa,aj dvojalbum.Nekecali nám do toho.Jeden týždeň jedna strana LP,o týždeň ďalšia.To boli časy.a Ako som sa na to tešil.Pamätám si aj názvy niektorých relácií/Klub stereo,alebo Studio nagraň/.Už na to len nostalgicky spomínam.Čo sa týka tých 5 a 7.kanálových mašín,tak to nie je na hudbu a hlavne nie na tú zo 60 70 tych rokov.Ja to počúvam len v stereu a nemám ani subwoofer.Vela mojich známych už prešlo do klasického sterea.Obyčajná Yamaha v stereu,hrá lepšie ako nejaký drahý 5.kanál.
Ešte by som sa ťa chcel opýtať na reverb v TA 313-ke.ako sa to dá využiť.myslím že asi len cez mikrofónny vstup.Ak mi niečo poradíš budem rád a vopred ďakujem.

S pozdravom Vlado z LM.

Upravil Vlado - 13.03.2013 18:43




 
Jaro

Jaro
1 COFI_POST
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
14.03.2013 13:48
Re: zvuk vintage komponentov
Caute vsetci ! Zdravi Jaro. Dnes som sa prihlasil na tieto stranky a velmi sa mi pacia. Najskor sa chcem ospravedlnit za svoju slovencinu, som rodily Moravak. A potom este za mekcene, dlzne a ciarky, pisem na mobilu a potom je to zdlhave. Suhlasim zo vsetkymi, co pisu o krasnych starych "masinkach". Aj ja som chodil pred a do Tuzexu a moj hadam treti tape deck bol Technics RS M 235 X. Premna vrchol techniky s DBX a aDolby ... Hral krasne a dlho a az na zaklade toho, ze odisiel do HiFi neba, zacal som patrat o inych deckoch.Samozrejme, patril ku tomu zosilovac Transiwat TW 40, bola to stavebnica, kupena v HiFi klubu v Praze, A ku tomu doma postavene bedne. Zesik hra u synovca na Morave, Technics je uskladneny a teraz mam Sony TCK 850 ES, Sony TCK 870 ES a sony TCK 333 ESJ. Prve dva kupene viacmenej nahodou a ten treti cielene. Ano, velmi sa mi pacia casette tape decky, hlavne ich technika. NIKDY sa to uz nebude opakovat a ja som rad, ze som toho bol sucastou, aj ked som ci mohol splnit sny az teraz.Mam rad analog, aj ked pcuvam aj CD. Zatial tolko. Nechcem aby to byznelo ako vycet toho co mam. Len chcem povedat, co ma zaujima.Technika. Prekrasna a neopakujuca sa. Zdravi Jaro.



 
Eduard

Eduard
90 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
Bratislava
Slovakia
14.03.2013 21:52
Re: zvuk vintage komponentov
Ahoj Vlado.
Tak poľské hit - rádiá sme tu my v okolí Bratislavy nemali, ale zato nás výdatne kŕmila stanica Österreich 3, čo bolo síce zakázané, ale ticho tolerované. Pamätám sa ako za socíku v jednu slnečnú nedeľu polovice 80. rokov prišla hliadka príslušníkov Verejnej bezpečnosti do zmrzlinárne v Prievoze a prikázala preladiť túto stanicu pod hrozbou zabavenia veci a predvedenia na výsluch. Dav lížúci zmrzku z kornútkov a pohárov na terase hrobovo stíchol a čakal nejakú drámu, ale všetko sa vyriešilo bez slova. Rádioprijímač Tesla Domino visiaci na kabátovom vešiaku bol zvesený, vypnutý a hliadka odišla. Vtedy som to chápal, avšak dnes to nedokážem mladšej generácii vysvetliť. Bola to skrátka taká doba.
Ďalšia vec, áno, éra 5.1, 7.1, 8.1 zvuku je v plnom prúde a ľudia zabúdajú na ten prazáklad. Stereo! Iste, vychutnať si film na čo len 5.1 je určite dobrý kinozážitok, ale ozaj iba na filmy, prípadne dobrý koncert v DTS. Ale to je všetko. Dvojkanálovú hudbu tieto zariadenia však už reprodukovať tak, ako by sa na starú mašinu patrilo, nedokážu. Áno, dnes sú tie brutal domáce kiná stavané tak, že hlavné repráky nevedia ani basy, všetko ostáva na subwoofer.
Čo sa reverbu týka v TA-313, áno, ten reverb funguje iba v mikrofónnom vstupe. Nechápem zmysel, ale vtedy sa myslelo úplne inak. Bol to pekný šperk ako doplnková funkcia.


Eduard,
Site admin
www.boombox.sk

 
Eduard

Eduard
90 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
Bratislava
Slovakia
14.03.2013 21:58
Re: zvuk vintage komponentov
Ahoj Jaro, tak isto ako Vlado, patríme ku generácii, ktorá vyrastala na iných princípoch, ktoré tu ozaj nemá zmysel vysvetľovať. V podstate tomu každý rozumie.
Tvoju slovenčinu nerieš, mne to ani neprišlo. Mnohí naši by sa za tú svoju slovenčinu mohli hanbiť.
Výčet tvojich deckov v zbierke? Sem s ňou! Prečítaj si na Úvodnej stránke text o možnosti zaradiť sa do vizitkára našich boomboxerov, nafoť svoje mašiny, stiahni si inštruktážny word a o pár dní tu ľudia budú obdivovať tvoje krásky!


Eduard,
Site admin
www.boombox.sk

 
Vlado

Vlado
3 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
18.03.2013 17:11
Re: zvuk vintage komponentov
Ahoj Edo a všetci stereo hifisti!Tak sa mi zdá že som nahodil celkom dobrú tému do diskusie.Dúfam že sa ozve viac nadšencov hi-fi zvuku a pochváli sa svojími skúsenosťami,poprípade hifi škatulkami.To čo si poradil Jarovi ohladom uvedenia jeho komponentov na stránkach Boomboxu,sa mi zapáčilo a skúsim to aj ja.Teraz v sobotu som zohnal staré hi-fi repráky Philips.Celkom zachovalé,lacné a hlavne pekne hrajú.Sú z rokov asi 1971 až 1974.Neviem presné označenie,to tam nebolo.A ko som spomenul,majú super zvuk,aj na poklep sú tuhé.Nie je to síce Dynaudio Contour 1.8 mk II,ktoré tiež mám.Možno keď ich hodím na stránky,budeš vedieť čo je to za typ reprákov.Ja som ich hladal aj na internete.bolo tam vela Philipsov ale tie čo mám tam neboli.Ale to nič,hlavne že sú doma a majú krásny starý zvuk aj dizajn.Tak zatial to je všetko,ahojte.

Upravil Vlado - 18.03.2013 17:12




 
Eduard

Eduard
90 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
Bratislava
Slovakia
19.03.2013 17:09
Re: zvuk vintage komponentov
Vlado, ja by som chcel reagovať konkrétne na tvoj príspevok. Neviem ako to mám povedať, aby som nikoho neurazil, ale musím uviesť na pravú mieru, že táto stránka nie je o HiFi. Dobre, takí neznalí ľudia, čo nevedia, o čom je HiFi a elektronika všeobecne, to berú tak, že áno, máme záľubu v elektronike, ktorá vydáva zvuk a automaticky sme HiFisti. Je pravda, že vo svojej zbierke mám zopár kúskov v HiFi triede, ale toto je hlavne o boomboxoch, čo teda v triede Hifi príliš nefiguruje. Áno, mám jeden kus, rádiomagnetofón Telefunken HiFi studio 1, tento kus má ozaj pečiatku High Fidelity, veď som zaňho aj kruto zaplatil. Mám však v zbierke aj komponenty, ktoré ešte nevystavujem, lebo nie sú zreštaurované, ale o tom som nechcel.
Ide totižto o to, že HiFi nie je o tom, že si niekto povie, že to dobre hrá a tým pádom je to HiFi. Norma High Fidelity je prísne zvukové kritérium podľa smernice DIN 45 500, ktorá má vo svojich podmienkach konkrétne hodnoty, ktoré musí zariadenie minimálne spĺňať. Norma vznikla v roku 1973 a stala sa merítkom kvality vtedy vyrábaných zariadení. Mňa ide roztrhnúť, keď vidím na inzercii text, že "Predám hifivežu ....kanwood... pričom je to obyčajná čínska plastová bedňa, ktorá vie akurát tak trieskať z reproduktorov všetko možné, len nie počúvateľný zvuk.
Dnes už nie je kvalitná elektronika meraná a hodnotená ako HiFi, ale Hi-End. Avšak nech mi konzervatívni zástancovia pure zvuku odpustia, nie som natoľko úchylný, že potrebujem mať špeciálny reprokábel spletaný na 3x s drôtom so zlúčeniny troch najdrahších kovov atď. v cene rovnajúcej sa môjmu ročnému príjmu.

Nebudem to tu už ďalej kaliť, ale aby bolo jasné ako to vidím ja: Pre mňa je "HiFi" niečo, čo hrá na moje uši lahodne, a nech to nemá ani regulérne označenie High Fidelity = vysoká vernosť, pre mňa to hiFi je a hotovo. Uvediem príklad. Vymenil som bezpočet reprobední a audiozariadení, určite som nemal to najlepšie, čo sa na svete vyrobilo, ale momentálne v reproduktoroch vedú trojpásmové !!!SOVIETSKE!!! reprosústavy Radiotehnika o výkone 70W a o váhe jednej sústavy 26kg - x 2 =52 kg živej váhy. Basáky, čo majú liatinové koše, pravé drevo na bedniach a kaloťáky s nezničiteľnými krásnymi sykavkami. Rok výroby 1977. A čo sa krmítka týka, tak sa mi veľmi páči zvuk receivra Nikko 7075, prípadne 3035. Jeden pán sa vyjadril, že znejú ako "tranzistorové lampy", čo som najprv bral s rezervou, až do prvého vypočutia! Je to nezmyselný slovný zvrat, ale hovorovo povedané, to je pre mňa to pravé orechové!

Takže MOTTO: Neriaďme sa časopisom (vymyslím si) HiFiStar audio, ale riaďme sa jedným z našich najcennejších zmyslov, a to sluchom!


Eduard,
Site admin
www.boombox.sk

 
velus

velus
99 COFI_POSTSCOUNTER
COFI_OFFLINE_GUEST
COFI_LOCATION:
COFI_NO_LOCATION
09.08.2013 13:40
Re: zvuk vintage komponentov
Taky jsem takto poslouchal LP z radio Katowice ... Na radiopřijímač Hymnus a to ze Zlína, tehdy Gottwaldova. Bydlel jsem na kopci otevřeném směrem na Polsko. Antena byla z dvojlinky. Radio MONO a elektronkové ... http://teslaradio.webgarden.cz/rubriky/radia-tesla/hymnus-625a ... Když už jsem se dostal poprvé k magnetofonu ,tak to byl Grundig TK-125 --- http://www.radiomuseum.org/r/grundig_automatic_tk125_1.html . Věnoval mi ho otec, když ho tyto věci přestaly bavit. Bylo mi asi 15 let. Elektronkové radio a elektronkový magnetofon.



 
Fórum  » Voľná diskusia  » zvuk vintage komponentov
| + -