tumblr statistics

Prihlásenie



Kto je online?

Práve tu sú 104 návštevníci a žiaden člen nie je on-line

Minichat

Vypnúť/zapnúť Zvuk Smajlíci História FAQ Kide Chat
18:07-- Eduard: No to sme dopadli teda! Ale je to vekom a samozrejme spoločenskými pomermi. Veľa všeličoho sa udialo, tak sa aj človek podľa toho nejak nastaví. Ja si hovorím každým rokom, že sa do niečoho pustím, ale vždy je to iba predsavzatie na Silvestra. Už sú iné priority, ale drieme to určite, nezanevieram. Uvidíme čo bude.
10:14-- Teslak: Aj u mňa priatelu už mi ostali v izbe lebo bicie, nejaké DJ prehrávače a zopár gitár.Ale neveril by si mi koľkokrát mi píšu ľudia ohľadom rady alebo opravy magnetofonov hlavne kotucakov.Ale celá zbierka je už dávno minulosť až na jeden mgf čo som dostal od kamaráta.
12:19-- Eduard: Jéééj, sem niekto aj píše? Ahoj Tomáš! No vieš, veľa vecí sa zmenilo, ale vidíš, žijem, zbierka zapadá prachom, ale pravidelne ju vysávam, takže nie je to až také zlé. Asi čakám na dôchodok, kedy budem mať na tieto veci omnoho viac času a voľnú myseľ.
13:18-- Teslak: Ako žiješ nebol som tu už niekoľko rokov
13:18-- Teslak: Ahoj Edo !
20:22-- Eduard: Zdravím, nie, 820-ku by som si chcel nechať. Tesla "expozíciou" som dosť oklieštil, nechávam si iba SM 260, 261 a 820-ku.
19:26-- glastron: zdravim eduard,nahodou teslu 820a nepredavate? dakujem
7:06-- Eduard: Palo, aj by som povedal, že je asi dobré sa zamyslieť či preferovať kvantitu, alebo kvalitu. Takže mojim plánom je oddeliť zrno od pliev a konečne na čo sa chystám už roky, zredukovať počet magičov doma. No ale je tu tá druhá zložka a to je čas. To už je horšie. Hodina denne by bol čas, ale na takúto robotu treba niekoľko hodín v kuse aby človek nestratil niť.
23:04-- PotPalo: Ono je hlavne problém s časopriestorom. Nieje čas a ani priestor. :S
17:01-- Eduard: Tak no, žijú, prežívajú, čaká sa na znovuzobudenie ktoré nie a nie prísť. :-)
14:15-- oneeeee: boomboxy ešte žijú .
18:22-- Eduard: No né, sem aj niekto chodí???? Krtek, kde máš web??? Ja žijem, s rúškom na ksichte!
14:52-- krtek: Všude to zdechlo, už to nikdo nesbírá :P
14:52-- karlosg: uz to tu zdochlo?
12:27-- Eduard: ... a posledný... :P
0:16-- PotPalo: Prvý! :P
18:40-- PotPalo: O mesiac o tomto čase už bude po Vianociach. Ako dobre. ;)
9:41-- Eduard: Aj tak to nikto nečíta a vôbec, netuším kde tá chyba je. Ja nemám čas čítať svoju vlastnú stránku! :P
16:38-- PotPalo: "webového profilu profilu " na hlavnej stránke...
18:32-- PotPalo: To jej otvoríme škárku bez sieťky, ale to je na druhom konci bytu, teda na balkóne, to by pavúky mali dlhú cestu až sem. To by trikrát zablúdili, než by sa mi sem odtiaľ dostali.
15:10-- Eduard: Ale jedno nechápem, ako tá hrdzavá mačka vie prejsť cez sieťku... O.O
14:43-- PotPalo: Aj u teba? Sedia v kúte a pozorujú dianie v miestnosti. Ja ich volám špióni. Ako sa dostanú dnu netuším, všade sú sieťky. Aj teraz tu jedného špióna mám, v kúte sa tvári že tam nieje.
12:25-- Eduard: Jáj Palino, rovnako ako nedokážem riešiť predčasný prechod žien do klimaktéria, nepomôžem ti ani v tomto. Blbá chrobač ale áno. Už sa sťahuje zvonka dnu a dom je plný spiderov.
22:22-- PotPalo: Blbá chrobač! Zase ten starý chrobák: keď sa prihlásim na boombox.sk (bez www, úvodná stránka) a kliknem na odkaz ktorý je s www na začiatku (áno, sú tu pomiešané časti stránky s a bez www), tak tam nie som prihlásený. A zrejme to funguje aj naopak. Preto som bol prihlásený kedysi dvakrát, páč to chcelo prihlásenie znova. Nejako to má rozdvojenú osobnosť, tento systém. Nech žije hmyz! :P
22:13-- PotPalo: Nič! Zabalené v troch červených krabiciach so striebornými hviezdičkami. Alebo pokiaľ predsa niečo, tak by som chcel svetový mier. Alebo aspoň svätý pokoj. :D
14:17-- Eduard: Palo zase rýpeš na moje najcitlivejšie miesta? :-) Ja mám problém s vianočnými darčekmi všeobecne a nieto ešte na boombox! Ozaj, čo chceš na vianoce pod stromček? O.O
13:16-- PotPalo: Ahóóój. Nech sa už niečo deje. Alebo sa čaká a bude to ako Vianočný darček? :D
6:31-- Eduard: Nazdar Maťo, ty telepat!!! Ešte ťa nedoštípali nadobro komáre? To som rád že si sa ozval, minulý týždeň som na teba myslel že ako sa asi máš. Super!
6:10-- yokohamaba: pozdravujem Eda a oznamujem,že žijem:-)
18:24-- Eduard: No, a to už ja nevyrábam, vôbec nič... Načo platím doménu a web? O.O

Iba registrovaní používatelia môžu prispievať do chatu, Zaregistruj sa alebo Prihlás

Fórum

Posledný príspevok

Články

JVC RC-646L

 

RC-646L

Stereo radio cassette recorder

27.2.2018

Dá sa povedať, že s rozdielom nejakého toho dňa sú to dva roky, čo som na stránku pridal posledný zreparovaný boombox. Bol to Aimor ST-804FS2.

Odvtedy ubehlo veľa vody v Dunaji a v mojom živote sa udiali za tie dva roky prevratné skutočnosti, takže niektoré zábavky, činnosti a úchylky museli ísť bokom.
Netýka sa to však samozrejme iba môjho osobného života, to je úplne vedľajšie, ale tak isto prešiel trh s boomboxami a vôbec nálada ponuky a doptytu týchto zariadení na našom trhu určitým "sebautrasením", akousi evolúciou vývoja nálad v oblasti vintage techniky. Človek by si povedal, že niektoré veci klesnú, stúpnu na hodnote, aj to tak v podstate je, ale určité mienkotvorné skupiny aj na Slovensku prispeli k tomu, že kult osobnosti boomboxov povýšili na "absolútne rarity", "výnimočné kúsky do zbierky" a ja neviem čo ešte a snažia sa nejakým vnuknutím, že niečo má x-násobnú hodnotu oproti normálu uviesť ceny týchto vecí neskutočne vysoko. Avšak niekedy zámer vyjde, niekedy nie a iba smutný pohľad na to ako má inzerát 500 videní a žiaden efekt, pretože tam trčí niekoľko mesiacov svedčí o tom, že u nás na Slovensku takéto veci nemajú v širokom dave pochopenie. Sledujem aj to, že sa upustilo od lákadiel typu vyhodím von inzerát, o tri dni napíšem že je to rezervované, potom o dva dni upravím inzerát na "predané" a po dni ho stiahnem dole aby boli oči pre plač. Samozrejme že sa vec nepredala a o mesiac aj niečo je opäť v inzercii akoby sa nechumelilo. A argument, že to je nový kus, ktorý nemá s predošlým inzerátom nič spoločné je argumentom pre jedincov čo žerú seno a nie pre mňa. Iste, nájdu sa takí čo sa zrazu vynoria z vody, vyplácnu na drevo tučný obnos peňazí a stratia sa. Aj u mňa také bolo. Ibaže to je kvapka v mori. Znova tu musím povedať, že dráždilo v podobe portálov ako eBay je hnacím motorom na takéto predražovacie aktivity. Veľakrát sa títo predajcovia oháňajú frázami "viete čo za to pýtajú na eBay?" Áno, správne, pýtajú, ale nedostanú. Sú to nahodené udičky pre solventných neznalcov, nie aukcie, ktorí v danom momente niečo chcú, potrebujú niekoho obdariť, skrátka, chcú presne to čo chcú a peniaze nehrajú úlohu. To je tak aj v iných oblastiach. Tiež sa každý deň nevytiahne 2,5 metrový sumec z vody.  Nuž ale som sa tu rozpísal a uvedomil si že toto nie je sekcia Zápisník, ale chel by som tu po dvoch rokoch uviesť do webovej zbierky ďalší exponát. 
Takže vidíte, jediné čo som za tie dva roky nestratil, je výrečnosť. To je asi to jediné čo som nestratil...


JVC 646-L - to je to o čom má byť tento článok!

Nebol by som to ja, keby nebola story. A tá je teda parádne tučná!
Od začiatku svojej činnosti mi tento rádiomagnetofón neskutočne učaroval svojim dizajnom, prevedením a vôbec, všeobecne, krásnym výzorom. Lenže, je tu lenže! Jedna vec je chcieť, druhá vec je dosiahnuť. Určite som sa chcel vyhnúť nákupu cez eBay, Aukro a podobné, na dlhé lakte spôsoby. Čakal som, že na Slovensku bude niekto, kto bude svoj kus predávať a ja ho dám ako vždy ako tak dokopy a budem sa z neho tešiť. A začala telenovela. Za tých niekoľko rokov ako by rybári povedali, žiaden poriadny záber. Iba samé biele, bezvýznamné ryby. Vždy keď som natrafil na nejaký kus, povedal som si, kúpim ho, a aha, nemá logo? Nemá anténu? Nemá... sklíčko na rádioškále? Má zotreté nápisy? Tu nie sú tie nápisy tak zotreté? A takto to išlo celé roky, až som nakoniec doma nazhromaždil podľa záznamov asi 6 kusov tohto modelu. Dokonca jeden môj známy videl ako zúfalo sa snažím dať tento model dokopy, mi doniesol ďalší kus, aby bolo z čoho brať náhradné diely. Za túto podporu, aj keď nakoniec vyšla nazmar mu veľmi vďačím, lebo priateľ sa pozná vtedy, keď podá pomocnú ruku sám od seba a nie keď iba niečo potrebuje. Dal mi dokonca aj vyrezať sklíčko, pretože na rádiu chýbalo originálne! Ďakujem pán Andrej!
Nakoniec som našiel iba 5 kusov, ten jeden je bohviekde, možno ani nie je, alebo možno je ešte hlbšie zahrabaný na povale, no ale trieskal som si hlavu o stenu. Každý mal nejaký neduh a moje pôvodné plány, že vyskladám jeden najlepší a jeden úplný vrak na súčiastky sa rozplynuli a vplyvom mojich životných zmien som nemal silu sa do tých kazeťákov pustiť a učiniť tento krok. Dlhé roky ležali takto zabalené na povale a čakali na svoj spečaťujúci osud. Ako som si dával dom dohromady, neustále ma škrela myšlienka, že mi tam zavadzia pár kusov toho istého modelu a že by sa to patrilo zredukovať. Jedného dňa som už nevydržal a povedal si, že to zmením a pustím sa do nich! Pamätám si to presne, 23.5.2017 som uverejnil v aktualitách na záhlaví tejto stránky, že 5 kusov tohto modelu JVC RC-646L je dole na mojom pracovnom stole v izbe a konečne sa podujímam na veľkú rošádu. Kecy, kecy... Celé leto ležalo 5 kazeťákov na stole bez pohnutia a sadal na ne prach a moje nervové vypätie sa stupňovalo čím ďalej tým viac. Jedného dňa som sa dokonca podujal na to, že sa fakt do nich pustím, ale dostal som sa iba po prvý kus, ktorý som
takto rozobral, ale po troch dňoch obchádzania som ho nasladko zložil späť. Dokonca prežili aj Vianoce 2017 a v tejto dobe ma prešla trpezlivosť a vykonal som zásadný krok. Tak ako zub času poznačil tieto nezreparované exponáty, rozhodol som sa ich dať na predaj ako pack na opravu v "nálezovom" stave. Všetko som nafotil, zdokumentoval a hodil na inzerciu. Netrvalo dlho a ozval sa jeden záhadný, nie príliš komunikatívny pán a zobral všetkých 5 kusov a tým mi zhodil jednu veľkú skalu zo srdca. 5 kazeťákov, čo mi pilo krv vyše pol roka nenávratne zmizlo z môjho pracovného stola, nastala nirvána a pocit uspokojenia. Dodnes dňa si tento krok neviem vynachváliť. Aj s odstupom času si hovorím, že toto by som nezvládol spôsobom mne známym. Každý jeden kazeťák by bolo treba rozobrať, ako sa poznám, detailne by som vyčistil každý roh, boli v rôznom stave, aj znečistenia, urobiť rošády tunerov, dosiek, mechaník.... Nie. Na toto by som nemal ani miesto. Aby sa niekoľko dní v izbe obchádzalo päť totálne rozbombardovaných strojov s tým že ma moja práca v zamestnaní dosť vyčerpáva a ísť do druhej poobednej, prípadne nočnej smeny doma, tak zase natoľko sa mám rád. Už by to nemalo nič spoločné so záľubou, bolo by to iba donútenie a na to moje hobby ponížiť rozhodne nechcem.

Fajn, takže som sa zbavil tŕňa v päte, ale čo ďalej? Ja tento kazeťák stále chcem!!! Občas som zablúdil na buzoš, aby som zistil akí sú nenažranci drzí vo svojich predstavách o tomto modeli kazeťáku s ich zošúchanými nápismi a poodieranými skeletmi. Už som si povedal nie, nevyjednávam, chcem kus v čo najlepšom stave, zo Slovenska a som ochotný zaň vyvaliť slušné prachy ak bude v peknom stave. S touto naivnou predstavou som dúfal, že raz príde ten deň, kedy sa môj vysnívaný kus objaví. Verím v osud a som presvedčený, že práve osud zariadil, že sa určité páky života poprepínali v pozitívny koniec. A stalo sa! Jedného pekného depresívneho večera kedy som sa pozeral na buzoš a blúdil medzi "vintage raritami" a "ojedinelými kusmi do zbierky", ktoré treba v niektorých prípadoch iba "pregumičkovať" to prišlo. JVC RC-646L - Košice, sakra, ukáž fotku! Neni možné! Ja snáď zle vidím, tie fotky sú o ničom, možno 800x600 rozlíšenie, chabé detaily, krásny kazeťák za cenu dohodou. Pozerám kto to je. No jasné, Maťo! Pred asi troma, možno viac rokmi sme si písali, že má viac týchto kazeťákov a že ešte pouvažuje a jeden mi potom pustí, a .... komunikácia sa prerušila. Prešli roky a ten istý Maťo ponúka na inzercii svoj kus navyše. Okamžite som ho kontaktoval, vedel o čo sa jedná a tak sme si popísali. Vysvetlil som mu situáciu s mojimi piatimi vrakmi váľajúcimi sa na pracovnom stole a súhlasil, s najpodrobnejším a najrelevantnejším popisom na svete mi uviedol do mailu stav tohto rádiomagneťáku. Neveril som že môže byť v takom stave. Ja som zvyknutý od ľudí že povedia, že je v TOP stave, ale TOP stav u mňa znamená vo veľa prípadoch niečo iné. A je to pravda, myslel som si že kazeťák v TOP stave skoro po skoro 40 rokoch bude vyzerať inak. Horšie. Čakal som že nápisy, ktoré sú najväčšou bolesťou tohto stroja vezme zub času za svoje a budú mať nedostatky. Lenže Maťo sa naštval a nápisy opravil a komentoval to asi tak, že sú síce opravené, ale voľným okom to ani nie je vidieť, iba keď sa na to človek pozrie bližšie, alebo lupou, už neviem. Neuveríte, ale kľudne si na to môžete zobrať lupu! Je to tak precízna práca, že nápisy sú ako originál z výroby! Absolútne skvelý a zachovalý stav skoro nového kusu - toto sa mi podarilo zohnať! Nevraviac ešte o jednom fakte, že v mašine boli vymenené všetky elektrolytické kondenzátory! A nakoniec, Maťo mi hodil absolútne bezkonkurenčnú cenu. Áno, je to Maťo, náš boomboxer, ktorý je zaťažený na značku JVC. Slovo dalo slovo a jedného dňa mi prišiel balík s kazeťákom. Absolútne perfektne zabalený a kvalitne zalepený. Po vybratí z krabice som sa skoro...  No, nevychádzal som z úžasu. V rukách som mal, veľmi odvážne si dovolím tvrdiť, NOVÝ rádiomagnetofón, ako z fabriky. 3 hodiny som trpel, nez sa mi v miestnosti aklimatizuje a potom som ho túžobne zapol. Bol som zvedavý hlavne na mechaniku. Úžasné, šlape ako hodinky, všetky funkcie, bez zaváhania. Akurát mi pravidelne začala žrať jednu TDK-čku. Ale to som zistil prečo. Opíšem neskôr. Rádio ladí skvele a jediný neduh, ktorý má pristroj dodnes je pri nízkej hlasitosti úbytok zvuku v ľavom kanáli. Ten potenciometer je asi originál a na začiatku má voči obom kanálom asi väčší odpor. Pri normálnej hlasitosti je to už v poriadku. To však nie je chyba, ale povýšil som ju na vlastnosť a je to! smiley
Poďme sa teda pozrieť konkrétnejšie na môj kus.


Najprv si však vo všeobecnosti predstavíme tento model.
Je to prenosný jednokazetový rádiomagnetofón strednej triedy. Rozhlasovú časť tvorí tuner (vľavo) na samostatnej doske s plošnými spojmi so všetkými základnými vlnovými rozsahmi FM 88-108 MHz, SW, MW a LW. Či je citlivý alebo nie, nie je pre mňa dôležité, žijem v oblasti prehustenej rozhlasovými stanicami, takže by ma skôr zaujímala selektivita, ktorá je naozaj dobrá. Stanice sa cez seba nemiešajú v krížovkách a stabilita naladenia je tiež skalopevne výborná. Na rozsah FM nám prevádzku v režime STEREO signalizuje v pravom dolnom rohu ladiacej stupnice červená obdĺžniková LED dióda a ako indikátor vyladenia svieti ďalšia mikro LED dióda na samotnej ladiacej tyčinke rádioškály. Ešte pripomeniem, že rozsah krátkych vĺn má na boku prístroja pri veľkom ladiacom gombíku staníc aj tzv. Fine tuning, ktorý slúži práve na doladenie stanice prijímanej na SW.
O zvuk sa starajú dva širokopásmové reproduktory o priemere 12 cm, tentoraz bez pridaných trápnych piezoakustických výškáčov, ktoré už ucho v mojom veku ani nepočuje. Prístroj má udávaný výkon 2 x 2W, no čo, stačí. Zvukovo je tento prístroj pre mňa trošku sklamaním, poviem úprimne, pre mňa nehrá dobre. Basy nejakým náznakom, výšky OK, divné stredy.. Zvuk je subjektívny pocit... No a keď už sme pri zvuku, o ovládaní hlasitosti som už hovoril, je obsluhované jedným otáčavým potenciometrom pre oba kanály. O korekcie sa stará tak isto jeden potenciometer TONE, ktorý keď ide do basov, zastrie záves a keď sa otočí doprava, objavia sa krásne výšky, avšak bez podpory mohutnejšieho zvuku. No ale pripomeňme si, 2 x 2W pri tomto audiu veľmi nepustí. Potenciometer BALANCE vieme na čo slúži. Čo dodať k audiu? Už radšej nič. Mám tento rádiomagnetofón preto, lebo sa mi páči a nie preto ako hrá. "Akustický tlak" podporuje ako máme možnosť vidieť na fotke aj indikátor vybudenia, ktorý v režime prehrávania skáče podľa intenzity zvukového výstupu. Keby bola palička indikátora hrubšia, možno by sa aj dostavil vizuálny efekt, ale takto tam poskakuje iba nejaké stebielko bez nejakého väčšieho významu. Okrem toho tento indikátor funguje aj ako ukazovaťeľ (neregulovateľnej) záznamovej úrovne a ukazovateľ stavu napájania.
Tak ako umožňuje prístroj záznam zvuku z rozhlasového prijímača, môžeme zaznamenať zvuk aj zo vstavaných mikrofónov, dokonca v stereu. Na boku prístroja sú ešte zdierky pre externé miktorfóny na 3,5 mm jack pre každý kanál zvlášť. Už keď sme na bočnom paneli, sú tu ešte zdierky pre externé reproduktory, 6,3 mm veľký jack na slúchadlá a dutinka na napájací konektor 9V s označenou polaritou, čo je od výrobcu skutočne šľachetný čin. Napäťový volič umožňuje prepnúť napájanie aj na 240V, čo som s potleskom privítal. Prejdime ale konečne k magnetofónu.
Magnetofónová mechanika má plnoautomatický autostop riadený ovládacou elektronikou a
snímačom obrátok v podobe kolieska s magnetom. Ten keď sa zastaví, magnetický snímač prestane dávať impulzy do riadiacej elektroniky a zastaví mechaniku. Okrem tohto inteligentného autostopu má prístroj aj funkciu vyhľadávania skladieb vpred aj vzad. Najlepšie to vystihuje originálny štítok rádiomagnetofónu, ktorý má Maťo vo svojom profile pri takomto istom modeli. Na ňom je presne vyznačené ako vyhľadávanie skladieb funguje. Konieckoncov na fotografiu sa môžete pozrieť aj tu. Zaujímavým úkazom na tomto stroji je spôsob vyhľadávania skladieb v kombinácii s tlačidlom PAUSE na magnetofóne a niekoľko možností využitia tejto funkcie. Ak je stlačená pauza, rozsvieti sa prostredná malá LED nad kazetovou šachtou a takýmto je možné dohľadať nielen jednu skladbu, ale aj nasledujúcu. Tak isto je v rámci tejto inteligentnej logiky možné využiť funkciu Rewind Auto Play, Pri vypnutom skenovaní a súčasnom zatlačení PLAY a REW, sa páska pretoči na začiatok a pustí sa automaticky PLAY. (Maťo ďakujem za ozrejmenie v diskusii)
Počítadlom pásky by som aj uzatvoril popis tohto rádiomagnetofónu. Vidíte, že príliš funkciami neoplýva, ale zase na druhej strane sa ani nemá za čo hanbiť. Čo ešte v závere popisu vyzdvihnem je, že je to jeden z mojich najľúbivejšie vyzerajúcich exponátov a som skutočne rád, že ho a to podčiarkujem, mám v takomto super ukážkovom stave.


Pozrime sa mu teda bližšie do črievka.
Ako absolútne prvou záležitosťou pri takomto vzácne zachovalom kuse je postarať sa o to, aby pri manipulácii na pracovnom stole neutrpeli plexisklá, ani farba na skelete. Na tieto špeciálne prípady používam samolepiacu pásku, ktorou opatrím
citlivé miesta. Túto pásku potom veľmi jednoducho opatrne stiahnem a všetko je bez ujmy. Kazetové dvierka nevynímajúc. Po odňatí zadnej steny sa nám naskytne tento pohľad. Všetky dosky, mechanika a tuner sú na prednej časti skeletu a dokonale poprepletané rôznymi káblami a konektormi. Ak sa chceme dostať k mechanike, je potrebné odstrániť dosku s audioobvodmi a potom až vybrať kazetovú mechaniku zo skeletu. Práca je to titerná, ale také Hitachi, to človek zažije tiež iba pár krát za život, ale stojí to za to.
Po odňatí zadného krytu, v ktorom je zakomponovaný aj zdroj je potrebné odpojiť napájacie káble z hlavnej dosky s plošnými spojmi. Kládol som si otázku čo je lepšie? Mať trafo spolu so všetkým a pri skúšaní sa neošívať nejakým zadným deklom, alebo je lepšie vovnútri prístroja obchádzať trafo a v prípade neopatrnej manipulácie s prstami by nás veľakrát odizolované káble na primári mohli dobre nakopať 50x za sekundu o sile 230V? Ja by som asi volil "všetko v jednom". Takto som pri skúšaní musel neustále premiestňovať tento dekel hore - dole. Zopár fotiek nižšie...

gallery1


Samotná kazetová mechanika je veľmi pevnej a kvalitnej koštrukcie, nepatrí medzi najjednoduchšie v týchto ročníkoch, ale robí sa veľmi pekne a ku všetkému je dobrý prístup. Snímacie hlavy sú tiež vo veľmi dobrom stave. Dátum výroby na motorčeku hovorí niečo o začiatku roku 1980, čo si trúfam povedať, že je aj dosť reálny rok výroby. Verím tomu že u Japoncov fungovala logistika náhradných dielov v tomto roku omnoho lepšie ako napríklad v roku 1980 v ČSSR.
Keď už hovoríme o mechanike, na začiatku článku som sa zmienil, že po skúšaní prístroja po prevzatí mi mechanika zožrala jednu TDK kazetu na jej začiatku. Bolo mi čudné, že u Maťa prešiel prístroj rozsiahlym znovuzrodením a okrem teda gumičiek som počítal, že je nová prítlačná kladka. Otvoril som dvierka a hlasno som sa zasmial, jasné, prítlačná kladka bola ešte pôvodná, hladká a lesklá ako naleštené parkety. Bolo mi jasné, že ide na výmenu. Tak som pekne uvoľnil mechanizmus prítlačnej kladky a reku veď iba vytlčiem zaisťovacie perko, vynemím kladku a nasadím späť. Avšak tu bola jedna malá záludnosť, ktorá sa z času na čas vyskytne u niektorých typov prístrojov. Kladka bola v mechanizme nerozoberateľne zanitovaná a demontovať ju bolo možné iba po odvŕtaní osky. Všetko si môžete pozrieť v galérii nižšie. Koniec dobrý, všetko dobré, nakoniec nová kladka skončila tam kde má byť a mechanike už kazety chutia iba po hudobnej stránke, nie mechanickej.

gallery2


Vo všeobecnosti by som sa ešte pozastavil nad úrovňou popisiek na vrchnom paneli prístroja. Ako som už spomínal, tento model bol extrémne chúlostivý na kvalitu popisov. Žiaľ vystriedal a odmietol som množstvo takýchto prístrojov, pretože som chcel dokonalý povrch. Tohto modelu je vyslovene zaplavená celá Európa a na Slovensku je ich tiež ako šikmookých v Ázii. Nikto mi ale nevedel zaručiť, že budem spokojný s popismi, lebo "na niektorých miestach sú "trošku" zošúchané". Maťov kus týmto tiež trpel, ale poradil si s tým vyslovene bravúrne, za čo mu patrí určite veľké uznanie. Pozrite si v galérii, ako boli nápisy opravené. Veľmi dobrá práca.

gallery3


Čo napísať do epilógu? Zvukové chválospevy vynechám, kto mal nejaký ten kazeťák z oboch strán zemegule doma a mal možnosť porovnávať Západ medzi Východom, určite uzná, že na západnej pologuli vedeli so zvukom robiť lepšie Nemci, prípadne Beneleux pri značke PHILIPS. Mne osobne znie väčšina japončíkov ako plecháče bez patričnej hĺbky. Dokonca ani také kultové modely ako SHARP GF-777, alebo SHARP GF-9696 nehrajú rozhodne tak ako vyzerajú. V niektorých prípadoch ich strčia do vrecka aj niektoré plastové PHILIPS-y. Tie japonské kazeťáky majú v sebe také kvantum tankového materiálu, že by ozaj mohli hrať lepšie.
Zvukovú stránku som teda zniesol pod čiernu zem, ale na druhej strane pre moje oko je tento rádiomagnetofón balzamom na dušu. Jeden z najkrajších modelov nižšej strednej kategórie. Nebudem opisovať detaily, iba poviem, že ako celok je tento kus pre mňa dizajnovou učebnicou konca 70. a začiatku 80. rokov. A čo uvediem teraz, to som myslím si že doteraz neurobil. Študoval som servisný manuál, klobúk dole! Je veľmi prepracovaný a detailný, z tohto mali servisáci určite radosť aj keď drvivá väčšina úkonov je o praxi a zdravom úsudku, ale nevadí. Je v ňom opísané aj posledné vrecúško, v ktorom je zabalená sieťová šnúra.
Model JVC RC-646 sa vyrábal v dvoch modifikáciách. U nás je rozšírená verzia "L" ale robila sa aj verzia "LB". Aký je rozdiel som príliš nevypátral lebo sa mi nechcelo, možno vo výstupnom výkone, neviem, pretože model "L" má spotrebu podľa dokumentácie 12W a model "LB" 9,5W. Tak isto je v servisnom návode zakreslený zadný kryt pre verziu "L" a "LB". Rozdiel okrem výrobného štítku som pri povrchnom pátraní opäť nenašiel. Skúste to vy!


Nech sa páči, tu je v plnej kráse, stačí si otvoriť galériu!
 

gallery4

Rok výroby: 1980
Hmotnosť: 4,5 kg s batériami
Rozmery d x v x h:  42 x 24 x 12 cm
Cena v ČSSR v roku 1980: 7500.- Kčs

 

Späť na Úvod

© Eduard, www.boombox.sk
Všetky práva vyhradené! All rights reserved!
| + -